труден разговор
Любов и партньорство

Съвети как да проведете труден разговор с партньора

На всеки му се е налагало в даден момент да проведе труден разговор с някого. Спомнете си последния път, когато е трябвало да говорите, а ви е било страх от това. Сигурно сте го разгърнали в съзнанието си до епични размери. След това сте изгубили нерви в последния момент и не сте го осъществили. Ако това ви звучи познато, научете как да проведете труден разговор и да го осъществите. Да знаете как да водите труден разговор не е нещо, което хората просто се раждат да знаят. Необходимо е време, търпение и разбиране, за да може да се водят такива разговори и да се постигне положителен резултат. Разбира се, съществува и риск от евентуален конфликт. Понякога хората също не обичат да са в ролята на получатели на такъв тип разговори!

Случвало ли ви се е да изпитате онова чувство на потиснатост в стомаха, когато знаете, че трябва да повдигнете тема, която предпочитате да замитате под килима? Всички сме били там и сме си представяли всички най-лоши сценарии. Но защо, о, защо, трябва да се впускаме в тези коварни води на разговор?

Труден разговор, казано просто, е всяка дискусия, в която залогът е голям, мненията са различни и емоциите са силни. Често това се случва, защото според психологическите принципи ситуациите с високи залози предизвикват вродената ни реакция на борба или бягство, засилвайки емоциите и правейки рационалния разговор труден.

Помислете за това да кажете на приятел, че е наранил чувствата ви, да поискате от партньора си да промени досаден навик или да обсъдите проблеми със служител.

Ако искате да преодолеете предизвикателствата, трябва да знаете единадесетте основни стъпки, които ще ви помогнат да се научите как да водите труден разговор.

Изберете подходящия момент

Първата стъпка в това как да проведете труден разговор е да знаете правилния момент за това. Не се опитвайте да водите труден разговор, ако човекът, с когото трябва да говорите, изглежда стресиран, уморен, ядосан за нещо друго, не се чувства добре или като цяло има лош ден. Това просто ще доведе до лош резултат. Ако случаят е такъв, изчакайте до друг ден. Вероятно ще откриете, че всичко се получава далеч по-добре. Ако искате наистина да има ефект трябва да сте сигурни, че другият човек мисли само за разговора.

Съвети как да проведете труден разговор с партньора
Съвети как да проведете труден разговор с партньора

Не се опитвайте да водите разговор с други хора наоколо

Трудните разговори трябва да се провеждат насаме. Не се опитвайте да водите разговора, ако в стаята има други хора или ако има вероятност някой да влезе и да ви прекъсне. Както и при последната точка, уверете се, че сте избрали момента, а не когато други хора са наоколо. Това ще наложи бариери, които могат да се окажат проблем при провеждането на подобен труден разговор.

Никога не казвайте „Трябва да поговорим“.

Изричането на тези думи означава, че другият човек бързо ще скочи в отбранителна позиция и ще се чуди какъв е проблемът. Когато се учите как да водите труден разговор, никога не задавайте негативен тон, а просто го започнете по естествен и непринуден начин. Спомнете си последния път, когато чухте „трябва да поговорим„. Вероятно сте изпаднали в паника и сте се чудили какво ще последва! Ако чуете това със сигурност вече ще сте наясно, че става въпрос за някакъв проблем, който може би трудно ще бъде решен.

Предварително обмислете какво искате да кажете

Това не означава да си записвате обобщения и да си правите презентации, а да знаете какво искате да кажете и да имате предвид основните моменти. Ако не помислите за това предварително, ще забравите да кажете нещо важно. Тогава ще се окаже, че ще се връщате назад към разговор, който и без това е бил достатъчно труден. Не го пишете по сценарий, но знайте как ще започнете и какво всъщност искате да им кажете. Помислете внимателно преди да започнете, защото връщане назад при труден разговор няма.

Не очаквайте разговорът да протече по определен начин

Ако влезете в разговора с очакването той да протече в определена посока, ще бъдете изненадани, когато това не се случи. Имайте предвид основните си точки и просто се оставете на течението, като видите накъде ще ви отведе разговорът. Колкото и добре да познавате човека срещу себе си това не винаги е гаранция, че предвиждате действията му.

Наблюдавайте езика на тялото си

Езикът на тялото ви също говори за вас, затова се уверете, че той е в съответствие с това, което всъщност казвате, особено при труден разговор. Избягвайте защитния език на тялото, като например да седите със скръстени крака или ръце, да се суетите или да избягвате контакт с очите. Бъдете спокойни, отразявайте тяхната позиция и се уверете, че поддържате контакт с очите. Неправилният език на тялото може лесно да ви накара да изглеждате конфронтационно.

Бъдете директни, не говорете с недомлъвки.

Каквото и да искате да кажете, уверете се, че го казвате и го правите по начин, който няма да предизвика объркване или да добави излишен брой думи към разговора. Няма нищо по-лошо от това да слушате как някой бърбори и да чакате да премине към същинската част на темата. Това не е начинът за водене на труден разговор! Още в самото начало обявете целта на разговора. След това очертайте точките си оттам нататък.

Внимателно подбирайте езика и тона си

Думите лесно могат да придобият различно значение, когато им добавите специфичен тон, например сарказъм. Уверете се, че не избирате умишлено изречения, пълни с големи и сложни думи. Така ще накарате другия човек да се почувства неадекватен или объркан. Просто се старайте да бъдете прости, но не прекалено прости! Не искате да бъдете и снизходителни.

труден разговор
Съвети как да проведете труден разговор с партньора

Вижте страната на другия човек

Това е разговор, а не лекция. Човекът, с когото разговаряте, също ще има принос. Уверете се, че правите всичко възможно да видите неговата страна на нещата и да разберете гледната му точка. Част от това да се научите как да водите труден разговор е да разберете, че вашата страна може да не е 100% права. Това не означава, че не трябва да изказвате мнението си, но разберете, че и те имат своята гледна точка.

Слушайте!

Не забравяйте да седнете и да слушате какво ви казват. Повечето хора си мислят, че знаят как да слушат, но всъщност не знаят. Не става въпрос само за думите, които казва другият човек, а и за невербални сигнали, като тон на гласа и езика на тялото в този труден разговор. Вслушвайте се във всичко и наистина разбирайте какво ви се съобщава. Това е една от основните точки, които трябва да покриете, когато се учите как да водите труден разговор.

Управлявайте емоциите си

Когато се подготвяте за труден разговор, това е като подготовката за важна презентация – трябва да сте в правилното състояние на духа. Проверете състоянието си. Разстроени ли сте или притеснени? Изключително важно е да разпознаете тези чувства, но не им позволявайте да доминират в дискусията. Контролирането на емоциите ви помага да се съсредоточите върху темата и предотвратява отклоняването на разговора.

Практикувайте емпатично слушане

Съпричастното слушане е нещо повече от кимане с глава. То се състои в това наистина да се вслушате в това, което казва другият човек, отвъд неговите думи. Когато слушате със съпричастност, вие се опитвате да разберете неговите чувства и гледна точка. Това не само показва уважение, но и отваря разговора за по-дълбоко разбиране, което прави цялото преживяване по-конструктивно.

Правете почивки, ако е необходимо

Напълно нормално е да си вземете почивка по време на труден разговор. Ако нещата станат прекалено разгорещени или объркващи, предложете кратка почивка. Това дава възможност на всички да се успокоят и да съберат мислите си. Кратката почивка може да помогне и на двете страни да се върнат към дискусията с по-ясна глава и по-добър фокус.

Работете заедно, за да постигнете положителен резултат

Трудните разговори не трябва да бъдат конфронтационни или разстройващи, те могат да бъдат и конструктивни и прогресивни. Можете да работите заедно, за да гарантирате, че разговорът ще стигне до подходяща и положителна точка. Съгласете се, че тази тема е малко неудобна или трудна, но трябва да бъде обсъдена. Подхождането към нея по правилния начин и от двете страни ще ви помогне да го направите. Никой не обича да води труден разговор. Не се чувствайте сякаш се проваляте, ако просто не искате да подходите към дадена тема с някого. Но понякога нещата просто трябва да бъдат казани. Бъдете смели и просто го направете.

Размисъл и последващи действия

След като приключите, отделете малко време, за да помислите как е преминал разговорът. Кои части бяха успешни и какво бихте могли да подобрите следващия път? Този вид размисъл е от ключово значение за усъвършенстване на уменията ви за водене на разговори. Освен това последващото проследяване показва, че сте се ангажирали с разрешаването на проблема и цените взаимоотношенията си. Това е начин да се уверите, че всичко обсъдено е разбрано и се движи в правилната посока.

Ако разберете как да подходите правилно в такава ситуация, ще избегнете загубата на нерви в последния момент и вероятността да обидите или разстроите човека, с когото трябва да говорите, е много по-малка. Това ви дава чудесна възможност да разрешите ситуацията, която създава трудности и за двама ви, каквато и да е тя.

Не забравяйте, че разговорите са двупосочни. Изслушвайте и възприемайте гледната точка на събеседника, както и своята собствена. Възможно е да не сте прави. Може би те имат нещо, което искат да кажат и което е много по-поучително от гледната точка, която се опитвате да изразите.

Tagged , ,
на горе