7 храни, намаляващи риска от рак
Здраве и красота

7 храни, намаляващи риска от рак

Има храни, намаляващи риска от рак. Това е едно от най-опасните и коварни заболявания. Развитието на ракови клетки зависи от много фактори. Начинът на живот и хранене е един от факторите наред с генетиката, външните влияния, вредните навици и пороци, възпалителните процеси в организма. Има различни храни, които могат да намалят риска от появата на заболяването.

Храната, която консумираме има огромно значение и ето защо е добре да обърнем поглед към някои особено полезни в тази посока храни. Те съдържат богата палитра най-вече от антиоксиданти, които имат мощни противоракови и противовъзпалителни свойства. Богати са още на витамини, минерали, фибри, полезни микро- и макроелементи. Поддържането на теглото ви на нормално ниво може да ви помогне да се предпазите от заболяването и други хронични заболявания.

Някои от най-добрите хранителни продукти за предотвратяване на тази коварна болест и като цяло за здравословен живот могат да бъдат намерени в средиземноморската диета , която набляга на естествените и растителни храни. Мислете за повече плодове, зеленчуци, ядки и постни протеини и по-малко червено месо и предварително пакетирани храни.

Ето кои са храните, намаляващи риска от рак:

1. Яжте повече плодове и зеленчуци

рак
7 храни, намаляващи риска от рак снимка: pinterest

„Яжте дъгата“ е добро правило според Американското онкологично дружество . Пигментът, който придава цвета на плодовете и зеленчуците, има съставки, които могат да намалят риска от рак. Стремете се да ядете поне три различни цвята плодове и зеленчуци всеки ден. Например:

Червено : Ябълки , домати и червено зеле.
Портокал : Пъпеш, моркови и портокали.
Жълто : Банани, лимон и ананас .
Зелено : Броколи и листни зеленчуци, като спанак, зеле и зеленолистни зеленчуци.
Синьо/лилаво : Цвекло, грозде , боровинки и ревен.

Всички тези многоцветни витамини и минерали играят важна роля за здравето на клетките, като поддържат тялото ни да функционира на върховите си нива.

Стремете се чинията ви да е около половината плодове и зеленчуци. Разделете другата половина между пълнозърнести храни и постно месо, риба или протеини на растителна основа.

2. Внимавайте със захарта

рак
7 храни, намаляващи риска от рак снимка: pinterest

Когато става дума за рак, някои гледат на захарта като на обществен враг номер 1. Дори има обща поговорка, че „захарта храни рака“. Захарта всъщност храни всички наши клетки, но не всички захари са еднакви.

Проблемът не е в храни с естествена захар, като плодове и зърнени храни. Именно добавените захари могат да доведат до затлъстяване и сърдечни заболявания. Те могат да увеличат риска от коварното заболяване.

Разбира се, когато разглеждате захарта във вашата диета, има обичайните заподозрени, като сладки напитки, бонбони и десерти. Но добавените захари могат да бъдат намерени и в много продукти, които не крещят „прилив на захар“. Подлите източници на захар включват:

хлябове.
Крекери.
Дресинг за салати.
Кисело мляко, особено сортове с плодов вкус.

Поддържайте ниско съдържание на добавена захар, за да поддържате теглото си в здравословен диапазон и да намалите риска от болестта. Американската кардиологична асоциация препоръчва не повече от 24 грама добавена захар на ден при жени и хора, определени като женски по рождение (AFAB) и максимум 36 грама на ден за мъже и хора, определени като мъжки по рождение (AMAB).

3. Помислете за добавки с витамин D

Ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

Много малко храни имат естествено високо съдържание на витамин D, въпреки че може да откриете, че някои продукти, включително соево, бадемово и дъбово мляко, могат да бъдат обогатени с витамин D.

Излагането на слънчева светлина (докато носите слънцезащитен крем !) може да помогне за увеличаване на витамин D и някои хора имат полза от добавки. Говорете с вашия доставчик на здравни услуги дали добавките с витамин D биха били подходящи за вас.

4. Яжте фибри

рак
7 храни, намаляващи риска от рак Снимка: freepik

Храните с високо съдържание на фибри ви карат да се чувствате сити по-дълго, като ви предпазват от търсене на лека закуска 10 минути след приключване на обяда. Изследванията показват, че богатите на фибри храни освобождават антиапетитната молекула ацетат, която изпраща съобщения до мозъка, казвайки ни, че сме сити.

Диетите с високо съдържание на фибри са свързани с намален риск от рак на дебелото черво. Освен това, тъй като храните с високо съдържание на фибри могат да ви накарат да се почувствате по-сити, те са важно допълнение към противораковата диета, като помагат да управлявате теглото си.

Храните с високо съдържание на фибри включват:

Пълнозърнести зърнени храни.
Боб и леща.
Ядки.
боровинки .
Ябълки.

5,Броколи

рак
7 храни, намаляващи риска от рак снимка: pinterest

Броколите съдържат сулфорафан, растително съединение, което се намира в кръстоцветните зеленчуци и може да има мощни противоракови свойства.

Едно проучване в епруветка през 2010 г. показа, че сулфорафанът намалява размера и броя на раковите клетки на гърдата с до 75% .

По същия начин, проучване върху животни от 2004 г. установи, че третирането на мишки със сулфорафан е помогнало за унищожаването на туморните клетки на простатата и е намалило обема на тумора с повече от 50% .

Някои проучвания също така установиха, че по-големият прием на кръстоцветни зеленчуци като броколи може да бъде свързан с по-нисък риск от колоректален рак.

Един анализ на 35 изследвания показват, че яденето на повече кръстоцветни зеленчуци е свързано с по-нисък риск от колоректален рак и рак на дебелото черво.

Включването на броколи в няколко хранения седмично може да доведе до някои ползи в борбата с коварната болест.

Но имайте предвид, че наличните изследвания не разглеждат директно как броколите могат да повлияят на тумора при хората.

Вместо това, то е ограничено до епруветка, животни и наблюдателни проучвания, които или изследват ефектите на кръстоцветните зеленчуци, или ефектите на специфично съединение в броколите. Следователно са необходими повече проучвания.

Броколите съдържат сулфорафан, съединение, за което е доказано, че причинява смърт на туморни клетки и намалява размера на тумора при проучвания в епруветка и животни. По-големият прием на кръстоцветни зеленчуци също може да бъде свързан с по-нисък риск от заболяването.

6.Канела

рак
7 храни, намаляващи риска от рак снимка: pinterest

Канелата е добре известна със своите ползи за здравето, включително способността си за понижаване на кръвната захар и облекчаване на възпалението .

В допълнение, някои проучвания в епруветка и животни са установили, че канелата може да помогне за блокиране на разпространението на туморни клетки.

А 2010 проучване използвайки епруветки и животни установи, че екстрактът от канела намалява разпространението на туморните клетки и предизвиква тяхната смърт.

Друго изследване в епруветка показа, че етеричното масло от канела потиска растежа на раковите клетки на главата и шията и значително намалява размера на тумора.

Включването на 1/2 до 1 чаена лъжичка (ч.л.) или 2 до 4 грама (g) канела във вашата диета всеки ден може да бъде от полза за превенцията на заболяването и може да има и други ползи , като понижаване на кръвната захар и намаляване на възпалението.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се разбере как канелата може да повлияе на развитието на рак при хората.

Проучванията в епруветка и върху животни показват, че екстрактът от канела може да има противоракови свойства и може да помогне за намаляване на растежа и разпространението на тумори. Но са необходими повече изследвания при хора.

7.Куркума

рак
7 храни, намаляващи риска от рак снимка: pinterest

Куркумата е подправка, добре известна със своите полезни за здравето свойства . Куркуминът, неговата активна съставка, е химикал, който има противовъзпалителни, антиоксидантни и дори противоракови ефекти.

В една малка 2011 проучване , изследователите са изследвали ефектите на куркумин при 44 души с лезии на дебелото черво, които биха могли да станат туморни. Сред участниците, които са консумирали 4 g куркумин дневно в продължение на 30 дни, броят на лезиите е намалял с 40%.

През 2014 г изследване в епруветка е установено също, че куркуминът намалява разпространението на туморни клетки на дебелото черво чрез насочване към специфичен ензим, свързан с растежа на рак.

Друго изследване в епруветка показа, че куркуминът помогна за убийството туморни клетки на главата и шията.

Други проучвания в епруветка са установили, че куркуминът е ефективен при забавяне на растежа на бял дроб , гърди и простатата туморни клетки.

За най-добри резултати се стремете да консумирате 1/2 до 3 чаени лъжички (1 до 3 g) смляна куркума на ден. Можете да използвате смляната подправка, за да добавите вкус към храните. Съчетаването му с черен пипер помага за по-доброто му усвояване.

Куркумата съдържа куркумин, химикал, за който е доказано, че намалява растежа на много видове рак и лезии при проучвания в епруветка и хора.

Може ли ракът да се излекува с диета?

рак
7 храни, намаляващи риска от рак снимка: pinterest

Няма научни доказателства, които да доказват, че която и да е диета може да лекува рак, но ако живеете с рак, здравословната диета може:

Помогнете на тялото си да се възстанови и да се възстанови от лечението.

Укрепете имунната си система.

Защитете здравите си клетки от увреждане на околната среда.

Ако живеете с рак, вашият лекар ще може да предложи най-добрия модел на хранене за вас и вашето състояние. Те също така ще могат да обсъдят вашия план за лечение и как диетата може да повлияе на вашия рак. Да бъдеш гъвкав с това, което ядеш и колко ядеш, може да помогне в борбата със страничните ефекти.

Въпреки че е важно да се съсредоточите върху здравословни храни, важно е също така да предотвратите недохранването, докато живеете с рак.Междувременно можем да се обзаложим, че диета, богата на цели храни, съчетана със здравословен начин на живот, ще помогне за подобряване на много аспекти на вашето здраве.

Tagged , , ,
на горе