10 идеи за лятна разходка в България
Величествена България

10 идеи за лятна разходка в България

Лятна разходка в България е наистина една страхотна идея. Нашата красива страна България е едно забележително кътче от големия свят, наситено с много красиви гледки и забележителности. Нашата страна има с какво да ни изненада и какво да ни предложи, независимо дали желанието ни е да си починем на морето или активно да се запознаем с културните селища и паметници.Ако още не сте решили къде да прекарате своята почивка през лятото, то ние ви представяме няколко предложения, различни и идеални в зависимост от вашите предпочитания.

Много от вас вече са стегнали куфарите и планът за летните отпуски е разчертан до последната точка. Но лятото е непредсказуемо и всеки има нужда от малко импулсивност, дори и да е за един уикенд.

Следващите десет дестинации за перфектни за лятна разходка в България:

1.Разходка и изкачване на връх Белмекен

лятна разходка
10 идеи за лятна разходка в България снимка: Уикипедия

Разположен в красивата Рила планина, връх Белмекен е лесен и приятен за изкачване. Преходът започва от брега на язовир Белмекен и отнема около 2 часа. Разходката е лека и приятна, а гледката, която се разкрива от върха е зашеметяваща. А за да е пълна насладата Ви препоръчваме да опитате рилската традиционна кухня – там на почит са картофените ястия и запеканките. Във всяка механа може да опитате Самоковски сач, а за десерт ще ви сервират местна баница с локум и орехи. През зимните месеци Ви препоръчваме да опитате и зелникът.

Насладете се на предстоящите дни с лятна разходка сред природата на чист въздух. Опознай България, за да я обикнеш!

2.Село Крапец

Ако сте почитатели на морето, на плажа, на вълните, но не обичате шума и грандоманските хотели, построени в повечето ни морски курорти, то Крапец е вашето решение за лятна разходка в България. Селото се намира на десетина километра от Шабла и 90 км. от морската ни столица – Варна. Ще можете да нощувате в малки хотелчета или спретнати къщи за гости. В близост за и някои забележителности, които си струва да посетите – Дуранкулашкото езеро, нос Шабла, както и тракийските могили в самото село Крапец. Това е типичният курорт (ако може така да се нарече) за усамотяване на влюбени двойки или семейство, което е без децата и търси спокойствие.

3.Равда

лятна разходка
10 идеи за лятна разходка в България снимка: Уикипедия

Малкото селце Равда се намира на 28 км. северно от Бургас, само на 1км. от главния път.Равда е морски курорт с частни хотели и апартаменти, разполага с няколко обширни, красиви и чисти плажни залива, стигащи до съседния Несебър. За туристите се предлагат различни спортни развлечения и плажове с финен пясък, спасители, плажни чадъри и шезлонги. През лятото тук има спортни училища по ветроходство, водни ски, уиндсърфинг, гребане и плуване.

Равда е известно като предпочитано място за детски, младежки и студентски отдих. Екологично чистия плаж и чистото селище с прекрасен въздух са важни условия за спокоен семеен отдих. Това място е идеално за лятна разходка.

4.Шабла

лятна разходка
10 идеи за лятна разходка в България снимка: Уикипедия

Градът се намира на 80 км от Варна. На около 3 км от Шабла се намира и защитена местност – Шабленско езеро, което обединява две естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал. Самите те са отделени от морето с пясъчна ивица, широка 30-50 метра.

Нос Шабла е само на 5 км от града. На него се намира най-старият фар в България – открит официално през юли 1856 г. Той е най-високият по черноморското крайбрежие – цели 32 метра. Освен това е единственият фар в България, който е в два цвята – червено и бяло. До 30-те години на миналия век е бил изцяло бял. След това обаче Южна Добруджа попада в границите на Румъния и властите решават да добавят и червено. Може да направите страхотни снимки на фара и да се насладите на природата и шума на вълните! Шабла е идеално място за лятна разходка в България.

5.Замък Равадиново

лятна разходка
10 идеи за лятна разходка в България снимка: Уикипедия

В с. Равадиново се издига единственият замък в Европа, строен в модерни времена. Замъкът е като излязъл от приказка, с архитектура, която съчетава елементи от Възраждането, Романтизма и приказното.

Замъкът предлага забавления и игри за деца и възрастни. Посетителите на Замъка имат възможност да търсят скрито съкровище, да ловят духове, да станат участници в древна легенда, да се опитат да уловят златната рибка и да изживеят още много приключения.

Замъкът е изграден от 20 000 тона камък, изваден от недрата на Странджа планина. Камъните са на възраст около 227 до 247 милиона години. Те съдържат следи от микродиаманти и затова замъкът често променя цвета си – сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе.

Замъкът е отличен с многобройни международни награди за дизайн, архитектура и иновация в туризма, а през 2013 година в Замъка беше заснета холивудската продукция “Спящата красавица”. Това място е идеално за лятна разходка в горещите дни.

6.Минерални извори

За тези от Вас, които предпочитат да се потопят в горещите води и да се възползват от техните лечебни и релаксиращи свойства, нашето предложение са минералните извори на село Варвара. Селото се намира в полите на Западни Родопи на 19 км от Пазарджик и 6 км от Септември, който е последната спирка на нашата теснолинейка. Селото се намира на Чепинската река, по който брегове са открити над 15 минерални извора.

Тук със сонда е открит дълбок извор на вода с високо сярно съдържание и температура, достигаща 92 градуса, което нарежда извора на второ място в България по топлина на водата. В село Варвара, може да се настаните в различни хотели, предлагащи басейн с минерални води и други процедури, където можете да се отдадете на пълен релакс.В близост до селото се намира и град Велинград, който е идеален за еднодневна разходка.

А ако желаете да изживеете романтиката, сравнима с пътуване назад във времето, то тук се намира крайната спирка на единствената функционираща жп линия. Линията е с обща дължина 124,7 км и свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя се минава през живописно дефиле и уникално красиви гледки! Мястото е идеално за лятна разходка.

7.Заливът Болата

лятна разходка
10 идеи за лятна разходка в България снимка: Уикипедия

Един от най-красивите ни и защитени заливи, който е част от резерват „Калиакра“. Ето и местоположението, за тези, които все пак не са запознати, къде точно е разположен заливът: Красивият залив се намира от северната страна на нос Калиакра, съвсем близо на около 6 км югоизточно от известното каварненско с. Българево, и приблизително на 35 км от „Белият“ град Балчик, а най-далечната точка е град Варна, който е на 74 км разстояние.

Морски води, чисти като кристал и заобикалящ фин пясък – това е изключителният залив Болата, който не напразно е един от членовете за най-красиви заливи в света. Именно заради точно това признание залив Болата и фантастичния плаж към него набират все повече популярност и биват посещавани от много хора, искащи да зърнат или просто да се полюбуват на това невероятно място. Смело може да бъде наречен една от перлите на Северното ни Черноморие.

Едно от най-красивите места, на които можете да прекарате почивните си дни в дългите летни жеги, е заливът “Болата”. Стягайте плажна кърпа, бански, джапанки и един коктейл за настроение и сте готови да се наслаждавате на заобикалящата ви природа и шумът от неспокойните вълни. Време е за лято! Не се бавете, за да не го изпуснете! Това място е страхотно за лятна разходка в България.

8.Античният театър Филипополис

лятна разходка
10 идеи за лятна разходка в България снимка: Уикипедия

Един от най-знаменитите символи на Пловдив – античният театър Филипополис – е сред най-добре запазените антични театри в света. Той е открит при археологически разкопки между 1968 и 1979 г. от Археологическия музей в Пловдив. Театърът на Филипопол e единствената запазена антична театрална сграда по българските земи.

Сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3500 зрители. Лятната програма на античния театър е изключително богата, а на сцената му представления са изнасяли както родни, така и чуждестранни артисти. Затова, горещо ви препоръчваме да разгледате програмата на театъра и да се насладите на вековната културна перла на Пловдив. Мястото е също така много предпочитано за лятна разходка.

9.На спа в село Огняново

Село Огняново е благословено от бога с лековита минерална вода. Но вие не чакайте лекар да ви изпрати в този край, за да дадете заслужена почивка на ума и тялото си. В селото има немалко хотели, като всеки от тях има спа център и предлага разнообразни спа процедури. Минималното, което при всички случаи ще имате, е сауна, парна баня и басейн с минерална вода. Както и кристално чистия планински въздух и много възможности за интересни разходки в района. Това село е идеално за лятна разходка и почивка.

10.Лещен, Добърско и Банско

Лещен и Добърско са две от селата, които най-осезаемо са запазили духа на миналото. Разходете се по криволичещите им улички, независимо от сезона, и ще ви обземе блажено спокойствие. В Добърско непременно посетете църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат със стенописи от 17-и век и прочутото изображение на Исус Христос „на совалка“. Ако искате още атмосфера от миналото, разходете се в центъра на Банско, който през лятото е едно съвсем различно място в сравнение с това, което познавате от ски сезона.

Тези места са идеални за лятна разходка в България.

Tagged , ,
на горе