Панкреасът, наречен още задстомашна жлеза, е вътрешен орган с две основни и жизненоважни функции за организма – храносмилателна и ендокринна. Ензимите отделяни от панкреаса участват в разграждането на мазнините, протеините и въглехидратите. Те помагат на тялото ви да смила и абсорбира храната, която редовно консумирате.
Панкреасът е малък вътрешен орган, тежащ около 80 гр., дълъг от 14 до 18 см.
Разположен в горната част на коремната кухина между далака и тънките черва. Намира се точно пред гръбначния стълб. Разделя се на три основни части: глава, тяло и опашка. Голямото тяло на панкреаса преминава през горната част на корема, пресичайки гръбначния стълб при втория лумбален прешлен.
Нека, като начало да знаете симптомите заболяване на панкреаса, панкреатит.
Най-често срещаните са:
– Болка в горната част на корема;
– Загуба на апетит;
– Пожълтяване на кожата и очите;
– Болка в гърба;
– Подуване на корема;
– Гадене;
– Повръщане.
Ако имате един или повече от тези гореизброените симптоми, може би имате проблем с функциите на панкреаса. Затова трябва да посетите лекар, които да назначи и извърши необходимите изследвания.
Дори и да нямате проблеми, е полезно да включите в диетата си тези 6 храни, които влияят благоприятно върху работата на жлезата и стимулират нейните храносмилателни ензими.
1. Чесън (ако имате гастрит не консумирайте)
Чесънът и други зеленчуци от същият вид, като праз, шалот, съдържат така ценният селен, олигозахариди и флавоноиди, които ефективно предотвратяват възпалителните процеси в панкреаса. Не изхвърляйте покълналият чесън! Наскоро е станало известно, че той може успешно да се бори със съществуващо възпаление.
2. Овесени люспи
Хората с панкреатит могат да загубят много тегло, защото им липсват ензими, произвеждани от панкреаса, за да поддържат храносмилането. Овесените люспи са добър източник на фибри и поради ниското си съдържание на протеини могат да предотвратят бърза загуба на тегло и диабет. Подходящи са и други пълнозърнести храни като кафяв ориз, елда и ечемик.
3. Череши
Черешите са естествено богат източник на антиоксиданти и перила алкохол, съединение, което помага за предотвратяване на рак на панкреаса. Винаги избирайте селскостопански череши, а в идеалният случай плодове от вашата собствена градина. Запомнете: Плодовете на черешата носят големи ползи за вашето здраве.
4. Броколи
Съставка в броколите, наречена апигенин, предпазва тъканта на панкреаса. За да получите всички жизненоважни хранителни вещества от броколите, препоръчително е да ги консумирате приготвени на пара. Факт е, че преваряването на броколите може да унищожи по-голямата част от хранителните им вещества.
5. Зеле
Редовната консумация на зеле може да предпази от възпаление на панкреаса. Зелето е богато на витамин С, а също така съдържа витамин В6 и фолиева киселина. Зелето спомага за производството на глюкозинолати, които са антиканцерогенни съединения. Те от своя страна притежават невероятната способност да намаляват увреждането на ДНК и мутацията на клетките, както и да инхибират процеси, които предотвратяват заложената клетъчна смърт и насърчават неконтролирания клетъчен растеж.
Важна забележка! Уважаеми читатели, настоящата статия има информативна цел. При най-малкото съмнение, което имате, незабавно се обърнете към лекуващият ви лекар! Панкреатитът е опасно заболяване.