Aко веднъж опитате тази разкошни и здравословна овесена палачинка, след това тя ще стане част от менюто ви завинаги.
Но нека първо видим колко здравословно е ястието и как да приготвите тази пълноценна здравословна закуска само за 10 минути?
Здравословната закуска е ключът към един продуктивен ден.
Първото хранене за деня е най-важното, но за много от нас е и най-трудното. Не всеки е готов да стане рано и да прекара 20-30 минути в кухнята за готвене.
Какво да направите, ако не искате да отделяте много време и усилия за приготвяне на закуска, но в същото време искате да презаредите батериите си и да хапнете нещо наистина вкусно? Именно за решаването на този проблем някога е била измислена чудотворната рецепта за палачинка от овесени ядки.
Всичко е просто! Но в същото време овесената палачинка е един от най-простите варианти за правилна закуска, която съчетава цялата гама от основни протеини, мазнини и въглехидрати.
Както при всяка друга палачинка, можете да добавите всякакви гарнитури към нея, правейки закуската по-балансирана и засищаща. Като пълнеж можете да използвате сирене, зеленчуци, плодове, билки, пиле, месо, риба и много други. Особеността на овесената палачинка е, че се комбинира с почти всеки продукт.
Какво представляват овесените трици?
Овесените трици – храна на удоволствието
Закуска за шампиони: шоколадови овесени ядки с пържен банан
С какво е полезна овесената палачинка?
Овесената палачинка съдържа достатъчно количество растителни влакна, необходими за стабилното функциониране на тялото. Основната съставка в това ястие са овесените ядки. Това е може би най-популярната и една от най-здравословните зърнени култури в света.
Овесените ядки съдържат:
бета-глюкани – полизахариди или сложни въглехидрати, които ви позволяват да поддържате енергия в тялото за дълго време, без да се чувствате гладни;
фибри – естествен абсорбент, необходим за почистване на тялото от вредни вещества;
витамини А, В и Е – антиоксиданти, които поддържат красотата и здравето на кожата, косата и ноктите;
биотинът е витамин от група В, който помага за нормализиране на храносмилането, а също така подобрява състоянието на кожата, бори се с дерматит и е отлично средство за предотвратяване на кожни заболявания.
В допълнение, овесената каша, която е в основата на нашето ястие, съдържа цял набор от витамини и минерали, необходими за здравословното функциониране на тялото на всяка възраст, сред които са калий, магнезий, фосфор, цинк, желязо, силиций.
Редовната консумация на овесени ядки за закуска ще подобри състоянието на стомашно-чревния тракт: поради съдържанието на диетични фибри и полизахариди, зърнените култури перфектно премахват вредните вещества и излишните токсини от храносмилателния тракт, подобрявайки перисталтиката.
Овесената палачинка е чудесно начало на деня за тези, които спазват диета, за да загубят излишните килограми: поради приоритетното съдържание на сложни въглехидрати, насищането след такава закуска остава за дълго време, което означава, че необходимостта от постоянно попълване на тялото с енергия (т.е. висококалорични закуски) е рязко намалено. В същото време разнообразието от гарнитури ви позволява да направите овесената каша най-вкусното ястие за всеки ден.
Как да приготвим овесена палачинка?
Има много рецепти за овесени палачинки, но най-класическият начин е един и все още не е загубил своята популярност.
За да приготвим класическа палачинка с овесени ядки, се нуждаем от:
3-4 с.л фини овесени ядки
1 средно яйце
40 мл мляко
Овесените ядки се заливат с мляко и се оставят да набъбнат. Така палачинката ще стане по-ефирна и мека.
След това разбийте до гладкост, може и в блендер.
Добавете яйцето и разбийте отново.
В тиган с незалепващо покритие изпечете палачинката от двете страни, без да добавяте мазнина или в малко количество зехтин или кокосово масло, с които леко да намажете тигана.
За да определите готовността, обърнете внимание на цвета на овесената палачинка – изпечената страна трябва да има ярък румен оттенък.
Овесената палачинка е готова, остава само да добавите пълнежа и можете да я сервирате на масата!
Идеи за пълнеж на палачинката
Съставихме списък с най-оригиналните комбинации, които определено ще направят закуската ви вкусна и здравословна.
Извара, череши и кокос. Чудесен вариант за любителите на сладка, но здравословна версия на сутрешното ястие. За целта е необходимо да поставите мека извара върху повърхността на овесената палачинка, след това добавете череши (пресни, предварително освободени от костилките или замразени, размразени предварително) и поръсете всичко с кокосови стърготини. Резултатът е невероятно вкусен десерт без захар!
Кисело мляко с горски плодове. Ако смесите натуралното кисело мляко с горски плодове, получавате вкусен крем, който перфектно допълва овесената каша. За повече сладост можете да добавите малко мед.
Банан с фъстъчено масло. Това стандартно съчетание на сандвич върви добре с овесена палачинка. Фъстъченото масло ще направи закуската ви по-питателна, като добави здравословни мазнини към вашата диета, докато бананът е уникален източник на калий и естествена сладост.
Кашкавал и шунка. Просто и достъпно. Най-стандартната, но въпреки това вкусна комбинация за пълнеж на овесена палачинка.
Пиле със зеленчуци. Какво е правилното хранене без постно протеинов източник като пилешки гърди и порция фибри от пресни зеленчуци? Такава овесена палачинка ще бъде най-полезното, вкусно и балансирано начало на деня!
Извара, авокадо и сьомга/пъстърва. Перфектен избор за любителите на морски дарове. Рибата съдържа важни полиненаситени мазнини, необходими за пълното функциониране на тялото.
Овесената палачинка е чудесно решение за тези, които искат да приготвят вкусна и най-важното здравословна закуска, без да отделят много време за това. Класическото ястие съдържа огромно количество полезни вещества – витамини, минерали и микроелементи, а разнообразието от топинги ще направи всяка закуска уникална.