Защо не трябва да се страхуваме да не повторим миналото си

да не повторим миналото си
Психология

Защо не трябва да се страхуваме да не повторим миналото си

Повечето от нас може и да не си признават, но животът е изпълнен със страхове.

Но в това няма нищо лошо. Страхът е необходима част от живота. Благодарение на него тялото и инстинктите ни ни поддържат живи.

Без страха бихме умрели. Страхът ни тласка напред. Той ни кара да търсим, да създаваме, да изграждаме. За да почувстваме сигурност. Защото, ако не направим това, същият този страх буквално ще унищожи живота ни.

Моментите, когато преодоляваме определени страхове, се превръщат в повратни точки за нас.

След тях минаваме на следващото ниво и така чертаем картата на нашия живот.

Едно от нещата, от които се страхуваме най-много, е бъдещето. Не знаем какво ни очаква в него и най-лошото е, че няма как да научим, за да се предпазим от нещо или пък да наблегнем на нещо. Но, това си има и своя чар, защото неизвестното е загадъчно.

То може да се окаже и доста слънчево и светло. Надяваме се на това тайничко и в този смисъл то не е чак толкова страшно.

Това, което наистина ни плаши, е нашето минало.

Миналото не може да бъде променено, за разлика от бъдещето. Нямаме избор – трябва да живеем с миналото, което сме създали. Просто трябва да приемем неговите последици и да се примирим с изпитваните емоции и чувства.

Миналото виси над много от нас като дамоклев меч. То може да бъде огромна тежест, нещо, което носим със себе си, където и да отидем. Но всъщност е въпрос на гледна точка.

Защото миналото си остава миналото. Няма го. И ние трябва да го пуснем, нямаме нужда от него.

Ако се страхувате от миналото, тогава трябва да му позволите да ви движи напред. Пробвайте нещо ново, правете нещо, което в миналото не сте посмели да направите.

Но не пренасяйте миналото в бъдещето. Дори не го носете и в настоящето. Настоящето е подарък, който служи за насочване на живота ви към по-добро бъдеще.

Ако се страхувате да повторите миналото, спрете веднага. Бъдещето се влияе не от него, а от настоящите ни решения и действия.

Животът може да се подобри. Трябва да го повярвате. Използвайте страха във ваша полза. Накарайте го да работи за вас и постигнете всичко, за което сте мечтали някога.

Tagged , , , , , ,
на горе