Падащи мигли: Как да се справим с тях?
Здраве и красота

Падащи мигли: Как да се справим с тях?

Сблъсквали ли сте се с проблема- падащи мигли? Забелязването, че миглите ви започват да изчезват, може да бъде меко казано разстройващо. Може би сте забелязали, че миглите се отделят, когато свалите грима си, или може би има видими празнини в линията на миглите. Преживяването на нещо от това трябва да ви накара да се запитате: Защо миглите ми падат?

Нашите мигли рамкират очите ни и ги предпазват от отломки и прах. Ако внезапно загубите повече мигли от нормалното, имате право да се притеснявате. Това може да е признак на основно здравословно състояние или може просто да е сигнал, че сте малко груби с миглите си. Естествено е всеки ден да падат няколко мигли. Те обикновено израстват отново за няколко дни. Ако чувствате, че миглите ви падат и не растат отново, помислете за консултация със здравен специалист за възможните причини.

Като дете може би сте обичали да намирате бездомна мигла на бузата си, за да можете да я издухате от пръста си и да си пожелаете нещо. Като възрастен може да сте по-малко развълнувани да забележите, че миглите ви падат. Естествено е да се чудите дали някога ще пораснат отново. Но точно като косата на главата ви, миглите растат, падат и израстват отново в естествен цикъл.

Падащи мигли: Защо миглите падат?

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

Една от причините за падащи мигли е стареенето. С напредването на възрастта, подобно на косата, миглите започват да окапват.

Друга причина за тяхното падане е, че те се замърсяват в резултат на пот, прах, грим и изкуствено добавени аксесоари. Добавянето на изкуствени мигли, може сериозно да увреди вашите естествени. Лепилата, които се нанасят за закрепване на изкуствените мигли, често съдържат формалдехид. Също така, когато дойде моментът за сваляне, истинските мигли могат да паднат. Важно е и ежедневното им почистване, тъй като ако миглите не се поддържат чисти, освен че няма да растат, те ще падат.

Ако носите спирала и миглите ви падат прекалено много, може да сте алергични към продукта. Или може би нанасяте спиралата прекалено грубо. Прекомерната загуба на мигли също може да е признак на основно медицинско състояние.

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

Те могат да включват:

алопеция ареата

склеродермия

хипертиреоидизъм

хипотиреоидизъм

лупус

Екстремната загуба на мигли може да бъде причинена и от блефарит, възпаление на клепачите. Блефаритът може да бъде причинен от алергия, инфекция или травма.

Може също така да изпитате временна загуба на мигли, ако сте подложени на химиотерапия.

Ако има медицинска причина за загубата на мигли, Вашият лекар може да е в състояние да лекува основната причина. Това може да доведе до връщане на типичния растеж на миглите.

Ако няма основна причина за загубата на мигли и искате да ускорите растежа на миглите, има няколко медицински обосновани начина да направите това.

Какъв е естественият цикъл на растеж на миглите?

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

Средният възрастен има 100 до 150 горните мигли и 50 до 75 долни мигли на всеки клепач. Всяка мигла има цикъл на растеж, който включва следните фази:

Анагенна фаза
Това е периодът на растеж на всяка мигла. Тази фаза обикновено продължава от две седмици . Ако миглите ви паднат през това време, те няма да пораснат отново веднага.

Телогенна фаза
Това е най-дълготрайната фаза, трайна четири до девет месеца . Счита се за период на почивка, преди миглите ви да паднат и на тяхно място да израсне нова.

Във всеки един момент можете да имате мигли, преминаващи през всичките три фази. Пълният цикъл на мигли може да продължи навсякъде от пет до 11 месеца . Естествено е да загубите няколко мигли през повечето дни, дори и да не забележите, че започва процеса на падащи мигли.

Как можете да ускорите повторния растеж?

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

Можете да ускорите растежа на миглите и да се справите с проблема падащи мигли по няколко начина:

Хранете се здравословно

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

Доброто хранене подпомага растежа на миглите, както и цялостното здраве. Ето някои хранителни вещества, които могат да помогнат за производството на мигли, както и ще ви помогнат да се справите с падащи мигли.

Протеин: Косата ви се състои предимно от протеини, така че диета с високо съдържание на този градивен елемент е жизненоважна. Протеинът осигурява на тялото аминокиселини, които са необходими за производството на кератин. Кератинът може да помогне на миглите да останат здрави и силни.

Биотин: Биотинът също подпомага производството на кератин. Намира се в много храни, включително:

ядки
карфиол
броколи
кейл
лук
цели зърна

Плодове и зеленчуци, съдържащи витамини А и С: Тези плодове и зеленчуците помагат за насърчаване на растежа на миглите, като подпомагат производството на клетки и колаген. Опциите включват:

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

тъмно оранжеви и жълти плодове и зеленчуци
горски плодове
авокадо

Ниацин: Ниацинът (витамин B-3) помага за подобряване на притока на кръв към космените фоликули, стимулирайки растежа. Ниацинът се намира в:

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

пиле
риба
говеждо месо
пуйка
фъстъци
зелен грах
авокадо

Желязо: Диета с липса на желязо може да накара много мигли да преминат във фаза на почивка едновременно. Яденето на храни, богати на желязо, може да помогне за предотвратяване на това. Те включват:

тъмни, листни зеленчуци като спанак
сушени плодове
домашни птици
Морска храна
бобобогатени с желязо зърнени храни

Вземете мултивитамини

Можете да допълните диетата си с мултивитамини, за да сте сигурни, че получавате основни хранителни вещества. Въпреки че редица марки са специално насочени към здравето на косата, ноктите и кожата, всеки висококачествен мултивитамин трябва да свърши работа и да ви помогне да се справите с падащи мигли. Уверете се, че избраният от вас осигурява 100 процента от препоръчителния дневен прием.

Използвайте процедури за поддържане на мигли без рецепта

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

Можете да намерите гама от серуми и поддържащи гелове за растеж на мигли и предотвратяване на падащи мигли. Те могат да се използват самостоятелно или да се носят под грим. Някои видове спирала съдържат балсами, като липидни или пептидни комплекси, които могат да помогнат за насърчаване на растежа на миглите.

Рициново масло

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

Богато на антиоксиданти, витамин Е и аминокиселини, рициновото масло е едно от най-ефикасните натурални средства за здрави и красиви мигли.

Начин на употреба
Потопете малка, чиста четка и клечка за уши в маслото. Намажете миглите от корените до краищата.
Оставете маслото да подейства, без да го миете. Правете процедурата всяка вечер след като почистите грима си и така ще се справите с вашите падащи мигли.

Как можете да предотвратите бъдеща загуба на мигли?

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

Малки промени в ежедневните ви навици могат да предотвратят прекомерната загуба на мигли. В зависимост от начина ви на живот, опитайте следните неща, за да се справите с падащи мигли.

Опитайте нова спирала. Може да сте алергични към вашата марка и да не го знаете. Ако използвате водоустойчива спирала, опитайте да преминете към неводоустойчива формула.

Отстранете нежно грима. Търкането или дърпането на миглите, особено когато са покрити със спирала, може да ги накара да паднат. Използването на нежен препарат за премахване на грим и меко докосване може да помогне.

Свалете грима преди лягане. Покритите със спирала мигли са по-чупливи и податливи на накъсване. Триенето във възглавницата ви цяла нощ също може да доведе до падането им.

Изхвърлете извивачката за мигли. Тези устройства могат да накарат миглите да излязат, особено ако ги дърпате или използвате, докато носите спирала.

Внимателно отстранете изкуствените мигли и удължителите. Тези продукти прилепват към вашите естествени мигли с медицинско лепило. Премахването на лепилото може да извади миглите ви заедно с него. Не забравяйте да използвате нежен почистващ препарат на маслена основа. Или оставете екстеншъните да паднат естествено.

Миглите следват естествен модел на растеж и падат с нормална скорост. Въпреки че това може да предизвика безпокойство, знайте, че те обикновено растат отново без лечение. Ако искате да ускорите процеса на растеж, има няколко домашни процедури и промени в начина на живот, които могат да ви помогнат.

Ако изпитвате необичайни симптоми и се притеснявате, че загубата на мигли може да е признак на нещо по-сериозно, консултирайте се с Вашия лекар. Те могат да работят с вас, за да установят точната причина за загубата на мигли и да ви посъветват относно лечението.

Кога трябва да посетите лекар за загуба на мигли?

падащи мигли
Падащи мигли: Как да се справим с тях? снимка: pinterest

Някои от здравословните състояния, които водят до загуба на мигли, са доста тежки. Ако миглите ви падат, може да се наложи да се консултирате с вашия лекар за подходящ план за лечение. Ето някои признаци, че вашата ситуация заслужава медицинско лечение:

-Основни признаци на дразнене на клепачите или очите, като зачервяване, сърбеж, болка, кора или лющене.
-Губите коса от други части на тялото, като веждите или главата.
-Губите мигли с бързи темпове без очевидна основна причина.
-Изпитвате други симптоми на физическо или психическо здраве, които могат или не могат да бъдат свързани.
-Мислите, че губите мигли в резултат на медицинско състояние.

Искането да знаете защо се сблъсквате с проблема падащи мигли е напълно логично. Има толкова много различни потенциални причини. Като разберете какво се случва с миглите ви, можете да разрешите проблема и да възвърнете миглите си. В случай на основни здравословни проблеми, лечението на истинската причина може да ви даде цял набор от други ползи за здравето и красотата.

Tagged , ,
на горе