5 малко известни места в България, които да посетите
Величествена България

5 малко известни места в България, които да посетите

Нашата родина е с богата история, култура и природна красота и може да откриете малко известни места в България, които са далеч от популярния туризъм. Тези места са много ценни, скътани съкровища, които заслужават да бъдат посетени от хората, които искат да опознаят България извън популярните туристически дестинации.

България е известна с красива природа, древна история и културно наследство. Въпреки че много туристи посещават София, Пловдив и се радват на Българското Черноморие, има множество малко известни места в България, които предлагат също толкова очарователни изживявания и неразкрити загадки.

В тази статия ще ви отведем на пътешествие, за да откриете някои скрити скъпоценни кътчета на България, където очарованието на миналото и природата се сливат, чакайки да бъдат открити от любознателен пътешественик.

Ето кои са 5 малко известни места в България, които да посетите:

Цари Мали град

Цари Мали град е древна римска крепост и укрепено селище, разположена близо до село Белчин, община Самоков. Обектът е разположен на върха на хълма Свети Спас във Верила, предлагащ невероятна панорамна гледка към околния пейзаж, включващ красиви планини.

При археологическите работи са открити много находки, които доказват, че мястото е било използвано като светилище от тракийското население. Кулата на южната стена е реконструирана, а също и двете кули, разположени на север. В музея са изложени интересни експонати, които разкриват богатото материално и културно наследство от късноантичната епоха, информация за занаяти, за живота и бита на местното население. Тъй като крепостта е била използвана предимно с отбранителни и военни цели, в музея са представени колекции от ножове, бойни пособия, стрели, които посетителите могат да видят. Има специални възстановки на военна бойна техника и на войн с щит, меч и копие.

5 малко известни места в България, които да посетите
5 малко известни места в България, които да посетите Цари Мали град

Мястото е оградено със здрава стена през III век, която после е опожарена. В миналото Крепостта е стратегически важна, служейки за защита на границите на Римската империя. Цари Мали град престава да изпълнява своите функции на отбрана около 570 година.

Комплексът Цари Мали град включва останки от крепостни стени, базилика, църковен комплекс, жилищни постройки и две правоъгълни кули. Археологическите разкопки откриват артефакти като монети, керамика и пособия на труда, които дават представа за ежедневния живот на жителите му. В близост до обекта са изградени зони за отдих и спорт. Цари Мали град е част от тези малко изввестни места в България, които предлагат поглед върху историята, съчетан с природни пейзажи.

Музейните експонати – раздел „Бит и поминък“, „Керамика“, „Нумизматика“, „Военно дело“ са разположени в реконструираните на север кули.

До обекта се стига лесно, има туристически пътеки и едно специално въжено транспортно средство, с което туристите изкачват хълма.

Тракийската гробница до село Свещари

Тракийската гробница е едно от малко известни места в България. То е изумително и необикновено място, което привлича със своята загадъчност. Гробницата при село Свещари е тракийски комплекс, намиращ се близо до Исперих, на 2 км югозападно от село Свещари и на 40 км от Разград. Комплексът е уреден много добре, до него се стига по асфалтов път.

Тракийскта царска гробница е разкрита през 1982 година и представлява тракийско-елинистична гробница от III век пр.н.е., която се предполага, че е място на последния път на царя на гетите Дромихет. Изградена е от големи каменно блокове от мек варовик.

Самото място е изключително мистериозно и красиво с интересна украса – блоковете на свода се поддържат от фигури на жени – кариатиди, които са с вдигнати ръце към тавана. Височината е над 1 метър.

Тази гробница е част от разкрити други могили в региона, които са 26 на брой и са запазени. Освен нея има открити останки от крепостни стени и други артефакти.

Гробницата при село Свещари се счита за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя част от Стоте национални обекта в България.

5 малко известни места в България, които да посетите
5 малко известни места в България, които да посетите
Тракийска гробница до Свещари

Меандрите на река Арда

Меандрите на река Арда са един от най-живописните природни феномени в България, разположени по поречието на река Арда в Родопите. Уникалната гледка и остри завои се дължат на планинския характер на реката, която има  голям коефициент на извитост.

Това е едно геоложко чудо от необикновено красиви, виещи се, живописни завои, създаващи зашеметяващи меандри, които се виждат добре от високо. Виещата се пътека на реката през буйния планински терен поразително контрастира между тъмносиня вода и буйни зелени гори.

Един от най-красивите завои се казва „Завоя“ или „Подковата“, защото има „U“-образна форма, която водата образува и криволичи. Гледката е неописуемо красива!

5 малко известни места в България, които да посетите
5 малко известни места в България, които да посетите
Снимка: pixabay

Река Арда е река в Южна България и е десен приток на река Марица. Тя е с дължина около 280 км, като се нарежда на 9 място по дължина на реките в България. Тя е много важен речен път за региона. Меандрите на река Арда са не само природна забележителност, но и истинско богатство за биоразнообразието. Тук може да практикувате спорт, каяк и други водни дейности.

В близост се намират известни забележителности като тракийско светилище Татул и Дяволски мост, които са важни исторически и културни обекти за посещение. Комбинацията от природна красота и историческо значение прави Меандрите на река Арда привлекателна дестинация в България.

Античен град Хераклея Синтика

Изключително археологичеко богатство представлява древният град Хераклея Синтика. Това е древен град, разположен в Югозападна България, близо до Петрич. Неговите останки и руини се намират край Рупите и всеки, който посещава Рупите идва тук, може да се запознае с това интересно историческо място в района. Неговото разкриване започва през 2007 година.

В миналото градът е бил ценрално място на област Синтика, където са живели племето синти и затова носи името Хераклея Синтика. За известния тракийски град се споменава много рано, още в произведения на прочути автори – Тит Ливий, Херодот, Плиний Стари и други.

Градът е основан през IV век пр.н.е. и е важен център за жителите на тракийското племе. По-късно по време на елини и римляни, той претърпява истински разцвет под тяхното могъщо влияние.

При разкопките в Хераклея Синтика се открива голямо богатство от археологически съкровища, включително останки от обществени сгради, жилищни квартали, монети, надписи и скулптури. Оформлението на града следва типично елинистично градоустройство, с мрежа от улици и централна агора. Разкритите археологически находки предоставят ценна информация за културния и социалния живот на древните жители по онова време.

При сегашните разкопки се откриват нови находки, като постепенно разкриват пълната степен на историческото и културно значение на древния град Хераклея Синтика.

5 малко известни места в България, които да посетите
5 малко известни места в България, които да посетите
Хераклея Синтика

Водопад Скока Тетевен

Водопадът Скока е разположен в Тетевенския Балкан. Зашеметяващ водопад, който е близо до Тетевен и е един от най-живописните и достъпни водопади в региона, привличащ любителите на природата със своята красота и спокойна обстановка. Този красив природен обект е един от малко известни места в България, които си заслужава да посетите.

Водопадът се спуска от височина около над 25 метра, създавайки очарователна гледка и успокояваща картина със своя звук.

Районът наоколо е богат на природна красота, зелени гори, скали и много туристически пътеки с различни нива на трудност. Пътеката до водопада Скока е сравнително лесна и добре маркирана, което я прави подходяща за семейства и туристи. По пътя посетителите могат да се насладят на разнообразната флора и фауна на Стара планина, както и на изключително вълнуващи живописни гледки.

Екопътеката „Под пръските на водопада“ е много красива и удобна за преминаване. Има поставен парапет на места за проблеми участъци. Направени са пейки и маси по пътеката, а до водопада има заслон за място за отдих.

5 малко известни места в България, които да посетите
5 малко известни места в България, които да посетите
Водопад Скока Тетевен

Водопадът Скока е особено впечатляващ през пролетта и началото на лятото, когато водният поток е в своя пик. В края на пътеката се намира самия водопад Скока, който прелестно шуми, пръска и освежава въздуха наоколо.

5 малко известни места в България, които да посетите
5 малко известни места в България, които да посетите
Водопад Скока Тетевен

В близост до тази природна забележителност се намира град Тетевен, където може да посетите други исторически забележителности, автентична българска архитектура и практикувате разнообразни дейности като разходки, риболов и планинско колоездене.

Заключение

Малко известни места в България предлагат разнообразна гама от преживявания, изследване на древни руини и мистични пещери, разходка из живописни села и спиращи дъха природни пейзажи. Тези малко известни места обогатяват нашето усещане и разбиране за богатото културно наследство и природната красота на страната.

Tagged , , , ,
на горе