Как да научим детето да не е егоист
Психология

Как да научим детето да не е егоист

Чудили ли сте се как можете да научите детето си да не бъде егоист? Когато децата пораснат, те обръщат повече внимание на себе си. Това е напълно нормално явление, тъй като децата осъзнават кои са и преминават през нова културна и социална динамика.

Обикновено децата се отвращават от мисълта, че са странни в тълпата. Така че те се фокусират върху собственото си поведение и външен вид, за да се впишат в тълпата. Експертите обикновено наричат ​​тази фаза на развитие „въображаема публика“, когато децата вярват, че вниманието на всички е насочено към тях. Не се притеснявайте, тъй като този вид самофокусиране е нормален, но става грешен, когато се превърне в изключително егоистично поведение.

Как да отгледаме безкористно/алтруистично дете?

Чудите ли се как да се справите с егоистично дете? Първата стъпка към промяна на егоистичното поведение на детето е осъзнаването, че това поведение е голям проблем, а не временна фаза.

Ето как можем да научим детето си да не бъде егоист:

1. Стигнете до корените

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

Започнете, като стигнете до същината на проблема, т.е. да откриете причината за егоизма на вашето дете. Нещо ново ли е? Кара ли се с братята и сестрите си? Вашите правила твърде слаби ли са? Има ли някакъв проблем в училище? Преди да се тревожите за последствията, първо направете списък и вижте какво се е променило в детето ви напоследък, което може да допринесе за егоистичното му поведение. Така ще научите детето си да не бъде егоист.

2. Практикувайте политика без толерантност

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

За да коригирате поведението на детето си, кажете му, че такова поведение няма да бъде толерирано. Трябва да сте последователни и твърди, тъй като това може да е трудно, ако детето е свикнало всеки каприз да се изпълнява. Поставете правила, според които егоизмът никога не може да бъде проявяван у дома или където и да е другаде. Покажете неодобрението си, ако детето ви действа егоистично. Уверете се, че му кажете защо егоизмът е грешен и го накарайте да осъзнае последствията от него. По този начин няма да бъде егоист.

3. Научете го на съчувствие

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

Децата, които могат да се поставят на мястото на друг и да почувстват нечия болка, са по-склонни да бъдат щедри и безкористни. Затова научете детето си на емпатия, като посочвате емоциите на другите хора. Посочете маниерите и изражението на лицето на хората около него, за да му помогнете да разбере разликата между щастливо и тъжно.

Можете също така да играете ролеви игри, за да помогнете на детето си да си представи как би се чувствало в конкретна ситуация.

Попитайте го: „Как би се чувствал той в подобна ситуация?“ Това ще помогне за изграждането на емпатия у него и той няма да бъде егоист.

4. Посочете безкористността

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

Най-добрият начин да излекувате егоизма е като посочите обратното. Ще има моменти, когато детето ви също ще върши безкористни дела; когато забележите неговите безкористни или щедри действия, похвалете го. Не забравяйте да му опишете действието му и да посочите защо е правилно и защо е направило другия щастлив. Ако го направите, има вероятност детето ви да повтаря действието по-често. По този начин детето ви няма да бъде егоист.

5. Задайте ограничения

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

Децата стават егоисти, ако са свикнали да получават това, което искат. Ето защо трябва да поставите подходящи ограничения за детето си и да се придържате към тях. Избягвайте да се поддавате, ако той плаче или избухва. Стойте твърдо и се уверете, че той разбира, че няма да получи това, което иска, когато го поиска, особено с такова поведение. Кажете и на другите в семейството ви да последват примера ви и да не се отдават по никакъв начин. По този начин детето ви няма да се превърне в егоист.

6. Бъдете модел за подражание

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

Децата следват пример и кой може да ги води по-добре от вас, неговия родител? Покажете на детето си как да бъде безкористно, като правите щедри действия пред него. Не забравяйте да насочите вниманието му към добрите дела, които правите, за да знае как да се държи по същия начин в бъдеще. Децата имитират родителите си, така че бъдете добър пример за него и той ще стане безкористен точно като вас. Бъдете модел за подражание, за да научите детето си да не бъде егоист.

7. Наградете детето си

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

Можете също така да възнаградите детето си, когато извърши някакво безкористно дело. Похвалете го за това и му кажете защо постъпката му е толкова внимателна. Това ще подейства като положително подсилване и ще го насърчи да повтори подобни дела в бъдеще. Това ще му помогне в това да се изгради, като човек и да не бъде егоист.

8. Извършвайте безкористни действия заедно

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

Както споменахме, децата следват пример. Така че защо да не им дадете причина да направят същото? Можете да включите заедно някои дейности, които не са егоистични, като събиране на боклук от парка заедно, помощ на възрастен гражданин на пътя заедно или сервиране на храна на гостите у дома заедно. Проповядването им няма да свърши работа. Включването им в акта на щедрост ще ги накара да се почувстват удовлетворени и насърчени. Това също ще ви помогне да можете да се свържете дълбоко с тях. По този начин ще помогнете на детето да не бъде егоист.

9.Разговаряйте с него за различните чувства

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

Важно е да научите детето си на съчувствие, а това ще стане, само ако обсъждате с него различните чувства и му обърнете внимание, че при всеки те са индивидуални. Накарайте го да се опитва да разбира какво изпитват другите и да се интересува как може да помогне.

Провокирайте емоционалната интелигентност в детето си и винаги бъдете насреща, когато забелязвате промяна в поведението му, продиктувана от емоциите. Вашият опит е от основно значение за детето и вие можете да му помогнете да разграничава отделните чувства и да ги забелязва и у другите. По този начин ще научите детето си да на бъде егоист.

10.Покажете му, че на този свят има различни хора

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

За подрастващия човек е трудно да разбере, че хората са различни. Има различни култури, раси, разбирания, религии, характери, заради които то трябва да бъде либерално. В противен случай може да има много разногласия, причинени от неразбиране от негова страна. Четете книги и гледайте филми за различните народи по света, за да може то по-лесно да разбира колко е шарено човечеството и че не всички са като него. По този начин ще научите детето си да не бъде егоист.

Как можем да пресечем егоизма в зародиш и да насърчим децата да се съобразяват с другите?
Преобръщането на егоистичното поведение може да изглежда различно, когато имате работа с някой на 2 години срещу 12. Когато децата са малки, трябва да се съсредоточите върху повторението, усвояването на социални умения, споделянето, доброволчеството, даването и способността да мислите за нуждите на другите като учебно преживяване. Модел помага на другите и споделя. Хвалете тези поведения на децата си, когато ги забележите. Положителното подсилване върши чудеса.

За по-големите деца се уверете, че извършват някакви доброволчески дейности и участват в дарителски кампании. Говорете за събитията, през които преминават хората по света и какво може да е чувството да си на мястото на някой друг.

Когато видите егоизъм в децата си, поставете добри граници и ограничения. Да бъда постоянен. Преподавайте, говорете и показвайте какво означава да мислиш за другите и да правиш за другите без никакви условия.

Как можете да направите разлика между нормален егоизъм и проблемно поведение?

егоист
Как да научим детето да не е егоист снимка: pinterest

Случайният или нормален егоизъм обикновено включва приоритизиране на собствените нужди пред другите, без умишлено да наранява другите. Въпреки това, с проблемно поведение, децата проявяват широко пренебрежение към благосъстоянието или чувствата на другите, манипулация и последователно приоритизиране на себе си пред нуждите или границите на другите. Такива деца пренебрегват емпатията, което може да остави отношенията им с другите обтегнати. Много е важно да разберете разликата между нормалния егоизъм и проблемното поведение, за да можете да осигурите необходимата помощ, за да бъдете по-малко егоистични деца.

Трябва ли да се притеснявате, ако детето ви постоянно проявява егоистично поведение?

Ако детето ви проявява постоянно егоистично поведение, това със сигурност изисква загриженост за психичното му здраве, тъй като може да показва основни проблеми като липса на социални умения, съпричастност и емоционално развитие. Търсенето на насоки от детски съветник или психолог може да бъде от полза за справяне с основните проблеми и предоставяне на подходяща подкрепа.

Поведението на децата може да се промени, когато са малки. Ако поведението на детето ви е егоистично, следвайте съветите, споделени по-горе, и ще сте сигурни, че проактивно ще отгледате безкористно дете, което е щедро и внимателно. Тези съвети ще ви помогнат вашето дете да не стане егоист.Като родител ще трябва да бъдете мозъчен ментор на детето си от малко дете през тийнейджърските години и дори до ранна зряла възраст.

Tagged , ,
на горе