Какво казва цветът на кожата за вашето здраве?

Какво казва цветът на кожата за вашето здраве
Добра форма

Какво казва цветът на кожата за вашето здраве?

Какво казва цветът на кожата за вашето здраве, посочват експерти.  Човешката кожа е в състояние да промени цвета си не само под въздействието на слънчевата светлина, покривайки се с тен. Неговите нюанси зависят от много различни причини: близост до повърхността на кръвоносните канали, характеристики на нервната система, поради възраст, лоши навици и много други. Какви нарушения в тялото могат да показват различни тонове на кожата?

Промените в цвета на кожата могат да предвещават различни заболявания. Ето защо, ако ви се струва, че кожата ви е придобила странен, необичаен нюанс, тогава трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на пълен преглед на тялото. Различните тонове на кожата могат да показват развитието на определени заболявания. Погледнете по-отблизо кожата си на ярка дневна светлина и ако не сте сигурни, помолете близките си да потвърдят или разсеят опасенията ви.

Какво казва цветът на кожата за вашето здраве?

Кои растения са опасни за здравето и енергията у дома?

Масаж на пръстите за добро здраве

5 ключови стъпки за здраве и щастие

Какво казва цветът на кожата?

Жълт оттенък

Жълтеникав цвят на кожата и/или пожълтяване на склерата на очите (обикновено бялата съединителна тъкан) се нарича по-често жълтеница. Това е сериозен тревожен сигнал, който черният дроб дава, когато престане да се справя с функциите си. Това явление може да възникне поради много причини: вирусен хепатит; тумори в черния дроб или жлъчните пътища; алкохолна или наркотична интоксикация; холелитиаза (камъни в жлъчката); болест на Гилбърт – наследствено заболяване, при което кожата придобива жълтеникав оттенък.

Във всеки случай трябва незабавно да се консултирате с лекар, дори ако нямате други симптоми на заболяване.

Сивкав оттенък

Обикновено кожата на заклетите пушачи придобива неприятен сивкав цвят. Под въздействието на постоянно отравяне с опасни продукти в цигарите, кожата изпитва хроничен недостиг на кислород, поради което с течение на времето придобива сянката на цигарен дим. Освен това малките капиляри се свиват в изчерпаните от кислород тъкани, което води до ранни бръчки, суха кожа и бърза поява на други признаци на старостта.

Освен че ускоряват процеса на стареене, тютюневите изделия повишават риска от злокачествени новообразувания, сърдечни и съдови патологии. Но също така сивата кожа може да показва и други заболявания, като болестта на Адисон, която засяга надбъбречните жлези.

Други цветове на кожата

Червеният нюанс на кожата се придобива след слънчев или топлинен удар, но може да се появи и поради редица заболявания. Зачервяването на кожата може да бъде причинено например, от полиглобулия, състояние на тялото, при което нивото на червените кръвни клетки в кръвта рязко се повишава. То е временно или е патологичен процес, протичащ хронично. Това е опасен знак, тъй като увеличава вероятността от инсулт. Зачервяването е възможно от прием на алкохол, както и на мощни или токсични вещества.

Твърде бледият тен се появява при анемия. Най-често показва липса на желязо или витамин В12 в организма. Но бледността може да бъде причинена и от вътрешно кървене или развитие на неоплазма.

Оранжевият цвят на кожата се дължи на излишък на витамин А в тялото. Понякога кожата придобива този цвят поради излишък на билирубин, който не се отделя от тялото, а се отлага в органи и тъкани, така че кожата става тъмно жълта или оранжево.

Твърде тъмен нюанс, който не е свързан с тен, се проявява с липса на надбъбречни хормони. Това състояние се нарича „бронзова“ болест и в лечението му участва ендокринолог. Ясно потъмняване на кожата, когато сянката й стане почти черна, показва сериозни проблеми с бъбреците или инфекция на пикочния мехур.

Синкавият цвят на кожата и устните показва липса на кислород в кръвта и патологии на сърдечносъдовата или дихателната система. Трябва незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това състояние е типично за много сериозни заболявания: емфизем, сърдечни заболявания, тромбоемболия.

Зеленикав оттенък се придава на кожата от нарушения в черния дроб, жлъчния мехур или рак. Това показва опасно състояние на тялото, препоръчва се спешно да се подложите на медицински преглед, тъй като често се появява при цироза на черния дроб или злокачествен тумор.

infomax-logo-50-15-HW Бен Афлек издаде „тайната диета“ на Джей Ло: Яде всичко и изглежда на 20 – уникална е!

Какво казва цветът на кожата за вашето здраве?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе