Как да спрем котката да рови в саксията?
Домашни любимци

Как да спрем котката да рови в саксията?

Чудили ли сте се как да спрете котката да рови в саксията ви? Имате ли решителен унищожител на растения? Нито едно бедно, невинно растение е защитено от мъхестата растителна заплаха, която обитава дома ви? Имаме някои съвети и трикове, които да ви помогнат да защитите вашите стайни растения от техния велик враг: КОТКАТА.

Достатъчно трудно е, както и да поддържате стайните растения зелени и здрави – когато добавите любопитна котка към сместа, може да стане още по-трудно.

Котките обичат да дъвчат и хрускат листата, да ровят (и да вършат своя „бизнес“) в мръсотията и дори да лежат върху растенията, докато извехнат. Това е достатъчно, за да накара листата на всяко растение да треперят от страх.

И така, как да предпазим лапите (и устата) на нашата котка от растенията?

Въпреки че основната цел е да се опитате да защитите вашите растения от вашите котки, тя има и допълнителната полза от защитата на вашата котка и от растението.

Знаете ли, че много обикновени стайни растения могат да бъдат токсични за котките, ако бъдат погълнати? И дори нетоксичните растения могат да причинят лошо храносмилане и разстроени коремчета на нашите космати приятели.

Ето какво трябва да направите, за да спрете котката ви да рови в саксиите ви:

1. Направете някъде другаде ПО-привлекателно

котката
Как да спрем котката да рови в саксията? снимка: pinterest

Котките са много териториални същества, които обичат да имат място, което да нарекат свое; някои котки може дори да драскат по кората или стъблата на растенията като начин да маркират територията си (същата причина, поради която могат да драскат по вашите мебели).

След като сте направили растението непривлекателно, е време да направите някое друго място в дома си ПО-привлекателно. Котките са естествени катерачи и жадуват за вертикално пространство: помислете дали да не добавите котешко дърво към дома си.

Котешките дървета предлагат места за драскане, катерене, игра и, разбира се, котешко хапане. Ако знаете, че котката ви обича да се взира в прозореца, поставете котешкото дърво до любимия им прозорец, за да може да гледа птици или катерици – много по-приковаващо от скучно старо растение!

2. Направете го трудно достъпно

котката
Как да спрем котката да рови в саксията? снимка: pinterest

Почти само себе си се разбира, че част от предпазването на вашите стайни растения от котката ви е да ги държите извън обсега им. Но това може да е трудно с котките, тъй като те са естествени катерачи и често могат да бъдат изключително решени да достигнат това, което не могат да имат. Когато става въпрос за защита на вашите растения от котки, важно е да разберете вашата котка и нейните способности.

За катерещи се котенца изберете висяща кошница, която не е близо до други мебели, които могат да се използват като площадка за изстрелване. Помислете за контейнери, които могат да се монтират директно на стената (без рафт) и да се поставят извън обсега, така че котката ви да не може лесно да скочи и да се позиционира на рафт.

За котки, които обичат да ровят в почвата, опитайте да добавите слой от тежки камъчета в горната част на почвата. Внимавайте да не го опаковате твърде плътно, за да позволи на водата да се оттича през почвата отдолу. Или покрийте почвата с телена мрежа. Ако не харесвате вида на камъчета или каменен мулч, бъдете артистични и креативни с него!

Можете да използвате парчета морско стъкло, мрамори, миди или дори счупена керамика, за да получите по-декоративен вид.

Също така помислете защо вашата котка може да избере да използва растението вместо кутията за отпадъци. Може би предпочитат по-естествена, подобна на мръсотия постеля без аромат. Може би трябва да гребете по-често – котките не харесват вонящата тоалетна повече от нас!

В зависимост от броя на котките, които имате в дома си, може дори да имате нужда от повече кутии за отпадъци – може да стане твърде претъпкано, когато дойде времето за кутията за отпадъци. Препоръчително е да имате една кутия на котка, плюс 1 допълнителна.

3.Дайте на котката си собствено растение

котката
Как да спрем котката да рови в саксията? снимка: pinterest

Друг подход е да осигурите на котката си собствена вътрешна котешка градина! Котешка трева , котешка мащерка, магданоз, валериан, розмарин и житна трева са страхотни варианти за котки. Ако отглеждате трева за вашата котка, уверете се, че тя е безопасна за поглъщане и ВИНАГИ я подстригвайте. Зърната, които растат с течение на времето, могат да бъдат токсични.

Използвайте малки саксии, така че тя да не е склонна да копае или елиминира в почвата. И използвайте органична почва за саксии без химикали.

Въпреки че това е безопасна алтернатива, все пак ще искате да наблюдавате колко консумират. Насърчаваме ви да говорите с вашия ветеринарен лекар за всякакви хранителни притеснения, които може да имате относно котешка трева и дали те я препоръчват като безопасна алтернатива за вашата котка. И не забравяйте, че не е лесно да научите котка, че е добре да яде едно растение, но не и друго. Така че е още по-важно да държите другите си растения извън обсега, ако ги насърчавате да си играят с безопасното за котки растение.

4.Обучете котката си да оставя вашите растения на мира

котката
Как да спрем котката да рови в саксията? снимка: pinterest

Да, котките могат да бъдат дресирани, също като кучетата. Отнема време, търпение и последователност, но можете да обучите котките си да правят почти всичко, което искате! Някои хора обучават котките си да правят трикове, докато други може да обучават котките си на каишка , за да могат да прекарват повече време навън. Да научите котката си да оставя вашите растения на мира и да ги пренасочите към алтернативно поведение е възможно с правилния стимул.

Най-добрият метод за обучение е разсейване и пренасочване. Ако ги хванете да изследват растение, извикайте ги или ги вземете и ги поставете на пода възможно най-неутрално. Не искате котката ви да мисли, че това е добър начин да ви накара да се ангажирате с нея. Така че, бъдете кратки и сладки. Без говорене или ненужно движение. Изчакайте минута-две и след това ги пренасочете към подходящ изход за тяхната енергия. Направете бърза сесия за игра, дайте им пъзел с храна, направете кратка тренировка с щракване или извадете любима играчка за самостоятелна игра.

Това ще задържи вниманието им, така че е по-малко вероятно да се върнат веднага към растението. Ако котката ви яде вашите растения поради скука, вие отговаряте на тази нужда с пренасочването. Ако ядат растения поради стрес или безпокойство, вие им показвате по-добър и по-ефективен начин да управляват тази нервна енергия.

5.Направете почвата непривлекателна за вашата котка

котката
Как да спрем котката да рови в саксията? снимка: pinterest

Както споменахме по-горе, котките не са големи фенове на цитрусите. Така че, ако напръскате листа или листа с цитрусов разтвор (лимон, лайм или портокал, разреден с вода), можете лесно да направите същото за почвата.

Поставете парче пейзажен плат или чул, напръскан с цитрусови плодове, за да ги предпазите от копаене. Не само, че държите котката си далеч от любимата си зеленина, но и домът ви мирише страхотно! Друг вариант е да вземете резени от кората и да ги наредите около тенджерата. Но следете котката си и се уверете, че миризмата не я кара да избягва напълно стаята.

6.Уверете се, че котката се забавлява.

котката
Как да спрем котката да рови в саксията? снимка: pinterest

Някои котки копаят, защото им е скучно и нямат с какво друго да си играят. Други може да се чувстват самотни. Намерете играчки, на които котката ви се радва, за да не се забърква с вашите стайни растения. Също така, играйте с котката си за около 30 минути на ден, разделени на две или три сесии.

Вашата котка може да хареса играчки с дрънкащи топки или играчки с гума. Въпреки това, вашата котка може да бъде еднакво доволна от картонена кутия. Когато играете с котката си, играчките за примамки обикновено са добър залог. Уверете се, че наблюдавате котката си, ако я оставите да си играе с играчки с въже. Струните могат да бъдат много опасни, ако котката ви погълне една.

7.Осигурете на котката си време на открито под наблюдение.

котката
Как да спрем котката да рови в саксията? снимка: pinterest

Някои котки, които ровят в стайни растения, се възползват от прекарването на известно време навън. Въпреки това, не искате внезапно да пуснете котка на закрито навън, особено ако котката е с махнати нокти. Трябва да наблюдавате котката на колан и каишка.

За да свикнете котката си с колан и каишка, започнете, като поставите колана на котката из къщата. Започнете с кратки периоди и работете до по-дълги периоди. Когато котката свикне с колана, можете да опитате да я изведете навън на каишка.

8.Направете повърхността около растението лепкава.

котката
Как да спрем котката да рови в саксията? снимка: pinterest

Този трик работи само ако имате свободно пространство около основата на саксията. Поставяте хартия за мухи или двустранно тиксо на повърхността и котката няма да иска да ходи по зоната (тъй като котките не харесват усещането върху лапите си).

Когато изпробвате този метод, не забравяйте да я наблюдавате, в случай че залепи лентата или хартията за мухи. Не забравяйте да премахнете лентата или мухоловката от котката, тъй като оставянето им там може да я стресира.

Следвайки тези методи ще се справите с вечния проблем свързан с ровенето на котката в саксиите ви.

Tagged , , ,
на горе