Отпусната кожа след отслабване – как да се справим?

Отпусната кожа след отслабване - как да се справим?
Здраве и красота

Отпусната кожа след отслабване – как да се справим?

Сблъсквали ли сте се с отпусната кожа след отслабване? Отслабването за справяне с наднорменото тегло или затлъстяването може значително да намали риска от заболяване.

Голямата загуба на тегло обаче понякога може да доведе до отпусната кожа. За някои хора това може да доведе до чувство на самосъзнание и дискомфорт, което може да бъде достатъчно значително, за да попречи на качеството на живот.

Какво причинява отпусната кожа след отслабване?

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

Кожата е най-големият орган в тялото ви. Той образува защитна бариера срещу околната среда.

Най-вътрешният слой на кожата ви се състои от протеини, включително колаген и еластин. Колагенът , който съставлява 80% от структурата на вашата кожа, осигурява твърдост и здравина. Еластинът осигурява еластичност и помага на кожата ви да остане стегната.

По време на наддаване на тегло кожата се разширява, за да направи място за увеличен растеж. Бременността е един пример за това разширяване.

Разширяването на кожата по време на бременност се случва след няколко месеца. Разширената кожа обикновено се прибира в рамките на няколко месеца след раждането.

Обратно, когато кожата е значително разтегната и остава такава за дълъг период от време, колагеновите и еластиновите влакна се увреждат. В резултат на това те губят част от способността си да се прибират.

Следователно, когато отслабнете много, излишната кожа може да виси от тялото. Като цяло, колкото по-голяма е загубата на тегло, толкова по-изразен е ефектът на отпусната кожа.

Нещо повече, изследователите съобщават, че хората, които имат операция за отслабване, образуват по-малко нов колаген и съставът му не е толкова силен, колкото колагена в млада, здрава кожа Кожата, разтегната по време на значително наддаване на тегло, често губи способността си да се прибира след загуба на тегло поради увреждане на колагена, еластина и други компоненти, отговорни за еластичността.

Фактори, които влияят върху загубата на еластичност на кожата:

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

Няколко фактора допринасят за отпусната кожа след загуба на тегло:

Продължителност на времето. Като цяло, колкото по-дълго някой е имал наднормено тегло или затлъстяване, толкова по-отпусната ще бъде кожата му след загуба на тегло поради загуба на еластин и колаген.

Количеството загубено тегло. Загубата на тегло от (46 kg) или повече обикновено води до по-голямо количество отпусната кожа, отколкото по-умерената загуба на тегло.

Възраст. По-възрастната кожа има по-малко колаген от по-младата кожа и има тенденция да бъде по-отпусната след загуба на тегло.

Генетика. Гените могат да повлияят на това как кожата ви реагира на наддаване и загуба на тегло.

Излагане на слънце. Доказано е, че хроничното излагане на слънце намалява производството на колаген и еластин в кожата, което може да допринесе за отпусната кожа.

Пушенето. Пушенето води до намаляване на производството на колаген и увреждане на съществуващия колаген, което води до отпусната кожа.

Проблеми, свързани с излишната отпусната кожа:

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

За някои хора отпусната кожа от много загуба на тегло може да причини физически и емоционални предизвикателства:

Физически дискомфорт. Излишната кожа може да е неудобна и евентуално да пречи на нормалната дейност. Едно надлъжно проучване установи възможно повишаване на самосъзнанието след загуба на тегло.

Намалена физическа активност. Докато едно проучване установи, че загубата на тегло насърчава повече хора да се упражняват, беше установено, че излишната кожа пречи на упражненията при някои хора след бариатрична хирургия.

Кожно раздразнение и разрушаване. Едно проучване установи, че от 124 души, които са поискали пластична операция за стягане на кожата след операция за отслабване, 44% са съобщили за болки в кожата, язви или инфекции, дължащи се на отпусната кожа.

Лош образ на тялото. Отпусната кожа от загуба на тегло може да окаже отрицателно въздействие върху облика на тялото и настроението

Естествени средства за стягане на отпусната кожа:

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

Следните природни средства могат да подобрят здравината и еластичността на кожата до известна степен при хора, които са загубили малко до умерено тегло.

Правете тренировки за съпротива:

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

Участието в редовни силови тренировки е един от най-ефективните начини за изграждане на мускулна маса както при млади, така и при възрастни.

Въпреки че понастоящем не са налични изследвания, възможно е увеличаването на мускулната маса да помогне за подобряване на външния вид на отпусната кожа.

Вземете колаген:
Колагеновият хидролизат е много подобен на желатина. Това е преработена форма на колагена, открит в съединителната тъкан на животните.

Въпреки че не е тестван при хора с отпусната кожа, свързана със значителна загуба на тегло, проучванията показват, че колагеновият хидролизат може да има защитен ефект върху колагена на кожата.

В контролирано проучване еластичността на кожата, заедно с текстурата и хидратацията, се повишават значително след 12 седмици прием на течна колагенова добавка. Напитката съдържа още витамини С и Е, както и биотин и цинк.

Колагеновият хидролизат е известен още като хидролизиран колаген. Предлага се под формата на прах и може да бъде закупен от магазини за естествени храни или онлайн.

Друг популярен източник на колаген е костният бульон , който осигурява и други ползи за здравето.

Консумирайте определени хранителни вещества и останете хидратирани

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

Някои хранителни вещества са важни за производството на колаген и други компоненти на здравата кожа:

Протеин. Адекватният протеин е жизненоважен за здравата кожа. Аминокиселините лизин и пролин играят пряка роля в производството на колаген.

Витамин C. Витамин C е необходим за синтеза на колаген и също така помага за защита на кожата от увреждане от слънцето.

Омега-3 мастни киселини. Омега -3 мастните киселини , открити в мазната риба, могат да помогнат за увеличаване на еластичността на кожата и да имат ефект против стареене.
вода.

Поддържането на добра хидратация може да подобри външния вид на кожата. Едно проучване установи, че жените, които са увеличили дневния си прием на вода, имат значителни подобрения в хидратацията и функцията на кожата.

Използвайте стягащи кремове

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

Много „стягащи“ кремове съдържат колаген и еластин.

Въпреки че тези кремове могат временно да дадат лек тласък на стегнатостта на кожата, молекулите на колагена и еластина са твърде големи, за да се абсорбират през кожата ви. По принцип колагенът трябва да се създава отвътре навън. Някои кремове ще ви помогнат да се справите с отпусната кожа.

Правете си масаж поне 4 или 5 пъти в седмицата

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

Масажът е популярен и ефективен начин, който като цяло намалява телесните мазнини и предотвратява отпусната кожа. Ходенето на масаж поне 4 или 5 пъти в седмицата е един от доказаните начини за стягане на кожата след загуба на тегло. Много хора твърдят, че терапията с масаж им помага да тонизират тялото си, докато други твърдят, че не са доволни от резултатите. Опитайте, нищо не пречи. Масажът може да донесе много ползи за здравето, така че дори да не се отървете от увисналата кожата, ще подобрите цялостното си здраве.

Aлoe вepa

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

Bcичĸи знaeм пoлзитe нa aлoe вepa. Bcъщнocт, ниe пpoдължaвaмe дa oтĸpивaмe вce пoвeчe и пoвeчe пoлзи oт тoвa pacтeниe.

Знaeтe ли oбaчe, чe e мнoгo пoдxoдящ зa лeчeниe нa oтпycнaтa ĸoжa cлeд oтcлaбвaнe? Aлoe вepa e eдин oт нaй-дoбpитe oвлaжнитeли зa yвpeдeнa и нaбpaздeнa ĸoжa.
Heгoвитe aĸтивни cъcтaвĸи, aнтиoĸcидaнти, витaмини и минepaли тpeтиpaт нaй-ĸpитичнитe oблacти ĸaтo oблacттa нa ĸopeмa, pъцeтe и т.н.

Heoбxoдимo e пpocтo дa мacaжиpaтe aлoe вepa гeл въpxy пpoблeмнaтa oблacт. Cлeд тoвa ocтaвeтe зa няĸoлĸo минyти и измийтe c тoплa вoдa.

Вода

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

В почти всяка статия на тема добър външен вид и за общото благосъстояние на организма включваме точка за консумацията на вода. Тя се оказва универсалният източник не само на красота, но и на здраве. В летните месеци ни предпазва от слънчев удар, помага ни в борбата с целулита, допринася и за еластичността на кожата.

Необходими са ни поне 2 литра вода на ден, за да си осигурим правилно функциониращи епидермални клетки, добре хидратирана, еластична и гладка кожа. Тя ще ни помогне да се справим с отпусната кожа.

Желатинът ще я направи по-еластична

отпусната кожа
Отпусната кожа след отслабване – как да се справим? снимка: pinterest

Желатинът ще подхрани кожата и ще я направи по-еластична. Но набавянето му с храната може да бъде малко трудно, освен ако не сте фен на пилешките крака, ребрата или говежда опашка. За щастие, желатин можете да си набавите и с хранителна добавка, което се оказва най-бързият и лесен начин. Разтворим в топли течности или такива със стайна температура, желатинът ще подхрани допълнително кожата ти и ще те спаси от увисването, причинено от загубата на тегло. Желатинът ще се погрижи и за ставите ти, които са под напрежение заради редовните тренировки.

В пазарната мрежа може да се открият множество „стягащи кремове“, но няма научни доказателства, че те може да помогнат. Има и различни масажи и терапии, които разчитат на радиочестоти, инфрачервена светлина, лазер, ултразвук, засмукване и други техники, които се предлагат за подобряване на отпусната кожа след отслабване.

Преди да се впуснем в търсене на решение за отпусната кожа, трябва да достигнем желаното тегло и да сме сигурни, че можем да го поддържаме за по-дълго време. Чак след това е подходящо да се заемем със състоянието на кожата си

Tagged , ,
на горе