Мекици с кефир е една от любимите закуски на много хора. Баба прекарваше часове наред пред печката и котлоните, а крайният резултат беше невероятно меки, пухкави, ухаещи, топящи се в устата мекици. Невъзможно е да забравите вкуса им.
Баницата с одрински кори е сочна като торта, мека като памук – 2 лесни рецепти
ЛЕСНА ЗАКУСКА “МЪРЗЕЛИВА“ БАНИЦА
Сиропирана баница: най-сладкият вкус от българската кухня
Кифлички със сладко. Рецепта, доказана от поколения!
Мекици с кефир
Необходими продукти:
Кефир – 250 мл;
Яйце – 1 бр.;
Захар – 3 с.л.;
Слънчогледово олио – 3 супени лъжици;
Брашно – 400 г;
Бакпулвер – 1 п..
По желание- Съставки за поръсване:
Захар – 3 с.л..;
Канела – на вкус.
Начин на приготвяне на мекици с кефир:
В една купа сложете кефира, яйцето, захарта, олиото и щипка сол. Смесете съставките и разбъркайте старателно с бъркалка до гладка консистенция.
Пресейте брашното. Смесете пресятото брашно и бакпулвера в купа. Омесете тестото с ръце, докато получите леко лепкава тесто.
Намажете ръцете си с масло или олио и започнете да оформяте мекици във форма по ваш избор.
Сложете мекиците в тиган със загрято олио. Запържете тестото на среден огън от двете страни до златисто кафяво.
По желание:
Смесете захарта и канелата върху плоска чиния. След като се изпържат, всяка мекица се овалва в със захар и канела.
Можете да сервирате това ястие веднага след готвене. Такива продукти от тесто са идеални като десерт или лека закуска.