13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята

13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята
Интересно

13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята

Има неща, които не трябва да се перат в пералнята. Що се отнася до деня за пране, изглежда, че нашите перални машини могат да се справят с почти всичко, което хвърлим върху тях. Казваме „почти“ всичко, защото има някои елементи, които могат да бъдат повредени от агресивния цикъл, докато други могат дори да нанесат своето влияние върху самата машина.

Ето защо трябва да внимавате какво зареждате в пералнята и да използвате алтернативни методи, ако е необходимо. Открихме 13 неща, които никога не трябва да перете в пералня, за да знаете какво да избягвате. Стойте далеч от тях и както те, така и вашата пералня ще издържат по-дълго .

Ето какво не трябва да перете в пералнята си:

1. Всичко разхлабено в джобовете

пералнята
13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята снимка: freepik

Една от най-често срещаните злополуки при прането идва от това, че не сте проверили джобовете на дрехите, преди да ги поставите в пералнята. Джинсовите джобове понякога могат да съдържат ресто, което може да причини известна повреда на барабана, докато се търкаля. Лошите кърпички могат да се разтворят и да покрият предметите ви с мъх в края на цикъла, което го прави безсмислен. И ако оставите телефон там, няма нужда да казваме, че гледате на скъп инцидент.

Винаги обръщайте джобовете навън, преди да заредите дрехите си. Ако чуете звука на нещо в барабана, което не би трябвало да е там, изключете машината и отстранете фалшивия елемент възможно най-скоро. Редовно изпразвайте дренажния филтър; дребни предмети могат да се закачат и тук.

2. Само химическо чистене на артикули

Ако на етикета за грижа за нещо пише, че е само за химическо чистене , това вероятно е крехък материал, който лесно може да се повреди от агресивността или температурата на цикъла на пране. В такива случаи е необходимо специализирано почистване. Има някои изключения от това; ако инструкциите за пране са дадени до логото за химическо чистене, химическото чистене е по-скоро препоръчително, отколкото задължително.

Ако се опитате да почистите такива предмети в пералнята, е много вероятно да ги повредите. Според нас не е риск, който си струва да се поема.

3.Пясъчни кърпи

пералнята
13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята снимка: freepik

Винаги е забавно да прекараш един ден на плажа, но да се върнеш у дома, за да се справиш с мокри бански костюми и пясъчни хавлии, не толкова. Изкушаващо е да хвърлите тези пясъчни кърпи направо в пералнята, но ви препоръчваме да избягвате това на всяка цена.

Пясъкът е абразивен и може да повреди барабана, както и да блокира филтъра и тръбите.След като пясъкът попадне в пералнята, той е труден за премахване.

Вместо това старателно изсушете и изтръскайте кърпите, преди да опитате да ги перете машинно. След като изсъхне, можете също да използвате приставката за тапицерия на вашата прахосмукачка, за да премахнете всички останали песъчинки.

4. Бански костюми

пералнята
13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята снимка: freepik

Следвайки това, трябва да внимавате и когато перете банския си костюм. Ако проверите етикета за грижа, ще видите, че някои са посочени като подходящи за машинно пране, но ние препоръчваме да ги избягвате, тъй като това може да причини ненужно износване на еластичния материал. Освен това абразивността на почистващия препарат също може да остави своя отпечатък.

Веднага след като се приберете, изплакнете банските си костюми, след което ги накиснете в хладка вода за около 20 минути. Това ще премахне незабавно морската вода. Изперете банския костюм на ръка с хладка вода и неабразивен препарат, предназначен за спортно облекло. Изплакнете добре, след това изстискайте излишното, но не изстисквайте или може да повредите ликрата.

Не сушете в сушилня поради същите причини, както по-горе, и избягвайте да висите на ремъците. Изсушете далеч от пряка слънчева светлина, за да защитите цветовете. Можете също така да премахнете влагата, като навиете банския в кърпа и след това го натиснете. Не трябва да ги перете в пералнята.

5. Отворени ципове

Отворените ципове могат да причинят много щети в пералнята, особено когато се комбинират с деликатни тъкани. Не е изненадващо, когато почувствате колко остри са всъщност; това са по същество малки метални зъби, които могат да хванат и закачат с лекота. Винаги затваряйте циповете, преди да перете дрехите в пералнята. Уверете се, че такива предмети са заредени само с подобни материали; денимът е издръжлив и издръжлив и не трябва да се пере заедно с копринени или дантелени дрехи.

6. Артикули по мярка

пералнята
13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята снимка: freepik

Ушитите артикули, като якета, костюми и палта, обикновено са много скъпи, така че наистина не си струва да ги рискувате в пералнята. Всъщност ние твърдим, че те също не трябва да се перат на ръка, освен ако не е посочено на етикета за грижа.

Персонализираните артикули обикновено се правят от персонализирана комбинация от материали. Всеки компонент ще има алтернативни свойства. Например, някои ще се свият по-бързо от други, докато облицовките може да са по-деликатни. Това може да доведе до загуба на формата на артикула, когато е подложен на абразивните ефекти и високите температури на пералната машина. Винаги подлагайте на химическо чистене вашите персонализирани артикули, за да ги предпазите.

7. Кожа

По същия начин кожата определено трябва да избягва пералнята. Материалът ще изсъхне и ще се напука и ще се свие в процеса. Почистете кожените дрехи от гъба и никога не ги потапяйте напълно във вода.

За да отстраните остатъците от повърхността, можете да нанесете разтвор от сапунени люспи или течен препарат с гъбата, като я попиете, където е необходимо. След това избършете с влажна микрофибърна кърпа и окачете, докато изсъхне напълно.

Имайте предвид, че винаги първо трябва да проверявате и следвате етикета за грижа; горните инструкции се отнасят само за кожа, която може да се пере.

Кожата, която не може да се пере, трябва да се почиства професионално на всеки няколко години, ако е необходимо.

8. Запалими или горими петна

пералнята
13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята снимка: freepik

Ако някога се окажете с петна от моторно масло (както готварско олио, алкохол и бензин) по дрехите си, трябва да внимавате много, когато почиствате дрехите си. Всякакви запалими или горими вещества могат да създадат опасност от пожар, когато са подложени на температурите на пералнята. Добавете към това, ако не се отстрани напълно в рамките на един цикъл, което е вероятно за такова трудно петно, то може да се разпространи върху други предмети в барабана и бъдещи пранета. Разбира се, това прави подобни петна неподходящи и за сушилнята.

Винаги перете на ръка дрехи с такива петна. Накиснете артикула в разтвор на препарат, изплакнете добре, след това третирайте петната, за да ги премахнете напълно, като след това изплакнете продукта.

9. Всичко украсено

Елементите с пайети или мъниста обикновено са много крехки. Те са забранени за пералнята поради агресивността на цикъла; украсите могат лесно да бъдат изместени или изтръгнати в процеса.

Нежната дантела не трябва да се слага в машината по същата причина. Всъщност препоръчваме химическо чистене, за да избегнете случайна повреда, освен ако етикетът изрично не ви казва, че прането на ръка е разрешено. Дори в такива случаи химическото чистене все още може да бъде по-добрият вариант за дрехата.

10. Тренажори

пералнята
13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята снимка: freepik

Вярно е, че някои маратонки могат да се перат в пералнята, но не всички. Етикетът за грижи ще ви каже дали това е така.

Дори маратонките ви да могат да се перат в пералня, преобръщането е много агресивно и може да остави отпечатък върху маратонките ви, освен ако не ги защитите. Поставете ги в мрежеста торба за пране и подплатете товара с кърпи, за да ги предпазите от такъв удар .

Ако не могат да се перат в пералня, измийте ги на ръка или почистете на място, ако е необходимо. Тези методи са по-щадящи за маратонките и все пак могат да избелят , ако това е необходимо.

11. Сутиени

Сутиените могат да се перат машинно, ако етикетът за грижа позволява, но те обикновено се състоят от крехки материали, като дантела и коприна. Това означава, че те са доста уязвими от повреда в пералнята. Отворените закопчалки могат да хванат и други елементи в процеса.

Ръчното пране на сутиени е по-безопасен метод, особено ако има подложка, която има риск от разкъсване.

Ако сте решени да перете машинно, винаги перете сутиените в мрежести торби за пране или в калъфки за възглавници заедно с подобни материали. Придържайте се към деликатните цикли и никога не сушете в сушилня. Закачете да изсъхне от мястото, където се срещат чашите вместо презрамките.

12. Кадифе

пералнята
13 неща, които никога не трябва да перете в пералнята снимка: freepik

Препоръчваме химическо чистене на вашите кадифени дрехи, за да запазите тяхната богата и плътна текстура. Ако някога ви се наложи да премахнете бръчките, можете да изпарите кадифето отвътре навън с помощта на уред за изпаряване на дрехи . Или можете да го гладите с купчината надолу върху кърпа.

Ако някога се наложи да подновите купчината, разклатете я, докато съхне и изгладете материала с помощта на кадифена четка . Дрехи от материя кадифе не се перат в пералнята.

13. Твърде много наведнъж

Въпреки че това не е конкретен елемент, той все пак е важен! Претоварването на пералнята ви също предотвратява разклащането на дрехите вътре, възпирайки ефективността на прането. Добавете към това, препаратът няма да бъде равномерно нанесен поради огромното количество пране. Този навик също насърчава появата на бръчки, така че наистина не си струва усилията.

В идеалния случай дръжте товара си на около ¾ пълен.

Tagged , ,
на горе