Трапезата на Бъдни вечер трябва да е тържествена. Още от стари времена се приготвят, задължително, постни ястия: обреден хляб, варен фасул или на фурна, пълнени чушки с ориз и варен фасул, зелеви и лозови сарми, варена пшеница, тиквеник, ошав, чесън, орехи, купа с плодове, постна баклава, варена или печена тиква с мед, за да бъде предстоящата година изобилна на храна.
Броят на ястията на традиционната трапеза трябва да бъде 7, 9 или 11, задължително нечетен брой.
Сладки ястия за Бъдни вечер (рецепти)
Обреден хляб (Питка с късметче)
Необходими продукти:
– 175 мл. вода;
– 2,5 ч.ч. брашно;
– 6 с.л. олио;
– щипка сол;
– щипка захар;
– 1 пакетче (7 гр.) суха мая.
Начин на приготвяне:
Стоплете водата, но не трябва да бъде гореща. Изсипете я в дълбока купа, добавете сухата и захарта, за да активирате дрождите. След това прибавете солта и олиото. Разбъркайте течността. Започнете да добавяте на порции предварително пресятото брашно.
След като получите меко тесто. Извадете от купата и започнете да месите върху плот. Посявайте с брашно, докато спре тестото да лепне по ръцете. Когато започнат да се образуват мехурчета, които при месене се пукат, тестото е омесено перфектно.
Оформете на топка, намажете с олио или поръсете с брашно и го сложете в купа. Покрийте и оставете на топло да втасва. Процесът отнема около 30-40 минути. След като удвои обемът си, е готово.
Премесете и оставете още малка да почива.
Пъхнете паричката (късметчето) в тестото и премесете. Оформете по ваше желание. Ако желаете да направите фигурки върху питката, си отделете малко от тестото.
Положете питката върху хартия за печене. Печете до готовност (до суха клечка), в предварително загрята фурна на не по малко от 180°С.
След като извадите готовата пита, може да я поръсите със студена вода, завийте в подходяща кърпа. Така ще получите вкусна и мека питка за трапезата преди Рождество.
Зелеви сарми/Лозови сарми и пълнени червени чушки
Необходими продукти и начин на приготвяне:
В подходящ съд загрейте растителна мазнина. Добавете 2-3 нарязани на дребно моркова, наситнена глава лук и по ваше желание 1-2 скилидки чесън. Запържете зеленчуците, докато се смесят вкусовете. Добавете 1-1,5 ч.ч. измит ориз. Бъркайте енергично, докато придобие „стъклен“ вид. По желание можете да сложите смлени орехови ядки. Добавете сол и черен пипер на вкус.
В случай, че използвате листа от кисело зеле, чудесен вкус се получава, ако към плънката прибавите ситно нарязано.
С помощта на супена лъжица (за лозовите – чаена) напълнете листенцата и оформете постните сарми. Завийте добре, така че, докато трае процесът на готвене, да не се развият и цялата плънка да се изсипе.
Забележка: Предварително потопете лозовите листа в топла до гореща вода.
Готовите сарми подредете плътно на дъното на тенджера или дълбок тиган с похлупак, желателно е да подложите няколко листенца под тях. Затиснете с чиния и ги залейте с вода. Гответе до омекване или до оставане на мазнината.
Стар фасул – чорба или на фурна
Необходими продукти и начин на приготвяне:
Накиснете за една нощ фасулът. След като заври изхвърлете първата вода, желателно е и втората. В растителна мазнина запържете 2-3 нарязани на дребно моркова, 1-2 глави наситнен стар лук, скилидка чесън или праз. Последователно добавете шарена сол, черен пипер, джоджен или мента, чубрица на вкус. По ваше желание може да обогатите ястието с шепа сушени манатарки. Варете до готовност. Осолете по ваш вкус.
След като фасулът е сварен, завършете с топла запръжка, така както нашите баби я приготвят. Ако имате стомашна непоносимост, тогава в малка купичка направете каша с гъстота на боза от брашно и червен пипер. Добавете към фасула и оставете да поври още 10 минути. След като отстраните от котлона подправете с пресен магданоз.
Тези от вас, които предпочитат на фурна, прехвърлете боб-чорбата в подходящ съд и запечете до извиране на течността.
В следваща статия очаквайте рецепти за десертите, част от традиционната българска трапеза за Бъдни вечер!