8 най-добри етерични масла за стягане на кожата
Здраве и красота

8 най-добри етерични масла за стягане на кожата

Стягане на кожата не е никак лесна задача. Да имаме здрава кожа ни помага да се чувстваме уверени и красиви. Един от начините, по който може да се постигне това, е с помощта на стягане на кожата: например от тонери за кожа и други продукти.

Може да е трудно да се определи кои продукти за грижа за кожата са най-добри за вашата кожа – особено защото пазарът е пълен както със скъпи, така и с неестествени опции. За щастие, етеричните масла осигуряват естествен вариант, който може да бъде едновременно достъпен и ефективен.

Могат ли етеричните масла да помогнат при стягане на кожата?

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

Известно е, че продукти като тоници и средства за стягане на кожата съдържат естествени растителни съставки – включително билки, открити под формата на етерично масло. Същите тези етерични масла могат да се използват у дома за направата на основни тонери за подпомагане на стягането на кожата за различни цели в грижата за кожата: като борба с акнето, намаляване на порите, балансиране на омазняването на кожата, борба с ефектите от стареенето или възстановяване на младежкия вид.

Билките и етеричните масла, които поддържат по-стегната кожа, съдържат стягащи растителни съединения, наречени „танини“. Тези киселинни фитохимикали се свързват с протеините и тъканите в човешката кожа, карайки ги да стягат или дори да изтеглят (или изтласкват) излишната влага или масла, което се описва като „стипчив“ ефект. Тези танини също могат да помогнат при проблеми, свързани с обриви от плачещ отровен дъб или отровен бръшлян, или дори ужилвания от комари, пчели или оси, поради тяхното стягащо и „изтеглящо“ действие.

За целите на грижата за кожата, етеричните масла, съдържащи тези танини, могат да бъдат изключителни домашни средства за общо стягане на кожата или възстановяване на цялостния баланс на кожата и pH – въпреки че не са идеални за хора със суха кожа. За тези с бледа или мазна кожа обаче тези видове етерични масла могат да бъдат отлични средства за защита на кожата, когато се използват правилно.

Ето някои от най-добрите етерични масла за стягане на кожата:

Ако никога не сте използвали етерични масла локално, пропускате успокояващите и разкрасяващи ползи, които те предлагат.

Десетки етерични масла осигуряват успокояващи, почистващи, омекотяващи и пречистващи свойства на кожата, но кои са най-добрите? Разбира се, вашите предпочитания и тип кожа ще повлияят на това, но тези 8 етерични масла са едни от най-добрите за стягане на кожата.

1.Евкалипт

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

Евкалиптът е стягаща билка, която се среща често в продуктите за грижа за кожата. Подобно на невена, тя се добавя както за почистване, така и за стимулиране на еластичността. Проучванията показват, че листата и другите части на това австралийско дърво са богати на танини – това потвърждава, че евкалиптът наистина може да се използва като стягане на кожата билка под формата на етерично масло, както за подмладяване, така и за подпомагане на кожни проблеми.

Евкалиптът може да има по-силни стягащи кожата свойства от невена, което го прави по-подходящ за мазните типове кожа. Етеричното масло от евкалипт е известно и с антимикробното си действие. Това означава, че то може да помогне при кожни проблеми, свързани с акне или дори леки инфекции.

2.Лавандула

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

Нежните почистващи свойства на това лилаво цвете и небесният му аромат са го направили също толкова популярно в продуктите за грижа за кожата, колкото невена или евкалипта – ако не и повече. Изследванията показват, че то съдържа и танини, които могат нежно да стягат и поддържат по-млада и балансирана кожа, и вероятно е по-подходящо за по-балансирани или сухи типове кожа.

Стягащият кожата тонер, направен с етерично масло от лавандула, също ще има известно нежно почистващо действие, тъй като лилавото цвете има и антимикробни свойства. То съдържа и антиоксиданти, които могат да подпомогнат поддържането на по-млада кожа и могат да се борят с последиците от стареенето (например бръчките). Лавандуловото масло помага за стягане на кожата.

3.Дъб

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

От всички билки и етерични масла, които поддържат стягане на кожата, етеричното масло от дъб може би има най-силно действие и е подкрепено от най-много изследвания. Етеричното масло от това дърво е най-подходящо за силно омазнени или плитки типове кожа, които се нуждаят от много повече баланс или изсушаващо действие.

Изследванията потвърждават, че дъбът е изключително богат на стягащи танини. Едно проучване, което изследва вид дъб за козметична употреба, показва, че той съдържа и антиоксидантни флавоноиди. Те биха могли да подкрепят етеричното масло от дъб в подпомагането на кожата да запази младежкия си вид, като същевременно се бори с ефектите на стареенето.

4. Градински чай

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

Градинският чай се превръща в невероятна кулинарна подправка. Той би могъл да бъде и отлична съставка за грижа за кожата поради стягащия си характер и съдържанието на танини, особено под формата на етерично масло.

Изследванията показват, че градинският чай съдържа танини, които могат да имат действие стягане на кожата, като по този начин внасят стимулиращ еластичността ефект за балансиране и насърчаване на младостта на кожата. Той е богат и на антиоксидантни флавоноиди, които могат да подпомогнат способността на кожата да се бори с естествените ефекти на стареенето и със свободните радикали.

5.Чаено дърво

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

Чаеното дърво отдавна се използва като мощно средство за стягане на кожата. Етеричното масло от този австралийски храст може да се използва като обикновен тоник в домашни условия за стягане и почистване на кожата. За хората с мазна кожа чаеното дърво може да е по-добър избор за постигане на по-добра еластичност на кожата и баланс на типа кожа.

Етеричното масло от чаено дърво е най-известно с почистващите и антимикробните си свойства, които са доказани чрез научни изследвания. Това може да помогне в борбата с кожни проблеми и акне, а съдържащите се в него танини могат да подпомогнат по-стегнатата, по-здрава и по-младежка кожа.

6. Роза

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

Розата, и особено розовата вода, е любимо природно средство за стягане на кожата от векове, дори и в съвременната индустрия за грижа за кожата. Това е така, защото розата има едновременно много нежни стягащи и хидратиращи свойства – идеална за възстановяване на тонуса и еластичността на балансираните типове кожа.

Под формата на етерично масло розата може да осигури същите ползи, когато се използва като домашен тоник за стягане на кожата. Изследванията потвърждават, че в нея има малко на брой танини, които могат да подпомогнат по-добрата еластичност на кожата. Тя също така е възхвалявана в индустрията за грижа за кожата за нейното хидратиране, намаляване на бръчките, борба с акнето и др.

7. Виолетово масло

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

Маслата от виолетовия цвят са известни с това, че са много нежни, балансиращи и стабилизиращи за широк спектър от типове кожа – подобно на етеричното масло от роза. Също така популярна съставка в индустрията за грижа за кожата, виолетовото етерично масло е чудесен избор за прост домашен естествен тоник за стягане на кожата.

Изследванията показват, че виолетовото масло съдържа ниско ниво на танини, което прави цветето чудесен вариант за нежно поддържане на стягането на кожата при хора с балансиран тип кожа.Доказано е също, че то е много благоприятно при кожни проблеми като екзема, акне или обща суха и сърбяща кожа.

8. Масло от розмарин

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

Розмаринът е магическа билка, тя е красива и ароматна. И когато се използва локално, може да бъде невероятно добра за вашата кожа. Чистото етерично масло от розмарин има антимикробни и противогъбични свойства, което го прави идеално за подмладяване на повехнала или безжизнена кожа. Това е едно от най-добрите етерични масла за стягане на кожата, тъй като ѝ помага да бъде по-стегната. То може значително да повиши влажността в кожата, което го прави идеалното етерично масло за всеки тип кожа и най-вече за по-суха.

Как да използвате етерични масла за стягане на кожата?

стягане на кожата
8 най-добри етерични масла за стягане на кожата снимка: pinterest

За да използвате някое от етеричните масла по-долу като средство за стягане на кожата или тоник, разредете 1-2 капки в масло-носител. Нанесете локално върху участъци от кожата, които се нуждаят от стягане или балансиране с чисти върхове на пръстите.

Смесете тонер с етерично масло с любимия си рутинен продукт за измиване на лицето, ако желаете. За най-добри ползи за стягане на кожата или за усилване на ползата за стягане на кожата, използвайте този тоник след употребата на любимия ви гел за лице.

Забележка: Преди да използвате което и да е отделно етерично масло или смес от етерични масла, не забравяйте да проверите за кожни алергии или реакции с кожен тест. Различните билки или цветни масла могат да предизвикат различни реакции при различните хора.

Тестът може да бъде направен, като добавите капка разредено етерично масло върху кожата си и изчакате 5 или 15 минути за евентуална кожна реакция. Ако няма такава, можете да използвате маслото. Въпреки това, ако при употребата на определен вид етерично масло се появи възпаление на кожата, копривна треска, сърбеж или затруднено дишане, това може да е знак, че сте алергични. Избягвайте да използвате това масло и предпочетете друг избор, към който нямате реакция.

Tagged , , ,
на горе