Как да намерим Смисъла на Живота и дали изобщо си струва да правим това

Как да намерим Смисъла на Живота
Психология

Как да намерим Смисъла на Живота и дали изобщо си струва да правим това

Какво е представлява смисълът на живота? Със сигурност и вие сте си задавали този въпрос. Рано или късно той се появява пред всеки човек на земята.

И това не е изненадващо, защото ние имаме способността да мислим, анализираме, оценяваме своите действия и постижения.

В един момент осъзнаваме, че животът не върви по начина, по който бихме искали и това ни кара да усещаме всевъзможни негативни емоции, вариращи от празнота до пълно разочарование и отчаяние.

И точно тук възниква въпросът: как да намерим смисъл в живота и заслужава ли си да го търсим?

Защо изобщо имаме нужда от смисъл в живота?

Би било богохулство да се мисли, че човек е просто съвкупност от кости, мускули, органи и кръв. Той има чувства и емоции, които влияят на живота му по един или друг начин. Той също има способността да мисли.

И един ден мислите засягат такива сериозни въпроси като търсенето на смисъл. Имаме нужда от това. За нас самите. За да знаем защо сме дошли и какво ще оставим след себе си.

Хората започват да се замислят защо живеем по различни причини. Някой се сблъскват с криза на средната възраст, други преразглеждат живота си и осъзнават, че не са постигнали почти нищо от това, за което са мечтали на младини…

Някой е преживял жестока трагедия в живота си. Друг просто е уморен да върви по течението и е готов за сериозни промени.

Но има ли смисъл от самото търсене на смисъла на живота?

Определено има. Нека разгледаме по-отблизо:

Смисълът на живота ще ви помогне да намерите себе си, да разберете как бихте искали да живеете дните си и дали начинът, по който живеете сега, отговаря на вашите очаквания.

Търсенето на смисъла на живота е чудесна възможност да преразгледате приоритетите в светлината на вашите желания, нови знания и възможности.

Познаването на целта на съществуването помага да осъзнаете напълно стойността на живота и след това да предадете мислите си на децата. В днешно време малко хора си задават този въпрос, така че би могло да се каже, че животът силно се обезцени.

Търсенето на смисъла на съществуването ви помага да видите своята уникалност и да разкриете своя потенциал.

Ако знаете защо живеете, животът ви ще стане истински щастлив, изпълнен с ярки цветове и емоции. Няма да губите нито минута за ежедневната суматоха и безцелни дейности.

Можем да кажем също, че търсенето на смисъла на живота е вродена потребност на всеки човек, без изключение. Тя, както и другите нужди, изисква удовлетворение. Само всеки разбира този процес по различен начин.

 

Защо не виждаме смисъла на живота?

Има много причини. Психолозите са идентифицирали най-значимите.

Страхове

Както казват експертите, всички наши проблеми, включително страховете, произхождат от детството. Но най-интересното е, че тяхното формиране се случва преди навършване на 5-годишна възраст.

През този период детето се учи само, учи се да взаимодейства със заобикалящия го свят. Всички знания и умения, които е придобил, остават дълбоко в подсъзнанието и след това (вече несъзнателно) оказват влияние върху възрастен.

Така например, желанието да работиш „за татко“ и нежеланието дори да се опиташ да започнеш бизнес не е нищо повече от желание да почувстваш някаква сигурност.

На човек му се струва, че до него винаги има възрастен, който ще оказва подкрепа в трудни моменти. И така в абсолютно всички области.

Страховете, независимо от техния произход, ни правят слаби, а също така ни лишават от възможността да бъдем независими, да вземаме решения в съответствие с нашите знания, желания и цели.

Оказва се, че човек става изпълнител, кукла в ръцете на опитен кукловод. Той не отговаря за живота си и следователно не вижда смисъл.

Очакванията на другите

Повечето хора се държат така, както другите искат. Може да ви се струва, че във вашия случай всичко е съвсем различно. Но помислете, колко често социалните правила и конвенции, мненията на другите и т.н. влияят на живота ви ? Със сигурност всичко това също играе важна роля за вас.

Почти през целия си живот човек живее, за да угоди на нечии очаквания. В детството това са родителите, в училищна възраст – учителите, след това съпрузи и така всичко се върти в кръг.

И смисълът на съществуването се губи. Отначало изглежда, че всичко е напред и изглежда, че сте на път да се освободите от плен на чуждите очаквания. Но това не се случва, поради което с течение на времето се появява празнота, чувство на неудовлетвореност и безнадеждност.

И тогава възниква въпросът: живял ли съм живота си?

Непознавайки себе си

Как да намерим смисъла на живота, ако не можем да намерим себе си?

Всъщност, колко добре сте се опознали? На повечето хора им е трудно да отговорят на този въпрос.

Те не могат да кажат какво точно искат от живота, за какво мечтаят, какви са целите им. Човек е като сляпо коте, което не знае къде отива.

Недоволство

Животът губи смисъла си, ако се състои в присъствието на този или онзи човек наблизо. Ако някой от близките ви наранява, вие не искате повече да живеете.

 

Твърде много информация

И наистина е така. Тонове информация се изливат върху нас всяка секунда – от радио, медии, телевизия, компютър, книги и т.н. Достатъчно е само да въведете необходимата заявка в търсачката и тя ще даде хиляди най-разнообразни възможности за отговор.

От една страна, това е добре. От друга страна, е стрес за тялото. Лесно е да се объркате в информационния свят. Много по-лесно, отколкото в случаите, когато липсва информация.

Понякога изглежда така, че главата ни сякаш няма да издържи пренапрежението и е на път да се спука. Та в този смисъл, какво толкова ни е необходимо да мислим за смисъла на живота и целта на нашето съществуване.

Много успех наоколо

Да се хвалиш е модерно сега. Достатъчно е да влезе в една от социалните мрежи, за да видим напомпаните тела на фитнес треньори, весели, доволни хора със скъпи коли, отпочинали и добре изглеждащи майки с много деца, заобиколен от усмихнати приятели и т.н. и т. н.

Гледайки тези снимки човек остава с впечатлението, че просто вече няма обикновени хора с ежедневни проблеми и трудности.

И неволно проектира този фалшив живот върху себе си. Той вижда, че е много различен, че не е достигнал дори половината от това, което другите имат.

Резултатът е ясен – депресия, празнота, разочарование и загуба на смисъл на живота.

Липса на основа

Нека дадем пример. Представете си отделните вълни. Те нямат ефект върху океана. Така че, ако съотнесем това към смисъла на живота, тогава ние сте самият океан, а вълните са това, което се случва около нас всеки ден.

Ако сме уверени в себе си , упорито вървим към целите си, знаем кои сме и защо живеем, никакви трудности няма да могат да ни отклонят от правия път.

В нашите трудни времена обаче човек все повече прилича не на горд океан, а просто на една голяма локва, за която всяка вълна, независимо от големината, е истинска трагедия. Цунами.

Тя пръска вода отстрани. И ще отнеме много време, докато всичко се върне на мястото си. Човек живее и дори изглежда знае в каква посока трябва да върви. Но изведнъж се случва нещо, което го смущава. И смисълът на живота се губи автоматично.

Как да намерим смисъла на живота

Има няколко начина за намиране на смисъл в живота. И всички те са свързани с работата върху самите себе си.

Водете активен начин на живот

Неистовият ритъм на живота е толкова уморителен, че понякога дори в законния си почивен ден не искате да правите нищо. Единственото желание е да се отпуснете в тишината на дома, на дивана. Но това не е опция. Така смисъл на живота определено не се открива. Затова станете от дивана и започнете да се движите.

 

За да започнете, опитайте да откликнете на предложения от приятели и семейство да се разходите, да излезете сред природата или просто да подишате свеж въздух в парка.

Излезте навън, когато вали. Вслушайте се в чувствата си. Вдишайте дълбоко, усетете живота. Осъзнайте, че е навсякъде около вас, просто трябва да се научите да го забелязвате.

Правете това, което никога не сте правили

Друга стъпка, която можете да предприемете, за да намерите отговора на въпроса „как да намерите смисъл в живота“, е да напускате зоната си на комфорт от време на време.

Да приемем, че изведнъж осъзнавате, че искате да рисувате. Не се колебайте, отидете в магазина и купете всички необходими консумативи. Или поне вземете от детето си, ако имате деца, скицник и моливи.

Или пък изведнъж ви хрумна идеята да плувате с делфини. Съживете тази идея, в противен случай тя ще остане на нивото на размисъл.

Или пък просто станете рано и гледайте изгрева. Това е най-лесното нещо. Но в същото време е огромна стъпка към разбирането защо живеете в този свят.

Не се страхувайте

Да се ​​страхуваш или да не се страхуваш – всичко зависи от теб.

Във всеки случай животът ще завърши по същия начин. И само от вас зависи как ще го изживеете.

Готови ли сте да го изживеете така в прегръдка със страховете си или искате да изпитате несравними емоции и удоволствие от факта, че живеете така, както вие си искате?

Опознайте себе си

Това не е толкова трудно да се направи. Можете да се опитате сами да погледнете в себе си, да слушате емоции и усещания по едно или друго време.

Или можете да използвате стотици психологически тестове.

Който и вариант да изберете, това е чудесна възможност да опознаете по-добре себе си като човек, да откриете своите силни и слаби страни, личния си смисъл на живота.

Чувствайте се необходими

Друг начин да намерите смисъла на живота, ако не искате нищо.

Опитайте се да посветите част от живота си например на други хора или животни, ако ги обичате. Точно това съветват психолозите.

Станете доброволец, посетете сиропиталище или отделение с пациенти с рак. Помогнете на другите да почувстват радост отново, като ги карате да се усмихват. Това ще помогне не само на тях, но и на вас.

Ще усетите как животът придобива изгубения смисъл, как е изпълнен с нови емоции, желания и цели.

Не забравяйте, че щастието е в малките неща

Търсете доброто във всичко, което ви заобикаля. Само в този случай ще се научите да оставяте живота да премине през себе си, да го виждате и усещате истински.

 

Капаните за намиране на смисъла на живота

Опитвайки се да откриете смисъла на живота, можете несъзнателно да стигнете до задънена улица.

Съществуват два поразителни примера:

Зависима връзка

Този капан се задейства, когато човек реши, че значението му са децата и семейството.

Може би и вие така мислите, дори сте планирали какво ще правите в бъдеще в продължение на много години напред. Това е основната грешка. Трябва да водите определен начин на живот не защото е необходимо и правилно, а тъй като толкова много го искате, получавате радост и удовлетворение от него.

Бъдете разумен човек. Помислете добре за всяка ваша стъпка, претеглете плюсовете и минусите, анализирайте силните си страни и възможности.

Работохолизъм

Случва се така, че човек да се вживее толкова много в своята работа и напълно да за семейството, приятелите, забавленията и т.н.

И това е лошо, защото се губят комуникативни умения, способността за съпричастност и поддържането на добри отношения с хората наоколо.

Работохолиците не виждат проблемите, възникващи около тях, изпитват постоянно напрежение и безпокойство.

Резултатът е недоволство от себе си и в резултат отново загуба на смисъла на живота.

Деструктивно поведение

Има хора, които вярват, че смисълът на тяхното съществуване е забавление, самоунищожение и т.н.

Прекарват цяла нощ по клубове, пият коктейл след коктейл, често сменят интимните си партньори. Но всичко това трудно може да се нарече смисъл на живота. Загуба на време е.

И в един момент човек осъзнава това. Но вече е късно.

Какъв е смисълът на живота, наистина?

Няма еднозначен отговор на въпроса за смисъла на живота, защото всеки има свой собствен.

Някой вижда себе си в семейството и децата, някой – религията. Има хора, които се отдават на науката или пътуванията. Има много опции.

Някои откриват смисъла на живота в това да живеят така, както искат. Естествено, като се придържат към общоприетите правила и разпоредби. Но нищо повече.

Не нужно да се приспособявате към никого. Или пък да се вслушвате само в мнението на другите, когато те са по-възрастни, по-опитни, по-мъдри и т.н.

 

Всички хора получаваме една и съща възможност да живеем живота си така, както сметнем за добре.

И дори да допускаме грешки, това ще си нашите грешки. Ще трупаме своя собствен опит и ще понесем героично последиците си от това.  

И така, необходимо ли е да се търси смисълът на живота?

Определено. Притежавайки го, вие ще промените коренно съществуването си.

Ще знаете точно кой сте, какво искате и към какво се стремите.

Ще имате цели, чието постигане ще донесе несравними емоции.

Не е ли необходимо това, за да не можеш в края на живота си да съжаляваш за това, което не си направил?

По материали от чуждия печат

Tagged ,
на горе