Бадеми: ползи и вреди
Добра форма

Бадеми: ползи и вреди

Всеки знае горчивия вкус на бадемите, но малко хора знаят, че обичайните бадеми, които ядем, са ​​сладки, а наистина горчивите бадеми са забранени за ядене, поради наличието на токсични вещества в тях. Бадемите обаче често се цитират като най-здравословните от всички ядки.

Въпреки популярността им, ползите и вредите от тях са тясно свързани и трябва да внимавате с използването им.

ПОЛЗИ

Ползите от бадемите са свързани преди всичко с високите нива на витамин Е в тях. Този витамин е един от най-важните антиоксиданти – предотвратява преждевременното стареене на клетките и предпазва тялото от увреждане на свободните радикали. Бадемите съдържат и витамини от група В, без които тялото ни не би функционирало правилно.

Ползите от бадемите са осезаеми за отводняването на организма, помагат за отстраняването на пясък от бъбреците. Те нормализират черния дроб и далака, премахват жлъчните сокове от тялото, прочистват кръвта. Тези ядки също са естествен аналгетик и антиконвулсант. С редовната консумация на бадеми, мозъчната активност се подобрява, стресът намалява и се облекчава безсънието.

Ползите от бадемите са дори забележими при бронхиална астма, стоматит и пневмония. Пиенето на бадемово „мляко“ може да угаси киселини и да предотврати други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Козметиците по целия свят отдавна са признали ползите от бадемите за кожата и косата. Поради наличието на антиоксиданти в състава на бадемите, кожата става еластична и придобива здрав цвят, а косата е копринена и блестяща.

Бадемовият крем се бори със стрии след бременност и целулит – вечният враг на жените. Мъжете също могат да усетят ползите от бадемите, защото те имат ефект върху потентността, облекчават махмурлука. Помагат дори при плешивост – трябва да втриете в главата си каша от натрошени бадеми с мляко.

ВРЕДИ

Както всеки продукт, дори толкова полезен, колкото бадемите, той все пак има вредни свойства. Преяждането е нездравословно, може да причини отравяне или алергична реакция, тъй като те  са активен алерген.

Строго противопоказано е да се ядат неузрели горчиви бадеми. Последиците от попадането на такива бадеми в тялото могат да бъдат ужасни. Факт е, че горчивите бадеми съдържат отровна циановодородна киселина. Когато се получи бадемово масло, тази киселина се изпарява.

Бадемите принадлежат към групата на висококалоричните храни, следователно, дори и с полезните си свойства, може да увеличат теглото много лесно и бързо. Също така, са противопоказани при хора с нарушен сърдечен ритъм и нарушено функциониране на нервната система.

Tagged ,
на горе