9 съвета за грижа за новородено у дома

9 съвета за грижа за новородено у дома
Идеи за дома Психология Разни

9 съвета за грижа за новородено у дома

Грижа за новородено бебе е голяма отговорност. Така че тук говорим за основните грижи за бебето, като например как да държите бебето си, да му сменяте пелените и да го утешавате.

Първите дни с вашето ново бебе може да се почувстват непосилни. Опознаването и грижата за вашето мъниче е стръмна крива на обучение. Затова тук споделяме съвети за грижата за вашето новородено, за да помогнем на вашата увереност да расте като нов родител.

Всяко семейство може да се довери изцяло на помощта на акушерката в домашни условия. Добрата теоретична подготовка може да е само от полза за родителите, защото ги учи и им помага в грижите за бебето. Според нас е много важно е в първия месец след раждането родителите да бъдат посещавани редовно от опитно медицинско лице.

Ето няколко съвета за грижа за новородено бебе:

1. Безопасно държане на вашето новородено бебе

грижа за новородено
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Новородените бебета често обичат да бъдат гушкани и трябва да бъдат държани по безопасен начин, който поддържа главата им. Майките трябва да бъдат насърчавани да имат контакт кожа до кожа със своите бебета възможно най-скоро след раждането .

Бебето ви може да е щастливо, сгушено в гърдите ви, където може да чуе ударите на сърцето ви. Те също ще се радват да бъдат люлеени или поддържани в ръцете ви или с глава, облегната на рамото ви.

Някои новородени бебета обичат да бъдат повивани и има някои доказателства, които предполагат, че повиването успокоява бебетата и им помага да заспят. Безопасно държане е една основна грижа за новородено у дома.

2. Хранене на вашето бебе

грижа за новородено
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Новородените бебета се хранят малко и често. Така че можете да си представите как храненето на вашето бебе ще бъде основен фокус. Вашето бебе вероятно ще трябва да се храни поне осем пъти за 24 часа през първите няколко седмици. Храненето е важна грижа за новородено.

Разпознаването на ранните признаци, че бебето ви е гладно, може да му помогне да се храни по-спокойно. Честото хранене на вашето бебе може да бъде уморително, особено когато продължава през нощта. Затова е важно да се грижите и за себе си и да си почивате, когато можете.

Също така е добра идея да следите съдържанието на пелените на вашето мъниче, тъй като това може да ви помогне да разберете дали то пие достатъчно мляко и дали е здраво.

3. Къпане на вашето бебе

грижа за новородено
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Ако искате подкрепа при първото измиване или къпане на вашето бебе , акушерка в болницата трябва да може да ви покаже как. Те също така ще ви покажат как да поддържате пъпната връв на вашето бебе чиста и суха, докато не падне след около седмица .

Няма нужда да бързате да изкъпете бебето си веднага. Можете просто да ги измиете “ отгоре и опашка “ всеки ден. Това означава измиване на лицето и дупето им. Винаги проверявайте температурата на водата първо с ръката си, за да предотвратите изгаряне.

Не е добре да използвате продукти за баня, почистващи препарати или лечебни бебешки кърпички за вашето новородено . Това е така, защото кожата им е чувствителна, така че просто използването на вода и памук за измиването им е достатъчно в първите дни .

Като част от режима на вашето бебе преди лягане, може да искате да опитате бебешки масаж . Някои бебета изглежда харесват това и това е добър начин да им помогнете да се отпуснат преди лягане. Бъдете внимателни във вашата грижа за новородено у дома.

4. Смяна на пелените на новороденото

грижа за новородено
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Смяната на пелените на вашето бебе за първи път е важен етап. Някои родители използват еднократни, а други перящи се пелени. Но който и да използвате, скоро ще знаете как да слагате пелена . В края на краищата малките бебета може да се нуждаят от смяна на пелени около 10 до 12 пъти всеки ден .

Смяната на пелените е важна грижа за новородено бебе.

5. Поддържане на топлината на вашето бебе

новородено у дома
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Вашето бебе трябва да бъде на топло , особено на открито. Но също така е важно да се уверите, че те не стават твърде горещи или прегряват.

Добро правило е да дадете на бебето си един слой дрехи повече от това, което носите. Например, ако сте с тениска и джемпер, облечете ги с жилетка, спален костюм и жилетка или джемпер.

Не забравяйте да свалите излишните дрехи, когато влизате отвън или влизате в топла кола, автобус или влак. Правилната грижа за новородено е от основно значение.

6. Здравеопазване на новородено бебе

грижа за новородено
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Винаги е добра идея да помолите посетителите да измият ръцете си, преди да държат вашето новородено бебе. Не се притеснявайте, те ще разберат, че просто искате да намалите риска бебето ви да получи инфекция на ранен етап.

Ще трябва също така да помолите пушачите да пушат навън и да мият добре ръцете си, преди да държат вашето малко дете . Бихте могли да им предложите да носят яке, докато пушат, което да свалят, преди да държат бебето ви.

Следете температурата на вашето бебе, за да не стане твърде горещо (или твърде студено). Можете да усетите гърдите или гърба им, за да проверите телесната им температура. Ако сте загрижени за храненето или здравето на вашето новородено бебе, доверете се на инстинкта си и се свържете с вашия личен лекар. Грижа за новородено не е никак лесна задача. Бъдете отговорни.

7. Съвети за безопасност на бебето

грижа за новородено
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Ако планирате да се приберете вкъщи от болница или от акушерско отделение след раждането на вашето бебе, ще ви трябва подходящо столче за кола.

След като се приберете вкъщи и се появи умора, това може да се случи често. Внимавайте, когато сте уморени, да не заспите на дивана или стола с вашето бебе. Бъдете отговорни във вашата грижа за новородено бебе у дома.

8. Сънят на новороденото бебе

грижа за новородено
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Има няколко правила, които трябва да научите, за да приспите бебето си. Винаги поставяйте бебето си по гръб да спи и следвайте указанията за безопасно спане . Ще трябва също да ги поставите в позиция „крака до крака“ в тяхното креватче.

Някои хора смятат, че е полезно първите три месеца от живота на бебето им да се считат за четвърти триместър. Идеята е, че това е преходен период за вашето бебе да се приспособи към живота извън утробата и то се нуждае от много внимание, за да му помогнете да премине .

В първите дни вашето бебе ще се събужда денонощно, за да се храни и да бъде прегърнато и утешено. Но не се притеснявайте, това няма да продължи вечно. Докато коремчето на вашето мъниче расте и то научава разликата между деня и нощта, то в крайна сметка ще се храни по-рядко и ще спи по-дълго наведнъж.

За някои бебета движението може да им помогне да заспят. Може да им хареса да бъдат носени или да дремят, докато се движат в кош за новородено, слинг или количка. Някои родители казват, че белият шум, повиването или придържането на бебето кожа до кожа също могат да помогнат.

Някои родители спят заедно с бебетата си, но е наистина важно да го правите безопасно. Сънят е основна и отговорна грижа за новородено бебе у дома.

9. Успокояване на плачещо бебе

грижа за новородено
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Да започнем с това, че единственият начин на комуникация на вашето новородено бебе е плачът. Ако вашето мъниче плаче, може да е полезно да прегледате бърз списък за проверка:

Дали са гладни или жадни?
Имат ли нужда от смяна на пелени?
Твърде горещи ли са или твърде студени?
Дали са уморени или свръхстимулирани?
Възможно ли е да са болни?
Трябва ли просто да бъдат прегърнати и утешени?

Ако бебето ви плаче непрекъснато или плачът му се промени на висок или необичаен плач, потърсете лекарска помощ.

Ако бебето ви плаче много, но иначе е здраво, вашият личен лекар може да каже, че има колики . Разгледайте нашата статия за това как да се справите и да запазите спокойствие с плачещо бебе . Прекомерният плач може да бъде изморителен и емоционално предизвикателен, така че се опитайте да запомните, че има налична помощ и е важно да потърсите подкрепа.

Таткото трябва да участва активно в живота на своето дете от самото раждане. Някои го правят без никакъв страх и притеснения, други подхождат по-плахо.

грижа за новородено
9 съвета за грижа за новородено у дома снимка: pinterest

Активното включване на таткото спомага за активната почивка на майката и бързото й възстановяване след раждането. От своя страна бебето има нужда от различните подходи както на майката, така и на бащата – глас, допир, реакции и жестове. За голямо щастие, в днешно време се наблюдават все повече татковци, които бутат количка в парка, сменят памперси и се включват активно в отглеждането на новороденото, а това може само да ни радва.

Следвайте тези съвети за правилна грижа за новородено бебе у дома. Всички знаем, че не е никак лесна задача, но с правилният подход ще осигурите правилната грижа за вашето бебе.

Tagged , , ,
на горе