Процесът на приготвяне на класическа салата „Мимоза“, е доста прост, но, както във всяка рецепта, тук е важно да се спазва строгата последователност от действия.
Кулинарният експерт, Алина, споделя семейна рецепта за перфектната празнична салата – класическа „Мимоза“.
Можете да приготвите салата 24 часа преди събитието, за което искате тя да бъде част от прекрасната ви трапеза.
За всички, които искат нещо различно и красиво или да приготвят кулинарно изкушение за първи път.
Салата „Мимоза” е любима салата на много домакини, така че спокойно можете да я приготвяте за специален повод или семеен празник, а рецептата е изключително лесна за изпълнение.
Продуктите са класически – няма нищо ново или непознато. И в същото време тънкостта е в детайлите: много е важно да следвате желаната последователност от слоеве, да отделите време и да разпределите равномерно в избраната форма.
Ако всичко е разпределено пропорционално, салатата ще се получи много нежна и красива.
Необходими продукти за 10 порции:
– картофи – 1 кг.;
– моркови – 500 гр.;
– консервирана розова сьомга – 750 гр.;
– яйца – 8 бр.;
– лук – 1 голяма глава;
– майонеза – 400 гр.;
– сирене – 150 гр.
Начин на приготвяне:
Първа стъпка: Почистете и сварете морковите и картофите, докато омекнат съвсем малко. Оставете ги да изстинат добре.
Втора стъпка: Сварете до твърдост яйцата, след което ги накиснете в студена вода, за да се обелят по-лесно.
Трета стъпка: Внимателно отделете всички кости и кожата от рибата и оставете само филето. С помощта на вилица го наситнете на малки парченца.
Четвърта стъпка: Пригответе останалите съставки: нарежете на ситно лука, настържете картофите, морковите и белтъците на едро ренде, а жълтъците и сиренето на ситното.
Пета стъпка: Започнете, да сглобявате салатата. Поставете рибата като първи слой – разпределете я равномерно по дъното на формата и намажете със слой майонеза отгоре.
Шеста стъпка: Подредете лука върху розовата сьомга, след това добавете картофите и пак майонеза. След това наредете морковите и майонеза. Следващият слой са белтъците и майонеза. Добавете сирене за предпоследен слой.
Седма стъпка: Върху готовата салата поръсете жълтъците.
Осма стъпка: Оставете класическата салата „Мимоза“ да престои в хладилника за една нощ. Сервирайте на следващият ден. През това време съставните продукти ще се овкусят добре и салатата ще ви се получи по-сочна.