Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене
Добра форма

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене са практично решение за забързаното ежедневие – вкусни, бързи и хранителни ястия, които се приготвят с минимални усилия. В тази статия ще откриете идеи за здравословни рецепти, които не само пестят време, но и осигуряват важни хранителни вещества за енергия и добро здраве.

От класически ястия като бързо приготвен домашен печен боб, подходящ за всяко хранене през деня, до леки салати, паста и ароматни вегетариански варианти – всяка рецепта е създадена така, че да съчетава удобство и баланс, като същевременно демонстрира как здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене могат да бъдат лесни и вдъхновяващи за ежедневното меню.

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента

Топ 10 есенни супи за силен имунитет и уют у дома

Здравословни рецепти за жени, които искат бързи и вкусни ястия в забързаното ежедневие

Бързо приготвен домашен печен боб

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене
Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Този вариант е чудесен пример за здравословни рецепти, тъй като може да се консумира както за закуска, така и за обяд или вечеря. Освен че е лесен и бърз за приготвяне, той се брои за едно от препоръчителните 5 на ден, като ви осигурява ценни хранителни вещества и подкрепя балансираното хранене.

Съставки

  • 2 ч.л. рапично масло
  • 1 малка червена глава лук, ситно нарязана
  • 1 морков (около 85 г общо/неприготвено тегло), обелен и нарязан на ситно
  • 1 стрък целина, ситно нарязан
  • 1 супена лъжица червен винен оцет
  • 227 г консерва нарязани домати в богат натурален сок
  • 1½ ч.л. светлокафява мека захар
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. сос Уорчестър или вегетарианска алтернатива
  • Прясно смлян черен пипер, на вкус
  • ½ x 400 г консерва боб във вода, отцеден и изплакнат (около 115 г отцедено тегло)
  • Около 4 супени лъжици горещ домашен или с намалено съдържание на сол зеленчуков бульон (по избор)
  • 2 големи яйца

Начин на приготвяне

1. Загрейте рапично масло в тенджера с незалепващо покритие. Добавете лука, моркова и целината; сотирайте на среден огън за около 10 минути или докато омекнат. Внимателно разбъркайте оцета; гответе 1 минута. Разбъркайте доматите, захарта, червения пипер, соса Уорчестър и черния пипер. Оставете да заври; покрийте и гответе на слаб огън за 10 минути, като разбърквате от време на време.

2. Разбъркайте боба; добавете бульона, ако сосът ви се стори малко гъст. Оставете отново да заври; покрийте и гответе на слаб огън за още 8-10 минути, докато сосът се сготви и бобът се загрее.

3. Междувременно, поширайте яйцата в отделен съд с леко къкреща вода (или с помощта на пошатор за яйца) за няколко минути или докато се сварят по ваш вкус. Извадете от водата с решетъчна лъжица или ги обърнете от чашките за поширане, преди да сервирате.

4. Сервирайте печен боб с поширани яйца отгоре или до него. Сервирайте с пресен хрупкав хляб или препечен хляб.

Съветите на готвача

  • За по-обилно ястие за обяд или вечеря, сервирайте тези печени бобчета и яйца с печени картофи.
  • Добавете останалия боб към супа или гювеч.
  • За допълнителен вкус, добавете 1 ситно нарязана прясна червена люта чушка без семки към лука.

Паста с печени домати и червени чушки

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене
Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Този здравословен червен сос е вкусен самостоятелно с пълнозърнеста паста, но също така е чудесна основа за редица здравословни рецепти. Можете да го превърнете в ароматно болонезе, да добавите скариди или сардини за по-богат вкус и повече протеини, или пък да го използвате като апетитна заливка върху основа за пица.

Лесен, бърз и многофункционален, този сос е идеално решение за разнообразие в ежедневното меню.

Съставки

  • 200 г пълнозърнеста паста
  • 2 червени чушки
  • 1 малка червена глава лук, обелена и нарязана на дебели филийки
  • 2 скилидки чесън, обелени
  • ½ ч.л. листа от мащерка
  • 2 ч.л. зехтин
  • 300 г чери домати
  • 2 супени лъжици пюре от сушени домати (сушените на слънце ще придадат допълнителен вкус, но можете да използвате и обикновено доматено пюре)
  • 1 щипка люти чушки (по избор)

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 180°C/160°C с вентилатор/газова степен 4.
Разрежете чушките наполовина и отстранете семките. Поставете ги в тава за печене заедно с лука, чесъна и мащерката. Поръсете със зехтина.

2.Печете във фурната за 20 минути, след което добавете доматите и гответе още 10 минути. Междувременно сварете пастата в тенджера с вряща вода за 10-12 минути.

3.В кухненски робот пасирайте печените зеленчуци с доматеното пюре и лютите чушки (ако използвате) до гладкост. Смесете с отцедената паста.

Съветът на готвача

  • Този сос е чудесен и за основа. Превърнете го в болонезе или добавете скариди или сардини. Можете също да намажете соса върху основа за пица. За да замразите, съхранявайте в пластмасов контейнер до 3 месеца.
  • Размразете и затоплете добре.

Как го направихме по-здравословно

Сладостта на чери доматите и богатите вкусове на пастата от сушени домати, чесъна и мащерката означават, че не се е наложило да добавяме сол или захар.

Рапове с яйца и домати

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене
Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Меко сирене, нарязани варени яйца и свежи домати, комбинирани с пресни листа от салата, създават лек, но засищащ пълнеж за тортили.

Това е едно от онези практични здравословни рецепти, които са идеални за бърза и питателна закуска или за лек обяд през натоварен делничен ден. Освен че се приготвя за минути, ястието съчетава полезни протеини и свежи зеленчуци, което го прави балансиран избор за всяко хранене.

Съставки

  • 2 тортили от пълнозърнесто брашно или многозърнести (деликатесни) (всяка с диаметър около 25 см)
  • 4 супени лъжици меко сирене с намалено съдържание на мазнини
  • 1-2 супени лъжици нарязан пресен лук или магданоз (по избор)
  • 2 големи яйца, твърдо сварени, отцедени и охладени
  • 25 г листа от рукола
  • 2 домата, нарязани на резени
  • Прясно смлян черен пипер, на вкус

Начин на приготвяне

1. Намажете едната страна на всяка тортила с меко сирене; поръсете с нарязан лук или магданоз (ако използвате).

2,Отстранете и изхвърлете черупките от яйцата, след което ги нарежете. Подредете резенчетата яйца и листата от рукола по средата на всяка вилица.

3.Отгоре сложете резени домати и подправете с черен пипер.

4. Увийте/сгънете или навийте леко тортилите, за да затворите плънката; нарежете всяка на 3 или 4 порции. Сервирайте веднага.

Салата от картофи и зелен фасул с ниско съдържание на мазнини

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене
Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Опитайте тази свежа и вкусна салата, приготвена с комбинация от градински зеленчуци, които лесно можете да отглеждате в собствената си градина. Това е едно от онези практични здравословни рецепти, които съчетават простота, лекота и хранителна стойност.

Ястието е богато на витамини, минерали и фибри, а в същото време е достатъчно леко, за да се насладите на него както като гарнитура, така и като самостоятелно хранене.

Съставки

  • 225 г млади картофи
  • 140 г обикновен боб, нарязан на резени
  • 2 супени лъжици нискомаслено натурално кисело мляко
  • 1 супена лъжица лека майонеза
  • 1 чаена лъжичка пълнозърнеста горчица
  • 1 супена лъжица нарязан пресен лук
  • Прясно смлян черен пипер
  • 75 г  репички, нарязани на резени
  • 40 г нарязана малка маруля
  • 2-3 стръка зелен лук, нарязани
  • 8-10 чери домата, разполовени

Начин на приготвяне

1. Сварете картофите в тенджера с вряща вода за 10 минути; добавете боба в тенджерата и продължете да готвите още 5 минути или докато картофите и бобът омекнат. Отцедете, изплакнете със студена вода, отцедете отново и оставете настрана да се охладят напълно.

2.В купа смесете киселото мляко, майонезата, горчицата, пресен лук и черния пипер. Добавете дресинга към картофите и боба; разбъркайте внимателно, но добре.

3.Добавете репичките, марулята, зеления лук и чери доматите. Разбъркайте отново.

Приятен апетит!

Запеканка с паста с риба тон и царевица

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене
Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Тази запеканка с паста е бързо и лесно за приготвяне ястие, което ще се хареса на цялото семейство. Комбинацията от хрупкава сладка царевица и кремообразен сос от сирене я превръща в питателен и засищащ избор за обяд или вечеря.

Това е едно от онези удобни здравословни рецепти, които съчетават простота, вкус и балансирано хранене, без да изискват много време в кухнята. Подходяща е както за делничните дни, така и за семейни събирания, когато искате нещо вкусно, но лесно за приготвяне.

Съставки

  • 115 г сушени пълнозърнести макаронени изделия
  • 25 г нискомаслена паста за мазане
  • 25 г обикновено брашно
  • 250 мл полуобезмаслено мляко
  • 25 г зряло сирене чедър с намалено съдържание на мазнини
  • 160 г консерва риба тон в изворна вода, отцедена
  • 198 г консервирана сладка царевица, отцедена
  • 1 супена лъжица нарязан пресен лук, по избор

Начин на приготвяне

1. Сварете пастата във вряща вода почти до готовност.

2. Междувременно сложете нискомасления крем, брашното и млякото в малка тенджера. Сложете на среден огън и бъркайте непрекъснато, докато сместа заври. Намалете котлона, продължете да бъркате, докато сосът се сгъсти и стане гладък. Разбъркайте с цялото сирене без една чаена лъжичка. Подправете с черен пипер.

3. Отцедете пастата, смесете я със соса, рибата тон, царевицата и лука, ако използвате

4. Прехвърлете в две огнеупорни тави за печене и поръсете с останалото сирене. Ако замразявате за бъдеща употреба, замразете сега и след това размразете за една нощ в хладилника преди готвене.

5. Ако консумирате веднага, запечете на скара до златисто. Като алтернатива, съхранявайте охладено до един ден. Когато сте готови за употреба, печете на 170°C/150°C с вентилатор/газова степен 3 за 30 минути, докато се загрее много добре.

Сервирайте ястието топло! Приятен апетит!

Специален вегетариански пържен ориз

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене
Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Това е бързо и лесно ястие, изпълнено с цветни и свежи зеленчуци, което може да се поднесе както като вкусна гарнитура, така и като самостоятелно основно ястие. Благодарение на богатството от витамини, минерали и фибри, то е чудесен избор за всеки, който иска да се храни балансирано.

Подобни здравословни рецепти са практично решение за забързаното ежедневие – приготвят се за минути и същевременно осигуряват енергия и лекота след хранене.

Съставки

  • 2 чаени лъжички слънчогледово олио
  • 1 морков, нарязан на лентички (жулиен), или можете да използвате около 55 г останал сварен морков, нарязан на малки парченца
  • 55 г червена чушка без семена, нарязана на тънки лентички
  • 2 стръка зелен лук, нарязани
  • 200 г сварен горещ ориз
  • 55 г замразен грах, размразен
  • 55 г консервирани или замразени и размразени зърна сладка царевица (тегло след отцеждане)
  • 1-2 чаени лъжички чили сос или на вкус
  • Прясно смлян черен пипер, на вкус
  • 1 чаена лъжичка препечени сусамови семена

Начин на приготвяне

1. Загрейте олио в незалепващ тиган на средно силен огън, добавете моркова, червената чушка и зеления лук и запържете, като разбърквате, за 1-2 минути.

2.Добавете сварен ориз, грах и царевица и запържете за 3-4 минути.

3.Добавете чили сос, черен пипер и сусамови семена и запържете, за да се разбъркат. Сервирайте веднага.

Съветите на готвача

  • Използвайте 1 малка тиквичка, нарязана на лентички или малки парченца, вместо морков, ако предпочитате.
  • Можете да замените царевичните зърна с нарязана бейби царевица или да добавите разбито яйце, когато добавяте ориза.
  • Според съветите на Агенцията по хранителни стандарти, остатъци от ориз могат да се затоплят повторно, стига да се охладят бързо, да се затоплят добре и да се консумират в рамките на 24 часа.

Заключение

Здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене показват, че вкусното и полезното хранене може да бъде едновременно бързо, лесно и удовлетворяващо. Независимо дали ще изберете домашен печен боб, ароматна паста със зеленчуци, свежа салата или питателна запеканка, всяко от тези ястия е част от практичните здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене и носи баланс между удобство и хранителна стойност.

Тези здравословни рецепти за жени, които нямат време за готвене не само пестят време, но и дават нужната енергия за натовареното ежедневие, като същевременно подкрепят здравословния начин на живот. Опитайте различните варианти и превърнете бързото готвене в приятно, разнообразно и пълноценно изживяване.

Tagged , , , , , , , , , , , ,
С над две години опит като автор на статии в списание HappyWoman, създавам оригинално съдържание, което едновременно информира и вдъхновява читателите.
на горе