7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне
Здраве и красота

7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне

Много от нас са претърпели случайно слънчево изгаряне. Може би не сте планирали да сте на открито и сте пренебрегнали слънцезащитния крем , или може би не сте го нанесли отново по-късно през деня или просто сте пропуснали едно или две места.

Лятото е тук, а това означава, че е време да излезем навън и да се попием на слънце. Но заедно с всички тези часове, прекарани на открито през летния сезон, обикновено идва едно неизбежно нещо: слънчево изгаряне.

Каквото и да беше, сега кожата ви е гореща, пулсираща и с цвят на омар. Сега какво? Може би сте чували за различни видове облекчение при слънчево изгаряне, вариращи от алое вера до студен душ. Кое трябва да опитате? Слънчевите изгаряния са по-често срещани при хората със светла кожа и малките деца, но те могат да сполетят всеки, независимо от възрастта.

Лечението на слънчево изгаряне не винаги е лесно, като многобройните противоречиви съвети и старите приказки за домашни средства често влошават проблема. Въпреки това не се отчайвайте, ако неволно сте се изгорили в жегите тази седмица. Съществуват няколко безопасни, бюджетни и одобрени от лекаря методи за лечение на слънчеви изгаряния в домашни условия, които могат да ви помогнат да облекчите дискомфорта на изпечената си кожа.

Как да успокоите и облекчите слънчево изгаряне?

Ето няколко начина за облекчаване на слънчево изгаряне:

Охладете с душ

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Не е изненадващо, че когато почувствате, че кожата ви гори, най-добре е да хвърлите малко вода върху нея. Вземете хладна вана или душ, за да намалите температурата на кожата си. Това помага за намаляване на слънчево изгаряне. Но го направете кратко – прекомерното време във водата изсушава кожата ви. Ако се къпете, поддържайте налягането на водата леко, за да не оказвате прекалено голям натиск върху засегнатата кожа.

Овлажнете се

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

След като се охладите с малко вода, добра идея е да заключите и тази влага. Докато кожата ви е все още мокра, нанесете овлажняващ крем или лосион, за да помогнете за запечатването на влагата. През първите няколко дни след първоначалното слънчево изгаряне нанасяйте често овлажнител, за да ограничите сухотата.

Просто се уверете, че не овлажнявате кожата си, докато не се охлади, или ще уловите топлината и ще причините повече болка и възпаление.

Използвайте алое вера

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Зеленият гел, който идва от растението алое вера, всъщност може да помогне за успокояване и охлаждане на кожата ви по време на слънчево изгаряне. Поради своите противовъзпалителни свойства, алое вера може да ви помогне да успокоите кожата си и да облекчите всяко парене или дискомфорт.

Просто не забравяйте да изберете чист гел от алое вера (направо от растението) или гел, закупен от магазина, който няма добавени дразнители или аромати.

Приложете лечение за облекчаване на сърбежа

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Понякога сърбежът от слънчево изгаряне може да бъде също толкова дразнещ, колкото и изгарянето (ако не и повече). Но има начини да облекчите и това. Ако усещате сърбеж, опитайте да нанесете тънък слой 1% крем с хидрокортизон върху изгорялата от слънцето област.

Използвайте хладен компрес

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Особено ако вашето слънчево изгаряне засяга само по-малка площ, можете да го охладите с помощта на студен компрес като мокра кърпа или кърпа. Но стойте далеч от използването на лед върху изгарянето. Въпреки че може да изглежда като добра идея да се борите с екстремната топлина с екстремен студ, ледът може да причини повече вреда, отколкото полза .

Просто го поставете внимателно върху изгореното място, докато кожата ви стане по-хладна на допир.

Вземете болкоуспокояващо

Понякога има толкова много неща, които можете да направите локално. Ако все още чувствате болка и раздразнение от вашето слънчево изгаряне, не се колебайте да изпръскате болкоуспокояващо, ако наистина ви боли.

Можете да вземете нещо за възпалението, като ибупрофен, напроксен или аспирин.

Поддържайте се хидратирани

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Слънчевите изгаряния извличат течности от други части на тялото ви към кожата ви, което може бързо да ви дехидратира . Така че, уверете се, че пиете допълнително вода, за да компенсирате.

Пийте много вода, за да се справите със слънчево изгаряне. Спортните напитки, които попълват електролитите, също могат да помогнат.

Какво да избягваме, когато лекуваме слънчево изгаряне?

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Когато получите слънчево изгаряне, да знаете как да го облекчите е толкова важно, колкото да знаете как да не го дразните повече.

Ето неща, които трябва да избягвате да правите, когато се опитвате да излекувате слънчево изгаряне :

Не стойте на слънце
На първо място: Махнете се от слънцето веднага и охладете кожата си.Често забелязваме слънчево изгаряне едва когато се приберем у дома и се погледнем в огледалото — ей! Но ако забележите, че кожата ви е зачервена и раздразнена, докато сте още навън, най-добре е бързо да отидете на сянка, за да не влошите изгарянето.

Избягвайте мехлеми с дразнещи съставки
Пропуснете мехлеми и вазелин, които улавят топлината. И избягвайте локални лечения, завършващи на „-каин“, като бензокаин и лидокаин, които могат да причинят алергични реакции, които могат да влошат вашето възпаление.

Предайте всякакви кремове, които включват алкохол, който ще изсуши кожата ви и ще я направи по-трудна за заздравяване.

Не докосвайте изгорените места
Може да изглежда очевидно, но избягвайте да докосвате слънчевото си изгаряне на всеки етап. В зависимост от тежестта на изгарянето, дори и най-малкото докосване може да причини повече болка и дразнене. И въпреки че може да се изкушите, не докосвайте и тези мехури от слънчево изгаряне .

За да предотвратите инфекция и белези, оставете мехурите да заздравеят сами.

Знайте кога да посетите Вашия лекар
Понякога домашните средства не помагат. Ако забележите, че слънчевото ви изгаряне не заздравява или не се чувствате по-добре, не избягвайте проблема. В някои случаи търсенето на медицинска помощ е най-добрият залог .

Обадете се на Вашия лекар, ако имате мехури на голяма площ, изпитвате силна болка или сте развили температура, втрисане, замаяност или объркване.

Как да се предпазим от слънчево изгаряне?

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Следващият път, когато излезете навън, не забравяйте да вземете тези превантивни мерки. Повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари, ако отделите няколко минути, за да бъдете особено внимателни.

Ето какво можете да направите, за да предотвратите слънчево изгаряне, когато сте навън това лято:

Намерете (или създайте) сянка .

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Следващия път, когато ви хванат без слънцезащитен крем в слънчев ден, обърнете се към околната среда за помощ. Намерете сянка. Това наистина може да помогне. Независимо дали ще намерите дърво, под което да седнете, или павилион за пикник в парка, най-добре е да стоите далеч от преките слънчеви лъчи. Освен това няма да е зле да вземете плажен чадър на следващото си плажно пътуване.

Носете шапки .

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Можете също така да носите сянката си със себе си. Може да държите шапка в колата си (и в идеалния случай да носите такава всеки път, когато сте на слънце). Плътно изтъканият плат е най-добър, както и периферията с ширина два до три инча, така че да предпазва лицето, ушите и врата ви.

Носете защитно облекло . Помислете и за скриване на защитно облекло в колата си. Добър навик е да носите широки ризи с дълги ръкави и дълги панталони, когато сте на слънце, въпреки че бялото облекло не предпазва толкова много, колкото по-тъмните цветове. Можете също така да закупите ризи, които имат SPF в тях в големи магазини на достъпна цена.

Нанасяйте слънцезащитен крем всеки ден .

слънчево изгаряне
7 съвета за облекчаване на слънчево изгаряне снимка: pinterest

Това може да звучи като безсмислено, но много от нас забравят да нанасят слънцезащитни продукти . Трябва да сте сигурни, че слагате достатъчно. Необходима е унция слънцезащитен крем – това е количеството в чаша за шот – за да покрие цялото ви тяло. И не забравяйте да нанасяте отново слънцезащитен крем през целия ден – друга важна грешка, която много от нас правят.

Искате да нанасяте отново слънцезащитния си крем на всеки 90 минути. Ако сте били във водата и излезете и се избършете с кърпа, тогава искате да нанесете отново, защото сте измили доста от нея, когато сте излезли от водата.

Изберете добър слънцезащитен крем . Не става въпрос само за това колко често носите слънцезащитни продукти, но и за вида, който получавате. Не забравяйте да изберете такъв, който отговаря на вашите нужди и знаете, че ще можете да го носите. Можете да изберете химически или минерален слънцезащитен крем (който също понякога се нарича физически слънцезащитен крем), който съдържа титанов диоксид или цинков оксид.

Важно е да знаете как да лекувате слънчево изгаряне. Още по-добре е да знаете как да го предотвратите. Слънчевото изгаряне не е само болезнено – то също повишава риска от развитие на рак на кожата и ускорява образуването на бръчки.

Слънчевите изгаряния понякога могат да ни изненадат. Ето защо е важно да вземете възможно най-много предпазни мерки, когато излизате навън. Ако, въпреки усилията ви, завършите с изгаряне, лятото ви не трябва да спре заради това. Поддържайте изгорената си кожа успокоена, овлажнена и си починете от тези биещи лъчи — ще се върнете на плажа за нула време.

Tagged , , ,
на горе