8 съвета как да се отървете от мазна кожа
Здраве и красота

8 съвета как да се отървете от мазна кожа

Мазна кожа се дължи на свръхпроизводството на себум от мастните жлези, които са разположени под повърхността на кожата. Себумът е мазна субстанция, която помага за защитата и овлажняването на кожата. Освен това поддържа косата блестяща и здрава.

Високото количество на себум обаче може да доведе до мазна кожа, което е най-прекият път към запушените пори и акне. Генетиката, хормоналните промени или дори стресът могат да увеличат производството на специфичния мастен секрет. Да живееш с мазна кожа може да бъде хлъзгав склон. Използването на средство за измиване на лице може да се окаже напълно безсмислено, а гримът само влошава нещата. И кой би искал да нанася отново матираща пудра час по час? Като допълнение, мазната кожа е перфектното място за размножаване на акне, нещо, с което никой никога не иска да си има работа.

Защо имаме мазна кожа?

мазна кожа
8 съвета как да се отървете от мазна кожа снимка: freepik

Има много причини, поради които да имате мазна кожа:

Генетика. Това е едно от онези места, където можете да обвинявате родословното си дърво. Наличието на свръхактивни мастни жлези може да се случи в семейства.

Възраст. Независимо дали кожата ви е мазна, суха или комбинация от двете, едно е сигурно: тя ще се промени с времето . Обичайно е да наблюдавате много кожни промени през пубертета и при млади възрастни. С напредване на възрастта нивата на хормоните ни спадат, производството на колаген се забавя, както и мастните жлези. Резултатът: По-суха кожа, която е по-податлива на бръчки.

Хормонални колебания. Ако имате менструация, къде се намирате в цикъла си може да бъде изписано на кожата ви. Вашите нива на прогестерон са най-високи по време на лутеалната фаза на вашия цикъл (след овулация и преди менструация), така че можете да очаквате мастните ви жлези да са допълнителни… добре, мастни!

Фактори на околната среда. Мястото, където живеете, може да окаже значително влияние върху кожата ви. По-топлото време е по-благоприятно за производството на петрол, докато — както вероятно сте забелязали — по-ниските температури са склонни да ни изсушават . Поради тази причина хората, живеещи във влажен, тропически климат, са по-склонни да имат мазна кожа, отколкото тези, живеещи в сухи, умерени региони.

Размер на порите. Много фактори могат да повлияят на размера на порите, много малко от които имате контрол. Да започнем с това, че размерът на порите е генетичен и – познахте – се определя от размера на вашите мастни жлези. Те също могат да се разтегнат от предишни пробиви, колебания в теглото и кожни заболявания. Всъщност не можете да свиете порите си, но има много начини да ги направите да изглеждат по-малки .

Стрес. Въпреки че стресът е част от живота и е труден за избягване, знаем, че стресът повишава нивата на кортизол и един от ефектите от това е да накара мастните жлези да произвеждат повече себум. Храните с по-нисък гликемичен индекс (GI) ще поддържат ниски нивата на захарта и инсулина, което може да помогне за поддържане на нивата на себума ниски. Така че здравословната диета с нисък ГИ трябва да помогне на кожата ви, както и на цялостното ви здраве.

Как изглежда това на практика? Опитайте се да намалите преработените храни и да поддържате здравословна диета с много вода. Хората често смятат, че мазната им кожа е свързана с това, че ядат мазна храна, но не мислим, че има много доказателства за това. Мазното във вашите пържени картофи е напълно различно от маслото в носа ви.

Съвети за грижа за мазна кожа:

1. Мийте лицето си два пъти на ден и след тренировка

мазна кожа
8 съвета как да се отървете от мазна кожа снимка: freepik

Ако все още нямате навика да миете лицето си два пъти на ден, предлагаме да го правите с нежен почистващ препарат. Също така е важно да се миете всеки път, когато тренирате. Това ще ви помогне да се справите с появата на мазна кожа.

2. Избягвайте агресивните продукти за лице

Когато миете лицето си, избягвайте продукти, на които пише, че са за мазна кожа. Продуктите, които изсушават кожата ви твърде много, всъщност ще стимулират производството на мазнини, така че е по-добре да използвате лека пяна за измиване на лицето. Под „леки“ имаме предвид почистващи препарати, които не са ароматизирани, не съдържат мазнини и не са комедогенни – моден термин за продукти, които няма да запушат порите ви.

3. Не търкайте прекалено силно

мазна кожа
8 съвета как да се отървете от мазна кожа снимка: freepik

Вероятно сте чували, че е важно да устоите на изкушението да изтъркате лицето си, когато се миете. Това е особено вярно, ако се борите с мазна кожа.

Опитайте се да не търкате прекалено силно. Това ще влоши нещата. Това е така, защото кожата ви произвежда повече масло, когато е раздразнена. По същия начин трябва да избягвате използването на кърпа, луфа или груби механични ексфолианти на лицето си поради същата причина.

4. Използвайте успокояващ тоник

Тонерите се развиха много през последните няколко десетилетия . В миналото тези продукти обикновено са били силни адстрингенти, които лесно са можели да раздразнят кожата. Днес успокояващите тонери са норма. Просто не забравяйте да тествате продукта върху вътрешната страна на ръката си, преди да го поставите на лицето си. Това ще ви помогне да се справите с проблема с мазна кожа.

5. Овлажнявайте кожата си и носете слънцезащитни продукти

мазна кожа
8 съвета как да се отървете от мазна кожа снимка: freepik

В началото може да е малко нелогично, но хората, които се борят с мазна кожа, всъщност се нуждаят от влага. Това е така, защото изсъхналата кожа произвежда повече себум. Ако поддържате лицето си хидратирано, мастните ви жлези не трябва да работят толкова усилено.

Същото важи и за слънцезащитните продукти : увредената от слънцето кожа е нещастна кожа. Ако имате мазна кожа, може да откриете, че слънцезащитните продукти разграждат кожата ви. Потърсете продукти, които използват цинков оксид и титанов диоксид и избягвайте аромати и масла.

Професионален съвет : Има много матиращи овлажнители, в които вече е смесен слънцезащитен крем. Просто се уверете, че сте тествали всеки нов продукт, който купувате, преди да го намажете върху лицето си.

6. Останете хидратирани

Разгледахме хидратирането на кожата ви, но хидратирането отвътре е също толкова важно. Това означава да пиете много вода . Когато го направите, е по-малко вероятно мастните ви жлези да реагират прекалено много. Останете хидратирани, за да се справите с мазна кожа.

7. Избирайте продуктите си за грижа за кожата мъдро

мазна кожа
8 съвета как да се отървете от мазна кожа снимка: freepik

Важно е да имате предвид съставките в продуктите за грижа за кожата и козметиката.

Ако сте склонни към мазна кожа, някои модерни продукти, като масла за кожа , могат да влошат състоянието ви. Техники като двойно почистване – което използва почистващи препарати на маслена основа – ще направят чудеса за някои хора с мазна кожа, но ще разбият други. Един размер определено не пасва на всички.

Най-добрият ви залог е да потърсите продукти за грижа за кожата и козметика, които казват, че не съдържат мазнини и не са комедогенни. По същия начин е най-добре да избягвате продукти на алкохолна основа, тъй като те могат да раздразнят кожата ви и да причинят повишено производство на мазнини.

8. Не докосвайте лицето си!

Знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но докосването на лицето ви – в допълнение към потенциалното въвеждане на бактерии и мръсотия – може да разпространи маслото наоколо.

По същата причина се уверете, че сте почистили ръцете си старателно, преди да започнете рутинната си грижа за кожата. Нищо няма да отмени страхотния режим на грижа за кожата по-бързо от чифт мръсни ръце.  Не докосвайте кожата си ако искате да нямате мазна кожа.

Кога да посетите дерматолог?

мазна кожа
8 съвета как да се отървете от мазна кожа снимка: freepik

Кога е време да говорите с доставчик на здравни услуги относно вашата мазна кожа? И кога е време за направление за дерматолог ? Според д-р Ходес този въпрос зависи изцяло от вас. В крайна сметка мазната кожа сама по себе си не е проблем. Това е естествено.

В крайна сметка това е лично. Ако кожата ви ви разстройва, това е нещо много лично. Ако лекарствата без рецепта и природните продукти не работят, тогава може да потърсите медицинска помощ.

Дерматологът може да предпише лекарство, за да контролира производството на масло. Те също могат да ви помогнат да определите кои са най-добрите продукти за вашата кожа.

Имайте предвид обаче, че всички промени, които правите в рутинната си грижа за кожата, ще отнеме време, за да окажат влияние. Ако не видите положителни промени в кожата си след месец или два, тогава трябва да започнете да мислите за търсене на допълнителна помощ.

Заключение:

мазна кожа
8 съвета как да се отървете от мазна кожа снимка: freepik

Мазната кожа сама по себе си е козметичен, а не здравословен проблем. Напълно естествено е мастните жлези на някои хора да произвеждат повече мазнина от други. Колко мазна става кожата ви се определя от широк набор от фактори, от вашето родословно дърво и времето до вашата диета, нива на стрес, хормонални колебания и нива на хидратация.

Ако търсите бързо решение за излишния себум, абсорбиращи маслото чаршафи или матираща козметика са правилният избор. По-дългосрочните решения ще изискват внимателен преглед на вашите практики за грижа за кожата, ангажимент да останете хидратирани отвътре и отвън и – ако решенията без рецепта и у дома не помогнат – помощта на дерматолог. Бъдете отговорни с вашата кожа!

Tagged , , ,
на горе