Пиенето на кафе с масло стана модерно, но има ли някакви предимства?
Смесването на кафе с масло отдавна се е превърнало в рутинна закуска за много хора. Предполага се, че тази напитка има ползи за здравето, но има дискусия дали е здравословна храна или калорична бомба.
Всичко започна преди няколко години, когато Дейвид Аспрей, известният предприемач и гуру на биохакерите, диетолог и автор, направи „бронираното“ кафе популярно. По време на пътуванията си до Тибет Аспрей забелязал, че монасите смесват масло с чай и му хрумва да създаде своя собствена версия, използвайки любимата за милиарди хора по света напитка – кафе. Така възникна известното кафе с масло, което той нарича бронирано кафе. Неговите съставки? Кафе и кокосово или краве масло.
След като нововъведението получава невероятна популярност – напитката е включена в палео диетата и кетогенната диета, Аспрей дори създава собствена марка кафе с масло. Любителите на фитнеса полудяват по бронираното кафе: за да се убедите, просто трябва да се разходите из Instagram, където хаштагът #bulletproofcoffee натрупва почти половин милион записи.
Какви са ползите от бронираното кафе?
Феновете на тази напитка подчертават нейните енергийна мощност. Също така и засищащия й капацитет, който гарантира, че след като го приемете, ще можете да издържите до шест часа, без да ядете отново. Изследвайки съставките му, откриваме някои предимства:
– Маслото е мазнина и следователно се усвоява по-бавно.
– Маслото отива директно в черния дроб, където се съхранява като енергия, а не като мазнина.
– А кафето е богат източник на антиоксиданти.
Погледнато по този начин, кафето с масло е полезно, доколкото осигурява задоволителен поток от енергия.
И така, къде е проблемът?
На първо място – това е висококалорична напитка (в зависимост от количествата може да достигне до 300 калории за обикновена чаша). Второ – бронираното кафе е бедено на качествени хранителни вещества: осигурява само енергия, но не и витамини, протеини или минерали, които са основни съставки на добрата закуска. Към това трябва да се добави, че маслото е наситена мазнина, която, ако се злоупотребява, може да навреди на нашето сърдечно-съдово здраве.
Рецепта за кафе с масло
Имайте предвид, че тази напитка никога няма да замести пълноценната и балансирана закуска. Но ако искате да опитате, макар и само от любопитство, ето рецептата му. Казват, че вкусът му е подобен на този на кафето с мляко, но с по-плътна текстура.
1 чаша черно кафе.
1 супена лъжица краве или кокосово масло.
Трябва да хомогенизираме добре, така че маслото да се смеси добре с кафето. Можем да използваме блендер или предварително да загреем маслото, така че да се разтопи и да бъде по-лесно да се смеси.