Палачинки с грис са подходящи за закуска всеки ден. Приготвя се много лесно, съставките са лесно достъпни, а поради специалната рецепта на тестото палачинките не се късат.
Предлагаме на вашето внимание тази рецепта за палачинки с добавка от грис и брашно. Палачинките направени от това тесто са меки, пухкави, със средна дебелина.
Невероятно вкусни картофени палачинки, приготвят се за 10 минути и се изяждат веднага!
Арабски палачинки с грис – много вкусни, просто се топят в устата!
Рецепта за палачинки, които никога не се разкъсват: какво точно трябва да се добави към тестото
Вижте как да приготвите палачинки с грис:
Необходими продукти:
грис – 200 г;
кефир – 250 ml;
тапла вода – 350 ml;
пшенично брашно – 200 г;
олио – 3 супени лъжици;
захар – 1 супена лъжица;
сол – 1 ч.л.;
яйца – 2 бр.;
сода – 0,5 ч.л.
Начин на приготвяне на палачинки с грис:
Смесете грис, захар и сол в дълбока купа, изсипете кефира, разбъркайте и оставете под капак за 20 минути. Това време е необходимо на гриса да поеме кефира.
След това добавяме брашното, което е по-добре да пресеем, и содата към тази маса, разбъркваме добре. Разбийте двете яйца в тестото, разбъркайте отново с бъркалката.
Налейте топла вода. Гледайте консистенцията и не наливайте цялото количество вода наведнъж. В последната стъпка добавете 3 супени лъжици олио и разбъркайте всичко до гладкост.
Готовото тесто за палачинки трябва да е течно, за да се разлива по-добре и по-лесно по тигана.
За печене е подходящ обикновен тиган с незалепващо покритие, който трябва да се загрее с малко олио преди първата палачинка.
Печете палачинки на среден огън по минута от всяка страна до златисто.
Готовите палачинки с грис извадете в голяма чиния и покрийте с капак, за да не изсъхнат. Когато всички палачинки са готови, обърнете цялата купчина палачинки. Долните палачинки с грис вече ще са задушени и ще са меки и вкусни. Можете да сервирате със сладко или сирене.