Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

молитва към св. Иван Рилски
Празници

Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

Днес почитаме паметта на Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец. Светецът е покровител на българите, лекува болните, помага на бедните и спасява хората от отчаяние.

Кратка информация за биографията на Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

Иван Рилски Чудотворец
Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец (876 – ок. 946) е първият български отшелник. Светецът е роден около 876 в Скрино, в подножието на Осоговската планина (близо до Бобошево). Още приживе е почитан като светец. Легендата около него разказва за диви животни, които безпрепятствено се приближавали до него и птици, които кацали в ръцете му. Много църкви са основани в негова чест от неговите последователи, включително прочутият Рилски манастир . Днес той се почита като покровител на българите и като един от най-значимите светци в Българска православна църква .

На 25-годишна възраст Св. Иван Рилски става свещеник в манастира „Св. Димитър“, намиращ се под връх Руен. След като приел живота на монах, той напуснал манастира, за да продължи живота си в уединение и молитви към Бога. Свети Иван Рилски е живял в изолация на различни места преди заминаването си в Рила планина . Там прекарва остатъка от животът си в молитви, живеейки в тежките условия на пещерите в Рила планина.

Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец – текст

Иван Рилски Чудотворец
Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

О, велики и преподобни Светецо, преподобни Иване (Йоане) Рилски! Чуй и приеми моята (нашата) молитва и не се отвръщай от нас, които прибягваме под твоето застъпничество. Защото ти никога не си се отвръщал от ония, които през дните на твоя земен живот са идвали при тебе със своите скърби.

Чуй ни сега, чудотворче, които сме потънали в грехове и сме обхванати от големи скърби. Молим ти помоли се на единият Господ Христа за опрощение на всички наши грехове!

Прогони от нас духа на ненавистта, изпрати ни дух на любов и мир към единение. Обедини нам с една любов към Бог Христос, да пазим Неговата спасителна воля и да бъдем истински Божии чеда. Бъди ни пътеводител  през всички наши дни, та да бъдем винаги в благодатта на Светия Дух, да пазим в чистота вярата до самата ни физическа смърт. Когато настъпи нашата кончина яви ни се да представиш душите ни пред Престола на Божествения Съдия и Му кажи да ни избави от вечните мъки чрез твоето застъпничество! Заедно с Тебе и всички Светии сега и во Веки Веков. Амин!

Част от Заветът на Иван Рилски Чудотворец

Иван Рилски Чудотворец
Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

И най-напред ти завещавам да пазиш неосквернена и незасегната от никаква злоба светата вяра, както си я получил от светите отци, без да навлизаш в чужди и различни учения. Стойте твърдо и се придържайте към традициите, които сте чули и видели от мен. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, а вървете по царския път. Защитете се от светските страсти и винаги помнете защо сте напуснали света и сте презирали него и светските дела.

И най-вече бягайте от сребролюбивата змия, защото сребролюбието е коренът на всички злини, според апостола, който го нарича второ идолопоклонство.

След смъртта си през 946 г. Св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран. Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран (Естергом). Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

На 29 и 30 юли 2009 г. на заседание на Светия синод, Великотърновският митрополит Григорий измоли частица от мощите на Свети Иван Рилски да бъдат предадени на старопрестолния град Велико Търново. Светите мощи са предадени лично от патриарх Максим и игумена на Рилски манастир – епископ Евлогий. Мощите на Свети Иван Рилски са посрещнати изключително тържествено с военни почести от множество вярващи християни в града.

Защо почитаме Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец?

Иван Рилски Чудотворец
Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

Свети преподобни Иван Рилски Чудотворец е една от най-почитаните личности в българската история и духовност. Почитането му се дължи на множество причини:

Основател на Рилския манастир: Най-видимият белег на неговото дело е Рилският манастир, който той основава и превръща в духовен център на България. Манастирът е символ на българската идентичност и духовност, а неговата история е тясно свързана с историята на българския народ.

Отшелнически живот и святост: Свети Иван Рилски избира пътя на отшелничеството и се посвещава на молитва и пост. Неговият аскетичен живот и безкористна служба на Бога го превръщат в образец за подражание и го издигат в очите на народа като светец.

Чудотворни деяния: Още приживе свети Иван Рилски става известен със своите чудотворни изцеления и пророчества. Тези чудеса го утвърждават като човек, който има специална връзка с Бога и който може да помага на хората.
Покровител на българския народ: Свети Иван Рилски е смятан за небесен покровител на българския народ. Той е символ на българската духовност и национална идентичност. Почитането му обединява българите и им дава сила и надежда в трудни времена.
Патриот и будител: Свети Иван Рилски е не само религиозен водач, но и патриот и будител. Той насърчава българския народ да съхранява своята вяра и култура и да се бори за свобода.

Защо е важно да почитаме Свети Иван Рилски?

Иван Рилски Чудотворец
Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

За да помним корените си: Почитането на свети Иван Рилски ни помага да помним своите корени и да се гордеем с богатата история и култура на българския народ.
За да се вдъхновяваме: Животът и делото на Иван Рилски Чудотворец ни вдъхновяват да живеем по-добър и по-смислен живот.
За да укрепваме вярата си: Свети Иван Рилски е пример за това как вярата може да ни даде сила и надежда в трудни времена.
За да обединяваме народа: Почитането на свети Иван Рилски ни обединява като народ и ни помага да преодолеем различията си.

Почитането на свети Иван Рилски е израз на нашата благодарност за всичко, което той е направил за българския народ. Той е вечен символ на българската духовност и национална идентичност.

На какво ни учи той?

Иван Рилски Чудотворец
Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

Свети преподобни Иван Рилски Чудотворец ни учи на много ценни неща, които са от значение както за личния ни живот, така и за обществото като цяло. Ето някои от най-важните уроци, които можем да извлечем от неговия живот и дело:

Вяра и духовност: Свети Иван Рилски ни показва силата на вярата и значението на духовния живот. Чрез своя отшелнически живот и молитва той достига до високи духовни нива и се превръща в пример за всички нас да търсим връзката си с Бога.
Добродетелност: Свети Иван Рилски е олицетворение на добродетелите: смирение, кротост, търпение, любов към ближния. Той ни учи да бъдем по-добри хора, да се стремим към съвършенство и да служим на другите.

Аскетизъм и самоотрицание: Животът на свети Иван Рилски е пример за аскетизъм и самоотрицание. Той ни показва, че материалните блага не са най-важното нещо в живота и че истинското щастие се крие в духовните ценности.
Търпение и постоянство: Свети Иван Рилски прекарва дълги години в уединение и молитва, без да се отказва от своите цели. Той ни учи на търпение и постоянство, на това да не се отказваме от мечтите си, дори когато срещаме трудности.

Любов към отечеството: Свети Иван Рилски е не само религиозен водач, но и патриот. Той обича своя народ и се грижи за неговото духовно и нравствено израстване.
Търсене на истината: Свети Иван Рилски е бил непрекъснато в търсене на истината. Той ни учи да не се задоволяваме с повърхностни отговори, а да търсим дълбокия смисъл на живота.

Защо тези уроци са важни за нас днес?

В днешния бърз и динамичен свят, тези уроци на свети Иван Рилски са по-актуални от всякога. Те ни помагат да:

Намерим вътрешен мир: В забързаното ежедневие често забравяме за себе си и своите нужди. Уроците на свети Иван Рилски ни напомнят за важността на вътрешния мир и спокойствието.
Изградим по-добри отношения: Добродетелите, които ни учи свети Иван Рилски, ни помагат да изградим по-добри отношения с близките си и с хората около нас.
Да бъдем по-добри граждани: Като следваме примера на свети Иван Рилски, можем да станем по-добри граждани и да допринесем за изграждането на по-добро общество.

Свети преподобни Иван Рилски Чудотворец е не само историческа личност, но и вечен източник на вдъхновение и мъдрост. Неговите учения са от значение за всички нас, независимо от религията или убежденията ни.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , ,
на горе