Великден е близо и знаем, че всяка домакиня иска да се подготви подобаващо за празника. За това на вашето внимание предлагаме тази лесна и идейна домашна рецепта за великденски меденки.
Пухкави и ароматни меденки за Великден от тефтерът на баба
Необходими продукти за тестото:
– Яйца – 2 бр.;
– Олио – 1 ч.ч.;
– Захар – 1 ч.ч.;
– Брашно – 600 гр.;
– Мед – 4 с.л.;
– Сода бикарбонат – 1 с.л.;
– Канела на прах – ½ пакетче.
Необходими продукти за глазурата:
– Шоколад – 100 гр.;
– Масло – 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Разбийте яйцата, след това прибавете олиото, захарта и меда. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
Стъпка 2: Добавете пресятото брашно с канелата и содата бикарбонат.
Стъпка 3: Месете до получаване на меко и незалепващо тесто.
Стъпка 4: Готовото тесто разстелете на подходящ плот. С помощта на специални формички или хартиен модел, изрежете желаните фигурки.
Стъпка 5: Наредете фигурките в подходяща тавичка, заслана с хартия за печене.
Стъпка 6: Печете меденките в предварително загрята фурна на 180°С градуса до готовност.
Стъпка 7: Оставете готовите меденки, да се охладят.
Начин на приготвяне на глазурата:
Стъпка 8: Разтопете шоколада на водна баня, като добавите маслото.
Стъпка 9: Потопете меденките в шоколадовата смес.
Стъпка 10: Изчакайте шоколадовата глазура се стегне.
Пожелаваме ви здраве и добър апетит!!!