Как да не напълнеете през лятната почивка?

Как да не напълнеете през лятната почивка?
Добра форма

Как да не напълнеете през лятната почивка?

Независимо дали става дума за две седмици на вилата, пътуване с децата или дегустация на вино във Франция, лятната почивка може да накара хората, които спазват диети, да се чувстват тревожни. Качването на няколко килограма може да изглежда неизбежно, когато сте примамени от вкусни храни, които обикновено не ядете, често сервирани в по-големи порции.

Твърде лесно е да оставите предпазливостта и да дадете почивка на здравословната си диета, особено ако не можете да планирате собствените си хранения. Каква разлика ще направи седмица или две прекаляване? Не ви предлагам да се лишавате от лятната си почивка. Трябва да опитате нови храни и да се поглезите малко, докато сте на почивка.

Ако сте отслабвали успешно през последните няколко месеца, ваканцията не е моментът да се опитвате да отслабнете още. Вместо това поддържането на теглото ви е реалистична цел – и все още изисква усилия.

Практикувайте следните няколко съвета, за да ви помогнат да се храните здравословно – и умерено – по време на лятното си бягство.

Следвайте тези съвети, за да не напълнеете по време на лятната почивка:

Започнете деня си правилно

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? снимка: pinterest

Яденето на здравословна закуска задава тон за ден на внимателно хранене. Ако пропуснете закуската, ще бъде по-вероятно да направите лош избор – и да преядете – на обяд. Закуската също така е най-лесното хранене за почивка.

Ако сте в хотел, който предлага континентална закуска, придържайте се към избор като пресни плодове, кисело мляко, твърдо сварени яйца, овесени ядки, зърнени трици и пълнозърнест тост с ядково масло. И се ограничете до една чиния. Ако поръчате от меню, интелигентният избор включва парфета с кисело мляко, овесени ядки или поширани яйца с препечен хляб.

Тъй като обедите и вечерите често са по-големи и по-отстъпчиви на лятната почивка, трябва да се придържате към протеини, плодове и зеленчуци. Например гръцко кисело мляко и горски плодове (без мюсли) или поширани яйца върху легло от спанак (без препечен хляб) и плодова салата.

Придържайте се към график

По време на почивка е лесно да загубите обичайната си рутина, като спите, похапвате по-често и ядете храна на нередовни интервали. Ако се придържате към редовен график на хранене по време на лятната почивка, няма да станете прекалено гладни и ще бъдете по-малко изкушени да ядете висококалорични закуски между храненията.

Яжте на всеки четири часа – три хранения плюс една или две закуски – за да поддържате енергийното си ниво стабилно и гладът далеч.

Бъдете подготвени

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? снимка: pinterest

Ако пътувате със самолет, влак или кола, подгответе се със здравословни храни, за да не се налага да купувате нещо, което обикновено не бихте яли. Опаковайте преносими, богати на протеини закуски като ядки и сушени кайсии и здравословни енергийни блокчета.Дори лате, направено с нискомаслено мляко или соево мляко, отпито по време на разглеждане на забележителности, се брои за лека закуска.

За пътешествия вземете охладител с пресни плодове, сурови зеленчуци и хумус, кисело мляко, сирене, твърдо сварени яйца, здравословни сандвичи и вода, за да останете хидратирани. По пътя посетете магазин за хранителни стоки, за да презаредите охладителя си със закуски и обеди.

Поискайте малък хладилник за вашата хотелска стая, за да можете да съхранявате здравословни закуски. Така ще се насладите максимално на лятната почивка.

Отдайте се, не прекалявайте

Когато става въпрос за харчене на лакомства, умереността е ключът. Всеки град има уникални храни и лакомства, които не бива да пропускате.

Вашата най-добра стратегия: позволете си едно лакомство на ден. Ако искате само вкус, насладете се на малка порция от каквото ви харесва. Няма правило, че трябва да завършите всичко по време на лятната почивка.

Поръчайте разумно

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? снимка: pinterest

Вкъщи знаеш точно какво ядеш. В ресторантите обаче обикновено нямате представа.

Ако ще ядете по-голямата част от храната си в ресторанти, поръчайте просто приготвени храни като печено или печено на скара месо, пиле и морски дарове. Заменете нишестените гарнитури с допълнителен ред зеленчуци.

Споделете едно предястие или поръчайте две мезета вместо основно. Поръчайте разумно по време на лятната почивка, за да останете във форма.

Умерен алкохол

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? снимка: pinterest

Отпиването на охладител или маргарита няма да наруши диетата ви, но ако пиете по няколко всеки ден, ще направите повече от това да отслабите решимостта си да се храните здравословно. Помислете, че един охладител за водка може да добави до 300 калории и 8 чаени лъжички захар към вашата диета.

Проучването на университета в Джорджия приписва наддаването на тегло на участниците на увеличените калории от алкохола. Средната консумация по време на ваканция е била 16 напитки на седмица, спрямо осем преди лятната почивка.

Летните коктейли, които са по-лесни за талията, включват леки охладители (80 до 110 калории), лека бира (95 калории), винени шприцове (50-75 калории) и коктейли, направени с газирана вода (70 калории).

Упражнявайте се всеки ден

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? Снимка: freepik

Без изискванията на работата да ви пречат да тренирате, трябва да можете да се вместите в тренировка всеки ден. По този начин ще компенсирате част от допълнителните калории, които не искате да се лишавате.

Освен ако няма да ходите цял ден в разглеждане на забележителности, планирайте един час умерена физическа активност всеки ден. Това ще ви помогне да останете във форма по време на лятната почивка.

Практикувайте контрол на порциите

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? снимка: pinterest

Прекомерните порции в ресторанта, бюфетите, които можете да изядете, и примамливата местна кухня правят ограничаването на калориите за лятната почивка трудно. Ако имате достъп до хладилник, планирайте остатъците. Когато е възможно, сервирайте сами, като използвате по-малка чиния, чаша или купа.

Контролът на порциите означава, че не е нужно да се лишавате от местни лакомства. Проучванията показват, че получаваме най-голямо удоволствие от първите няколко хапки от всичко, което ядем. След това удоволствието ни тръгва бързо надолу. Така че, като вземете само няколко хапки, вместо да довършите този вкусен чийзкейк или бисквитка, можете да се насладите на лакомството и също така да спестите калории. Разделянето на лакомство е забавен начин да опитате нещо ново, като същевременно ограничавате калориите.

Търсете зеленчуци

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? снимка: pinterest

Напълнете половината си чиния със зеленчуци. Ако менюто е строго, добавете зеленчуци към поръчката си или към друго хранене този ден.

Изберете ресторант, който предлага повече зеленчуци, отколкото само кисели краставички, маруля и домат върху пържен сандвич. Потърсете местните фермерски пазари за пресни и сезонни местни продукти.

Напълнете чинията си за вечеря със свежа салата и използвайте по-малката купа за салата или чиния за предястие. Тази лесна смяна на ястия може да спести стотици калории, оставяйки място за малко лакомство по-късно. Зеленчуците по време на лятната почивка ще ви дойдат много добре за формата ви.

Планирайте активна почивка

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? снимка: pinterest

Предлагат се много дейности, на които да се насладите, независимо дали обичате туризъм, разходки, колоездене, каяк или плуване. Намерете опции за активна лятната почивка с водач. Можете да търсите името на района, който посещавате, и вида упражнения, които харесвате. Вместо обиколка с автобус, потърсете пешеходна обиколка на града – проучете местните възможности, преди да тръгнете. Намерете най-добрите пешеходни или велосипедни пътеки, пешеходни обиколки или хотели с най-добрите басейни или фитнес центрове.

Проверявайте стъпките си всеки ден, за да потвърдите цялото ходене, което правите на почивка. Може да ви поддържа в здравословен режим. И не забравяйте да опаковате вашето активно облекло, включително поддържащи обувки!

Насладете се на вашето специално бягство и ако следвате тези прости стратегии, може да откриете, че кантарът намалява във ваша полза, без да наддавате на тегло през ваканцията.

Хидратирайте с вода

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? снимка: pinterest

Поддържайте тази течност (вода) да тече и се наслаждавайте на водата във всичките й форми. И все пак, пенливи, напоени…
Умерени плодови сокове и смутита, тъй като въпреки здравословния си ореол, те добавят допълнителна енергия към диетите ни и са лесни за пиене в големи количества. Наблягайте на водата по време на лятната почивка.

Намалете порциите

лятната почивка
Как да не напълнеете през лятната почивка? снимка: pinterest

Дори когато сте на лятната почивка, порциите се броят, ако искате да избегнете наддаване на тегло.

Насладете се на малки порции от каквото ви харесва, [и] яжте бавно, така че да опитате храната и да почувствате чувство на удовлетворение, наслада и релаксация от ваканцията.

Но имайте предвид, че витаенето около масата може да доведе до преяждане. Тя предлага да преместите събирането далеч от трапезарията на веранда, балкон или друго място, където можете да се насладите на красотата на вашата ваканционна дестинация.

Ако сте сред многото хора, които обичат да седят около масата с часове, премахнете чиниите и храната и дръжте чашите с вода пълни, за да контролирате вие, вместо храната и напитките да контролират вас.

Само защото сте на почивка, не е задължително да се тъпчете с колбаси и брашно в рамките на половин час след като станете от леглото. И не приемайте, че традиционната закуска е по-добра: един кроасан изцяло с масло има 225 калории (и 13,5 г мазнини без масло и конфитюр). Изберете малко протеин, като варени или бъркани яйца, за да се заситите. Това ще спре всяко сутрешно желание за по-обилно похапване.

Тези съвети ще ви помогнат да сте във форма по време на лятната ви почивка.

Tagged , , ,
на горе