Основни здравни прегледи, които всяка жена трябва да знае

Основни здравни прегледи, които всяка жена трябва да знае
Здраве и красота

Основни здравни прегледи, които всяка жена трябва да знае

Днес ще ви запознаем с основните здравни прегледи за жени.Като жена грижата за себе си и здравето трябва да бъдат основни приоритети в живота ви, както сега, така и в бъдеще.

Познаването на правилните профилактични прегледи през целия ви живот е от ключово значение за поддържането ви здрави и безопасни.

От ранна възраст до зряла възраст има определени прегледи, които всички жени трябва да включат в рутинната си грижа за себе си.

След като достигнете 60-те си години, различните здравни тестове стават важни за управлението на свързаните с възрастта състояния. Предприемането на стъпки към дългосрочна грижа за себе си с тези необходими прегледи ще гарантира, че ще останете възможно най-здрави за години напред.

Ето кои са основните здравни прегледи, които всяка жена трябва да знае

Мамография (тест за рак на гърдата)

Мамографията е рентгенова снимка на гърдата, която се използва за скрининг за рак на гърдата. Мамограмите могат да се извършват с помощта на цифрова или филмова технология. Българското онкологично дружество препоръчва на жените над 40-годишна възраст да си правят мамография всяка година. Редовните мамографии са важна част от превантивните здравни грижи за жени, започващи около 40-годишна възраст. Тяхната цел не е да диагностицират рак, а вместо това да уловят всички клетки, показващи ранни признаци на ракови промени.

Когато бъдат открити достатъчно рано, много случаи на рак на гърдата могат да бъдат лекувани успешно с минимално въздействие върху качеството на живот. Самият тест е бърз и като цяло безболезнен, отнема около 20 минути и включва нискодозова рентгенова снимка. Още по-успокояващо е, че сега мамограмите използват дигитална технология, която изисква по-малко излагане на радиация в сравнение с традиционните техники в миналото. За да се осигури максимална полза от този важен скринингов тест, се препоръчва жените да обсъдят кога трябва да започнат рутинната процедура със своя личен лекар.

Цитонамазка (тест за рак на маточната шийка)

Цитонамазката е тест, който се използва за скрининг за рак на маточната шийка. Тестът включва събиране на клетки от шийката на матката, които след това се изследват за признаци на рак. Българското онкологично дружество препоръчва на жените над 21-годишна възраст да си правят цитонамазка на всеки три години. По време на цитонамазка клетките се вземат от шийката на матката и се изследват под микроскоп за аномалии, което помага да се идентифицират предракови състояния, които могат да доведат до рак на шийката на матката, ако не се лекуват.

Този редовен скрининг се препоръчва за жени на възраст между 21 и 65 години, които трябва да се изследват веднъж на около три години – по-често, ако имат някакви рискови фактори като анамнеза за HPV или множество интимни партньори. Може да се направи по време на годишен уелнес преглед и отнема само минути, което го прави един от най-простите превантивни тестове, които една жена може да предприеме за здравето си.

Кожен преглед

Кожният преглед е преглед на кожата, който се използва за скрининг за рак на кожата, като меланом. По време на кожен преглед лекар или медицинска сестра ще прегледат кожата за необичайни образувания или промени в цвета. Дерматолози препоръчват на хората от всички възрасти да правят преглед на кожата всяка година. Редовната проверка на кожата за аномалии може да играе важна роля за ранното откриване на рак на кожата, което потенциално може да спаси живота ви. Кожните прегледи са важни за всички жени, дори ако нямате видими признаци на рак на кожата.

По време на кожен преглед лекарят ще инспектира повърхността и ще погледне под повърхността на кожата ви, за да провери за някакви аномалии като бенки, язви или лезии, които не трябва да са там. Ако се открият подозрителни участъци, ще бъдат препоръчани допълнителни тестове, за да се определи колко е сериозен. Въпреки че това може да изглежда смущаващо, това е чудесен начин да предприемете проактивни стъпки към гарантиране на вашето здраве и безопасност. Годишните или два пъти годишни прегледи на кожата не трябва да отнемат повече от 15 минути, но могат да имат голямо значение за ранното откриване на потенциални проблеми.

Тест за кръвно налягане

Тестът/измерване на кръвно налягане е тест, който измерва силата, с която кръвта тече през артериите. Високото кръвно налягане може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт. Кардиолози препоръчват, започвайки от 20-годишна възраст, хората да проверяват кръвното си налягане поне веднъж на всеки две години. Изследването/измерването на кръвното налягане е невероятно важна част от годишното посещение на жената при нейния лекар.

Този прост, безболезнен тест/измерване може да каже на Вашия лекар толкова много за Вашето здраве. Високото кръвно налягане може да означава, че сте изложени на риск от редица сериозни медицински проблеми като инсулт или сърдечно заболяване. Ниско отчитане може да сигнализира, че сте дехидратирани или имате медицинско състояние, наречено хипотония.

Предприемането на действия в двете ситуации може да направи всичко различно, когато става въпрос за поддържане на здравето. Така че, ако наскоро не сте си правили тест/измерване на кръвно налягане, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и да го направите скоро!

Тест за костна плътност

Тестът за костна плътност е тест, който се използва за скрининг на остеопороза, състояние, което кара костите да станат слаби и чупливи.

Тази процедура е неинвазивна и безболезнена и не включва нищо повече от няколко рентгенови лъча, преминаващи през тялото за измерване на минералната плътност в костите ви. Препоръчва се всички жени на възраст между 40 и 70 години да направят този тест, тъй като ранната диагностика може да помогне за лечение или предотвратяване на проблеми, свързани с остеопорозата, с промени в начина на живот, като диета и упражнения. Освен това жените, които са изложени на риск поради фамилна анамнеза, външни фактори или фактори на околната среда, трябва да обмислят провеждането на този тест всяка година или според препоръките на техния Личен лекар.

Тест за холестерол

Тестовете за холестерол помагат да се определи дали има високи нива на холестерол, циркулиращи в тялото. Един прост кръвен тест може да открие нездравословни нива и може да помогне за предотвратяване на сериозни сърдечни проблеми или инсулт в дългосрочен план.

Силно се препоръчва жените да проверяват нивото на холестерола си на всеки две години, за да могат да следят сърдечно-съдовото си здраве и да предприемат проактивни мерки, когато е необходимо.

Част от доброто сърдечно здраве включва наблюдение на нивото на холестерола в тялото ви, за да сте сигурни, че то остава в препоръчаните стойности. Въпреки че възрастта, полът и фамилната обремененост са рискови фактори за високи нива на холестерол, поддържането на здравословни навици на живот, като балансирано хранене, редовни упражнения и избягване на тютюнопушенето, може да помогне за контролирането му.

Липидният панел е кръвен тест на гладно, използван за оценка на нивата на холестерол и триглицериди, кръвни мазнини, които показват риска от сърдечни заболявания или инсулт. Общият холестерол се определя чрез добавяне на двете стойности на холестерола, HDL (по-здравословния холестерол) и LDL, заедно с 20 процента от нивото на триглицеридите.

Групата отбелязва, че нормалните диапазони са по-малко важни от общия сърдечно-съдов риск, при който нивата на липидите се разглеждат заедно с фактори като кръвно налягане и други медицински състояния, които могат да бъдат намерени в калкулатор на риска .

Ако сте на възраст от 20 до 65 години, трябва да измервате холестерола си поне веднъж на всеки две години, казват от Националния здравен институт – по-често, ако сте изложени на висок риск от сърдечни заболявания. Тези на 65 и повече години трябва да тестват своя холестерол всяка година.

Колоноскопия

Колоноскопията е минимално инвазивен начин за откриване на всякакви аномалии в дебелото черво или ректума, като тумори или полипи. По време на тази процедура лекарят ще използва специален обхват, за да провери за признаци на проблем и ако се открие нещо необичайно, това може да помогне за предотвратяване на развитие в по-сериозно състояние.

Лекари препоръчват да се прави профилактична колоноскопия около 45-годишна възраст, но всичко е в зависимост от текущото здраве или рискови фактори. Това е особено важно за тези над 50 години или жени с фамилна обремененост, която ги излага на повишен риск от развитие на колоректален рак.

Освен това може да се наложи някои видове полипи да се наблюдават или отстраняват по-често от веднъж на всеки десет години. Не забравяйте да говорите с вашия личен лекар за това какъв план отговаря на вашите лични нужди за оптимална превенция.

Редовните профилактични прегледи трябва да продължат до 75 (или понякога до 85, в зависимост от цялостното здраве на човека и очакваната продължителност на живота). Хората с повишен риск, като тези с фамилна или лична анамнеза за рак на дебелото черво или анамнеза за възпалително заболяване на червата, трябва да говорят с лекаря си за скрининг преди 45 години.

Полово предавани инфекции

Всички интимно активни жени от най-ранна възраст  трябва да бъдат изследвани най-малко веднъж годишно за хламидия и за гонорея и трябва да се направят допълнителни тестове за всички жени на всякаква възраст, които имат нови интимни партньори или по друг начин са изложени на риск .

Юноши и възрастни на възраст от 15 до 65 години също трябва да бъдат изследвани за HIV, казва работната група.

Полово предаваните инфекции (ППИ) могат да имат сериозни последици за здравето на жените в дългосрочен план, така че е изключително важно жените да разбират важността на редовните скринингови тестове. Честите ППИ могат лесно да останат незабелязани, така че единственият начин да ги откриете и лекувате е да си направите професионален тест.

Най-честите тестове за ППИ включват проби от урина и тампони, които изследват директно кръвта или гениталиите. Някои лекари могат също така да направят допълнителен физически преглед, ако подозират, че дадено лице има инфекция.

Жените трябва да посещават своя лекар поне веднъж годишно, за да се изследват, или по-често, ако са интимно активни с множество партньори. Редовното изследване е от съществено значение не само за личното здраве, но и за защита на партньорите от несъзнателно заразяване с инфекция.

Какво е вашето психическо благополучие

Около 1 от 10 жени страда от депресия всяка година, а 1 от 8 изпитва следродилна депресия, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията .В първичната медицинска помощ се вярва, че психическото и емоционалното здраве са също толкова важни, колкото и физическото здраве. Ето защо много лекари прилагат кратки въпросници, за да проверят за често срещани психични заболявания.

Друга обща оценката се прави на генерализираното тревожно разстройство (GAD-7) , което може да разкрие признаци на това често срещано тревожно разстройство.

 Рак на белия дроб

Знаете ли, че ракът на белия дроб е втората най-често срещана форма на рак сред жените? Ето защо е толкова важно да сте запознати с наличните прегледи за откриване на болестта на ранен етап. За рак на белия дроб се препоръчва компютърна томография за лица между 55-80 години, които са настоящи или бивши пушачи и са пушили по една кутия цигари дневно в продължение на 30 години .

Редовните пушачи на възраст между 50 и 80 години трябва да бъдат проверявани за рак на белия дроб веднъж годишно. Това се отнася за всеки, който е пушил от порядъка на една опаковка на ден в продължение на 20 години или две кутии на ден в продължение на 10 години и който или в момента пуши, или е спрял през последните 15 години.

Скринингът за рак на белия дроб се извършва с нискодозова компютърна томография, където специализиран рентгенов апарат прави подробни изображения на белите дробове.

Ако една жена попада в тази рискова категория, тогава тя трябва да обмисли консултация с лекаря си за организиране на скрининг възможно най-скоро. Всеки, който изпитва симптоми като упорита кашлица, хрипове, болка в гърдите или повтарящи се инфекции, трябва незабавно да се свърже със своя лекар, тъй като те може да са признак на основни проблеми като рак на белия дроб. Редовните прегледи и рутинните прегледи могат да спасят животи, като открият всички потенциални здравословни проблеми в ранните им стадии.

Заключение: Това са само малка част от здравните прегледи, които всяка жена трябва да знае. Важно е жените да бъдат проактивни по отношение на здравето си и да се преглеждат редовно, за да открият ранни признаци на заболяване. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар кои тестове са подходящи за Вас въз основа на Вашата възраст, семейна история и други фактори. И не забравяйте самоизследванията, които можете да правите у дома! Като сте запознати с тялото си и знаете какво е нормално за вас, ще бъде по-вероятно да забележите промени, които могат да сигнализират за проблем.

Tagged ,
на горе