Как да изберете правилния шампоан за вашата коса
Здраве и красота

Как да изберете правилния шампоан за вашата коса

Каква разлика може да направи един шампоан? В края на краищата, той трябва само да почисти скалпа и косата ви, нали? Ех, неправилно. Защото, ако косата ви изглежда груба след измиване или парчета от тях ви казват сбогом, когато я разресвате или миете с него, тогава знаете, че вашият шампоан не е за вас. Но има толкова много шампоани без сулфати – хидратиращи, подхранващи, безопасни за цвета, обемни, сгъстяващи и така нататък – как да съчетаете този жаргон с косата си?

Шампоан- каква е неговата цел?

шампоан
Как да изберете правилния шампоан за вашата коса снимка: pixabay

Шампоанът обикновено е гъста течност. Предназначен е за почистване на скалпа и косата, като премахва мръсотията и излишната мазнина около космените фоликули. Той е подобен на сапуна, въпреки че съединенията на съставките са по-нежни. Ако използвате сапун вместо шампоан, съставките биха премахнали външния защитен слой на косата ви. Ще бъде груба текстура, която е трудна за управление, дори с продукти за коса, които да помогнат.

Предимства на шампоана

Вашият шампоан трябва да ви помогне да балансирате нивата на pH на косата си. Правилният ще осигури три основни предимства на косата ви.‌

Подобрява състоянието. Правилният шампоан прави косата ви да изглежда и да се чувства по-здрава. Имайте предвид, че може да се наложи да напените, изплакнете и повторите, за да премахнете всички замърсявания и натрупвания за най-добри резултати.‌

Стимулиране на растежа. Шампоан, който е богат на витамини, хранителни вещества, минерали и естествени екстракти, стимулира скалпа. Това поддържа вашите космени фоликули здрави и насърчава растежа. Естествените съставки, които трябва да търсите, включват лавандула, бадем, женшен, лимонова трева, жожоба и бодлива круша. Тези съставки също предлагат естествен аромат, така че можете да избегнете химически аромати, които могат да увредят косата ви.‌‌

Как да изберете правилния шампоан за вашата коса?

шампоан
Как да изберете правилния шампоан за вашата коса снимка: pixabay

Определете вашия скалп
Въпреки че той може да ви изглежда като средство за измиване само на косата, не бива да забравяте неговото влияние и върху скалпа. Ето защо е важно да определите на първо място какъв е вашият скалп. Например сух скалп е този, който усещате „стегнат“ след къпане или дори през цялото време. Сърбящият скалп с или без пърхот също е маркер за сух скалп.

Мазният скалп от друга страна е по-блестящ, при него също би могло да има наличие на пърхот. Съществува и така нареченият комбиниран скалп, който не е нито сух, нито мазен. При комбинирания скалп започва омазняване на втория или третия ден след измиването.

Накратко – този тип е за скалпа и корените на косата, докато балсамът е за краищата на косата. Една често срещана комбинация е мазен скалп със сухи краища на косата. В този случай най-добре е да се изберете шампоан, подходящ за мазен скалп, а овлажняването на краищата на косата да остане за балсама.

А. За нормален скалп

шампоан
Как да изберете правилния шампоан за вашата коса снимка: pixabay

Ако вашият скалп има точното количество мазнина от мастните жлези, вие сте сред малкото късметлии, които имат нормален скалп. Нормалният скалп обикновено е без пърхот, прекомерна сухота или отлагане на масло. Така че няма за какво да се притеснявате. Шампоан с равномерно балансирана формула от детергенти и кондициониращи агенти ще ви помогне да запазите славата на вашето благословено притежание.

Б. За мазен скалп

Ако скалпът ви се чувства твърде мазен или мазен, въпреки че го миете ежедневно с различни видове препарати, вероятно е време да си починете! Освен това имайте предвид, че твърде много миене може да доведе до сухота, което на свой ред може да стимулира скалпа ви да отделя повече мазнини. Така че опитайте да спазвате интервал от ден или два между измиванията на косата си, за да проверите как работи за вас. Опитайте се да ги имате предвид, когато избирате препарат за мазен скалп:

1. Прочетете етикета. Вземете такива, на които пише „обем“, „укрепване“ или „балансиране“, за да се справите с излишното омазняване. Избягвайте овлажняващи, хидратиращи или шампоани за къдрава, къдрава коса .

2. Изберете правилната формула

Неовлажняващи формули, предназначени да премахнат излишната мазнина, работят най-добре за мазни скалпове. Можете също така да опитате избистрящ препарат от време на време за дълбоко почистване. Но го използвайте умерено, за да избегнете сухота или дразнене на скалпа.

3. Удвоете го

Можете да опитате да използвате комбинация от два шампоана – един за скалпа и друг за дължината на косата, за да получите по-добър почистващ ефект.

4. Изхвърлете балсама

Не позволявайте на балсама да достигне до вашия мазен скалп. Ограничете употребата му само от средата до края на косата.

C. За сух скалп

шампоан
Как да изберете правилния шампоан за вашата коса снимка: pixabay

1. Ако усещате скалпа си сух, сърбящ и склонен да се лющи, тогава грешният избор на шампоан само ще увеличи проблемите ви. За да предпазите скалпа си от постоянното желание да се чешете и да причинявате повече лющене, имайте предвид следните съвети, докато избирате своя почистващ препарат:

2. Изберете нежни формули, които насърчават овлажняването, хидратацията или помагат за успокояване на къдренето, за да поддържате скалпа си хидратиран.

3. Можете да опитате такива с масло от чаено дърво или ментол, за да подпомогнете задържането на влага и да успокоите сухия скалп.

4. Избягвайте шампоани за обем, укрепване или укрепване, тъй като те са склонни да направят скалпа ви още по-сух.

5. Най-добре е да стоите далеч от шампоани, съдържащи сулфати, тъй като те могат да имат силно изсушаващ ефект както върху скалпа, така и върху косата.

Как да изберем правилния шампоан за различния тип коса?

шампоан
Как да изберете правилния шампоан за вашата коса снимка: pixabay

1. Суха и хвърчаща коса
Ако борбата с чупливата коса е проклятието на живота ви, вие, приятелю, имате нужда от нещо, което е плътно, кремообразно и ултра овлажняващо. Косата ви има сериозна нужда от хидратация, така че трябва да изберете шампоан, който е наситен с подхранващо масло.

Това ще помогне за възстановяване на влагата в косъма ви, ще подобри текстурата и ще укроти накъдрянето. Ако косата ви е суха, може лесно да се накъса. Имате нужда от шампоан, който предлага допълнителни овлажняващи и кондициониращи свойства. Тези шампоани съдържат масло и силикон, за да покрият косата ви и да задържат влагата.‌

2.Неутрална коса.

Ако косата ви не е мазна или суха, можете да използвате нежен шампоан без много добавки, които оголват косата или добавят твърде много остатъци. Ако се притеснявате, че ежедневният шампоан е твърде много за косата ви, можете да използвате вместо това бебешки шампоани. Бебешкият шампоан е достатъчно нежен за ежедневна употреба.

3.Мазна коса.

Ако скалпът ви изглежда мазен скоро след измиване, може да се нуждаете от специален шампоан, за да премахнете повече мазнина. Тъй като косата ви вече е мазна, тези шампоани нямат толкова много овлажняващи съставки и няма да утежнят косата ви.

4.За суха, увредена или химически третирана коса

Дължината на косата ви може да е естествено суха и чуплива. Или, ако сте боядисали или изправяли косата си с помощта на химическо третиране, косата ви може да стане по-чувствителна към стрес като замърсяване или фотоувреждане и следователно податлива на увреждане.

Трябва да изберете шампоан за укрепване на косата, обогатен с протеини, за да подхраните вашите повредени коси. Соевите екстракти и аминокиселините са чудесни за запазване на вашата боядисана коса. Също така не забравяйте да изберете опции без сулфати, за да предотвратите сухота и избледняване на вашия цвят.

5.За къдрава коса

Къдравите кичури обикновено са по-сухи и са склонни да се заплитат лесно. Дълбоко хидратиращ или овлажняващ препарат със съставки за успокояване на къдренето е идеален, за да поддържате къдриците си красиви и лесни за управление. Можете също така да опитате почистващи балсами, които съдържат много мек почистващ препарат за почистване и предлагат високо ниво на овлажняване.

6.За обем

Ако кичурите на косата ви са много фини, те лесно ще се омазнят и ще станат отпуснати. Нежен, некремообразен препарат за обем ще придаде повече плътност на косата ви, без да я утежнява. Търсете съставки като PG-пропил силанетриол, хидролизиран пшеничен протеин за придаване на обем, но избягвайте продукти със силикон.

Признаци, че трябва да смените шампоана си

шампоан
Как да изберете правилния шампоан за вашата коса снимка: pixabay

Повечето добри шампоани в наши дни са предназначени за специфични проблеми с косата. Възможно е да има редица причини, които променят текстурата или естеството на вашата коса. Например косата ви може да се държи различно през различните сезони или с възрастта. Добре е да преразгледате избора си, ако забележите някои от следните признаци:

-Косата ви става по-хвърчаща от преди или става по-заплетена или неуправляема. Това може да е знак, че косата ви не получава достатъчно влага или шампоанът лишава косата ви от естествените масла.

-Косата ви няма желания обем или блясък. Ако косата ви е матова и отпусната дори след редовно измиване и грижа, тогава препаратът ви може да не върши работата си както трябва. Трябва да преминете към формула за обем или укрепване според нуждите на вашата коса.

-Има нежелана промяна в текстурата на косата ви, като тя става по-мазна или по-суха, отколкото е била първоначално. Докато можете да обвинявате промяната на косата си в променящата се среда или метеорологичните условия, ще трябва да коригирате вашия препарат според нуждите.

-Пърхотът на главата не изчезва или се връща по-агресивно. Това може да е знак, че гъбичките, причиняващи пърхот в косата ви, са станали резистентни към противогъбичния агент във вашия шампоан. Трябва да попитате Вашия лекар за алтернативен избор на друг против пърхот.

Tagged , ,
на горе