8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях

8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях
Интересно Разни

8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях

Има няколко лоши навика при децата, които вбесяват родителите. Едва ли има родител, който може да се похвали с мъниче с перфектно поведение, непознаващо що е това смучене на палеца или бъркане в нослето. Колкото и по детски очарователни и мили да ни се струват тези действия, зачестявайки, те могат да се превърнат в сериозни лоши навици.

Защо са вредни и как да се справим с тези 8 лоши навика при децата?

1.Смучене на палеца и ноктите

лоши навика при децата
8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях снимка: pinterest

Смученето на палец и пръст е инстинктивно при почти всяко едно бебе. Поражда се от вкореняващия и сукателния рефлекс. Оралният път е начинът на бебето да се успокои. По-късно устата се превръща в неговата сигурност и изследователски ескапади на света около него. Повечето бебета в крайна сметка надрастват тази фаза, въпреки че някои ще продължат. Обикновено не препоръчвам смукането на палец или пръст след пет години по няколко причини:

Докато растат и изследват света около себе си, те улавят вируси или бактерии или просто мръсотия по ръцете си. Тези нежелани микроби биха били директно погълнати заедно със слюнката, когато детето пъхне малкия си палец или пръст в устата си, което води до чести инфекции.

В зависимост от честотата, интензивността и продължителността на смучене, зъбите могат да бъдат изтласкани от подравняване, което ги кара да изпъкнат и да се създаде свръхзахапка.

Детето също може да има затруднения с правилното произношение на думите.
В допълнение, горната и долната челюст могат да се изместят и небцето да се деформира.
Засегнатите пръсти често се напукват, загрубяват или развиват инфекции на ноктите.

Как да се отървете се от смученето на палеца?

Децата обикновено го надрастват, когато достигнат четири до пет години. Всяко дете, което е под две години, може да бъде оставено да се наслаждава на пръстите си, тъй като навикът е източник на комфорт и сигурност за него. След тази възраст, ако се забележи, че детето развива прекомерна захапка или горните му резци започват да изпъкват, тогава има по-голяма спешност да се отбие навикът.

В предучилищна възраст натискът от страна на връстниците обикновено би бил достатъчен, за да им помогне да се откажат от тези лоши навика при децата. Ако всичко друго се провали, родителите трябва да вземат под внимание всеки емоционален или дори психологически стрес, с който детето може да се сблъска, и да се справят с проблема, преди да се надяват да премахнат този самоуспокояващ навик. В случай на по-малки деца, които трябва спешно да отучат навика, можете да нанесете неприятна течност като чесън, лук или джинджифил, или дори мек чили сос върху пръстите.

Това има доста добър резултат, освен ако детето не обича люти чушки. По-голямото дете има нужда от друга тактика. Увещанието обикновено навява чувство за вина у детето и родителите винаги трябва да разбират, че някои деца искат да се откажат от него, но не знаят как да
си помогнат.

Те трябва да бъдат насърчавани и хвалени. Може би една стенна диаграма и стикери със звезди за техните усилия ще помогнат много. И накрая, когато всичко друго се провали, зъболекарите могат да предложат фиксирани или подвижни палатинални пръти, които могат да спрат навика.

2.Гризане на ноктите

лоши навика при децата
8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях снимка: pinterest

60% от децата и 45% от тийнейджърите имат този навик. Понякога този навик се пренася и в зряла възраст. Те често правят това, когато са стресирани, отегчени, уморени и дори когато мислят! Очевидно някои никога не надрастват навика!

В долната част на ноктите се събира мръсотията и мръсотията, които те събират в ежедневните си дейности, като например от детската площадка, от класната стая, от пръхтенето на този малък приятел и т.н. Този навик, като смученето на палеца, е придружен от често възпалено гърло или гастроентерит. Освен това ноктите често са грозни, напукани и понякога също инфектирани.

Отказът от навика може да бъде труден и се нуждае от много насърчение. За повечето деца е трудно просто да спрат и затова родителите се нуждаят от търпение, за да се справят с проблема.

По-голямото дете може да бъде по-мотивирано, след като види, че ноктите му стават нездрави или заразени. Лак за нокти с горчив вкус или някои много красиви пластири могат да се справят с тези лоши навика при децата.

И накрая, красивият маникюр за младо момиче може да я накара да се замисли, преди да забие зъби в тези розови нокти.

3.Въртене на косата

лоши навика при децата
8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях снимка: pinterest

Както всички други лоши навика при децата, този навик се поражда от стрес, безпокойство, скука и самоутешение. Това е доста безобидно и често отзвучава в детството. Помагането на детето да се откаже от навика изисква търпение и насърчение. Някои експерти препоръчват да замените косата с ъгъл на одеяло, но лично това само насърчава друг навик.

Очевидно основните напрежения трябва да бъдат идентифицирани и разрешени. Предлагаме да занимавате ръцете на детето с нещо друго. Например, ако малко дете държи бутилка в ръка и върти косата си с другата, тогава просто му дайте играчка или го ангажирайте с екшън песен, където свободната му ръка ще бъде заета.

По-голямо дете може да се справи добре с шапка, която да му напомня да не докосва прекалено косата си. Накрая можете да сложите ръкавици (не ръкавица) на детето, както на малкото, така и на по-голямото дете. Когато не могат да контролират пръстите си, за да вземат косата, те ще се откажат.

4.Бъркане в носа

лоши навика при децата
8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях снимка: pinterest

Това може да е признак на алергичен ринит, състояние, при което носът винаги сърби или произвежда много лигавица, която се покрива с кора. Честото бъркане може да доведе до травма и кървене от носа. След като това бъде изключено, всичко се свежда до същите стари причини, както при всички останали лоши навика при децата.

Подобно на въртенето на косата, по-малкото малко дете може да се разсейва с игри с пръсти, издухване на балончета или драскане или рисуване. Ако детето е по-голямо и може да бъде разумно, родителят може да обясни, че това е грозен и нездравословен навик.

Често свързаното кървене от носа е достатъчно, за да ги възпре. Ако всичко друго се провали, не губете вяра. Неговите приятели от училище ще отидат в града, заклеймявайки този отвратителен навик и натискът от страна на връстниците е достатъчен, за да го спре, поне публично.

5.Дъвчене на лед, моливи или други предмети

лоши навика при децата
8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях снимка: pinterest

Дъвченето на лед или други предмети може да изглежда безобидно, но може да причини увреждане на зъбите на вашето дете. Дъвченето на лед може да износи емайла на зъбите ви. Твърдата, студена текстура на леда може да причини малки пукнатини в зъбите ви, което води до по-сериозни проблеми с течение на времето. Освен това, дъвченето на лед може да раздразни меките тъкани във вътрешността на зъбите ви, което води до чувствителност и дискомфорт. За да избегнете увреждането на зъбите на детето от леда, сервирайте студени напитки без лед или със сламка. По този начин ще се справите с тези досадни лоши навика при децата.

6.Похапване и пиене на сладки храни

лоши навика при децата
8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях снимка: pinterest

Един от най-често срещаните лоши навика при децата е похапването на сладки храни и напитки. Този навик може да доведе до кариес и кариес, тъй като бактериите в устата се хранят със захари и произвеждат киселина, която разяжда зъбния емайл. За да предотвратите този навик, ограничете сладките закуски и напитки и насърчавайте детето си да мие зъбите си след като ги консумира. Можете също така да предложите по-здравословни варианти за закуски като плодове и зеленчуци.

7.Дишане през устата

лоши навика при децата
8 лоши навика при децата и как да ги отучим от тях снимка: pinterest

Дишането през устата е от тези лоши навика при децата, който може да доведе до различни проблеми със зъбите. Когато детето диша през устата вместо през носа, това може да причини сухота в устата, което води до кариес и заболяване на венците. Това може също да доведе до неестествена позиция на езика, което води до неправилно подреждане на зъбите и челюстта. За да предотвратите този навик, насърчавайте детето си да диша през носа си и потърсете медицинска помощ, ако има основни проблеми като алергии или изкривена преграда.

8.Използване на зъби като инструменти за отваряне на неща

Може би вашето дете ви е гледало как използвате зъбите си, за да отворите нещо. Така че те могат да се опитат да използват зъбите си като инструменти, които да им помогнат да отворят закуски или играчки. Ако забележите, че детето ви прави това, бързо обяснете, че този навик може да увреди зъбите му. Предложете им да им помогнете с ножици, клещи или други удобни инструменти, за да избягвате да използват зъбите си, докато не могат да използват такива инструменти самостоятелно.

В допълнение към горните съвети за предотвратяване или премахване на тези 8 лоши навика при децата, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да дадете добър пример. Избягвайте сами да извършвате някоя от горепосочените лоши стоматологични практики, за да не давате на детето си объркващи съобщения относно грижата за зъбите му.

Tagged , ,
на горе