Облекчаване на запек: съвети и лечения

Облекчаване на запек: съвети и лечения
Интересно

Облекчаване на запек: съвети и лечения

Запек е често срещан проблем, който засяга много хора в даден момент от живота им. Може да бъде причинен от различни фактори, включително липса на фибри в диетата, дехидратация и водене на заседнал начин на живот. Той би могъл да доведе до чувство на дискомфорт и болки в корема. Появява се както при възрастни, така и при деца. Но за щастие има редица начини за лечението му.

Запек – какво представлява той?

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Ако нямате редовно изхождане, това често се дължи на липсата на достатъчно вода в изпражненията, проблем, който възниква, когато не приемате достатъчно течности.

Според Националния институт по здравеопазване се считате за запек, когато имате по-малко от три изхождания на седмица и вашите изпражнения са твърди, сухи и малки, което ги прави болезнени и трудни за преминаване. Може да почувствате необходимост от напрежение или че не сте имали пълно изхождане. Може също да почувствате, че ректума ви е блокиран.

Той може да бъде хроничен, ако тези симптоми продължават 12 седмици или повече.

Какви симптоми са свързани с него?

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Колко често имате движение на червата (какане) варира между хората. За възрастни нормалният диапазон е от 3 изхождания на ден до 3 изхождания на седмица.

Така че, ако не акате всеки ден, това не означава непременно, че има проблем.

Симптомите на запек включват:

  • имате проблеми с изхождането
  • нямате движение на червата толкова често, колкото обикновено
  • изхождане на твърди изпражнения на бучки
    напрягане за изхождане преминава само в малки количества наведнъж
  • усещане за блокиране или сякаш не сте изпразнили напълно червата си

Лечение на запек

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Някои хора естествено имат движение на червата няколко пъти на ден, докато други го правят само няколко пъти седмично. Не се нуждаете от лечение за запек, освен ако не ходите до тоалетната много по-рядко от обикновено.

Но ако го направите, има много възможности за лечение на запек. Какво ще изберете ще зависи от това защо сте блокирани и дали това е нов или дългосрочен проблем за вас.

Прочетете, за да научите повече за лечението му.

Домашни средства за лечение на запек

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Може да успеете сами да разрешите проблема си с вашия запек, без помощта на Вашия лекар. Може да изглежда очевидно, но вашата диета има голямо влияние върху начина, по който ходите до тоалетна.

Яжте повече фибри

Фибрите правят изпражненията по-обемисти и по-меки, което улеснява преминаването им. Постепенно увеличавайте количеството фибри в диетата си , докато не получавате поне 25 до 34 грама фибри дневно. Добрите източници включват пълнозърнести храни (като тези, които се съдържат в зърнени храни, хляб и кафяв ориз), боб, зеленчуци и пресни или сушени плодове. Сини сливи и зърнени трици са изпитани и истински лекове за него.

Стимулиращи лаксативи
Стимулиращите лаксативи осигуряват облекчение при запек, като карат червата да се свиват по-често или по-силно, насърчавайки изпражненията да се движат през дебелото черво. Стимулиращите лаксативи, които съдържат сена, каскара или бисакодил, са по-агресивни. Тези лекарства могат да облекчат запек, който е тежък или не се повлиява от други лечения.

Поради страничните ефекти, както и възможността дебелото черво да стане зависимо от тяхната употреба, стимулиращите лаксативи трябва да се използват само според указанията и само за кратки периоди.

Стимулиращите лаксативи могат да се приемат през устата или да се поставят в ректума като супозитории. Когато се приемат като супозитории, стимулиращите лаксативи могат да подействат след 15-60 минути. Приети през устата, стимулиращите лаксативи могат да предизвикат движение на червата за 6 до 8 часа.

Останете хидратирани

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Водата е важна и за предотвратяване на запек. Опитайте се да пиете поне осем чаши вода на ден.

Опитайте с кафе

Докато кофеиновите напитки и алкохолът могат да ви накарат да се дехидратирате, има доказателства, че чаша кафе или чай сутрин може да бъде ефективно лечение на това досадно нещо.

Тренировка на червата

Когато изпражненията се преместят в ректума ви, това предизвиква желанието да преместите червата си. Когато системата ви се откаже, може да се наложи да обучите отново червата си да се движат редовно. За да ги обучите отново, опитайте следното:

Намерете редовно време от деня, за да използвате тоалетната, за предпочитане около 10 до 20 минути след хранене (добра идея е да включите кафе, тъй като то може да помогне за предизвикване на желание за движение на червата).

Седнете на тоалетната за известно време; опитайте около 15 минути.

Не се напрягайте, ако нищо не се случи.

Опитайте се да се отпуснете.

Повтаряйте тренировката ежедневно; обмислете използването на клизма, ако нямате успех след първите няколко дни.

Съвети за незабавно облекчаване на запек у дома

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Споменатите по-горе средства могат да помогнат да се справите с него, но може да не осигурят незабавно облекчение. Как седите на тоалетната може да помогне в краткосрочен план:

Наведете се напред с ръце на бедрата.
Използвайте табуретка за крака или друго средство, за да повдигнете коленете си по-високо от бедрата.
Независимо дали използвате столче за крака или краката ви са на пода, поставете ги здраво.
Практикувайте дишане през устата, за да избегнете напрежение.
Не стягайте стомаха си, а го избутайте, докато си поемате въздух.
Отпуснете дупето, така че сфинктерът (отворът към ануса) да може да изхожда по-лесно.
Изправете гърба си.

Естествени лечения 

В допълнение към добавянето на храни с високо съдържание на фибри, за да се избегне запек, има други храни и лекарства, които могат да действат като естествено лечение за него.

Сини сливи

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Освен че са с високо съдържание на фибри, сините сливи съдържат много от естествения захарен алкохол сорбитол, който не се разгражда лесно по време на храносмилането. Поради това, когато сорбитолите достигнат дебелото черво, тялото ви незабавно се опитва да ги изхвърли чрез движение на червата.

Билкови чайове

Зеленият чай и билковите чайове като мента са друго естествено лечение за това състояние.

Сена

Естествен лаксатив, сена е растение, чиито листа и плодове стимулират червата. Не използвайте сена повече от седмица, тъй като дългосрочната употреба може да попречи на червата ви да работят правилно. Сена (марка: Senokot) обикновено се предлага под формата на хапчета или течност и може да се добавя към билкови чайове.

Ленено семе

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Лененото семе е добър източник на фибри и нежно, естествено средство за лечение на това досадно нещо. Най-добре е да консумирате смляно ленено семе, което осигурява на червата ви по-лесен достъп до неговите фибри, или ленено масло.

Рициново масло
Всеки е чувал за рициновото масло и неговите ползи при затруднена дефекация. В продължение на векове, то е сигурен лек при запек. Рициновото масло е лесно достъпно и доказано ефективно при проблеми с перисталтиката.

Прием на една лъжица рициново масло действа изключително благоприятно на чревната флора и облекчава запека. В случай, че не можете да приемете маслото чисто, можете да добавите една супена лъжица от него в чаша с топло мляко. Пийте от сместа всяка вечер преди лягане, докато се справите със запека.

Колко дълго продължава запекът без лечение?

Повечето хора могат да облекчат запека си с диета и промени в начина на живот. Въпреки това, дългосрочният запек (14 дни или повече) може да доведе до хемороиди, ударени (заседнали) изпражнения и инконтиненция.

Какво е усещането при запек?

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Когато имате запек, изпитвате затруднения при изхождане. Движенията на червата ви може да са болезнени и изпражненията ви може да са твърди, сухи или на бучки. Може да почувствате, че нещо блокира ректума ви, че всичките ви изпражнения не са преминали или трябва да използвате пръста си, за да освободите изпражненията.

Кога да се обадите на Вашия лекар?
Ако лечението за самообслужване не работи, трябва да посетите Вашия лекар за облекчаване на запека. Вашият лекар може да Ви предпише лекарство за лечение на запек.

Ако имате фекален удар (голяма бучка сухи, твърди изпражнения, които остават заседнали в ректума), може да се наложи твърдите изпражнения да бъдат отстранени от лекар или медицинска сестра с помощта на смазан пръст с ръкавица, поставен в ректума. Тази процедура може да бъде болезнена, така че често се прилага локална анестезия. Някои хора може да се нуждаят от упояване.

Обикновено клизма се поставя след отстраняване на твърдите изпражнения. Диета с високо съдържание на фибри, лекарства за омекотяване на изпражненията или слабително може да се препоръча за насърчаване на редовните движения на червата.

Може ли да се предотврати запек?

запек
Облекчаване на запек: съвети и лечения снимка: freepik

Можете да помогнете за предотвратяване на запек, като практикувате добри тоалетни навици. Те помагат за подобряване на здравето на червата.

Винаги отивайте до тоалетната, когато получите желание да акаете – не го пренебрегвайте и не чакайте до по-късно. И не ходете до тоалетната „за всеки случай“ — отивайте само когато имате нужда.

Уверете се, че използвате правилната позиция на седене, когато сте на тоалетната. Седнете на тоалетната, поставете лактите си на коленете и се наведете напред. Можете да поддържате краката си с табуретка. Това помага за пълното отпускане на тазовото дъно и мускулите около дъното (ануса).

Тези съвети ще ви помогнат да се справите с досадния запек.

Tagged , ,
на горе