Хапвайте шоколад за здраве и красота!

0

Почти няма дете, което да не обича шоколад. Горе-долу същото важи и за възрастните, макар мнозина да не си признават или всячески да се стараят да избягват това изкушение от страх да не напълнеят. Шоколадът обаче има и много положителни качества. Оказва се, че той е полезен както за здравето, така и за красотата, твърдят италиански учени след обстойни изследвания. Разбора се, не става дума да се храните изцяло само с каковия продукт и нищо друго, а за разумни количества. Ето какво трябва да знаете за шоколада, ако искате да го използвате с такива цели.

→Ставаме по-щастливи

Доказано! Хапването на шоколад ни кара да се чувстваме по-щастливи, да гледаме по-оптимистично и да се усмихваме. При това ефектът идва почти веднага. Причина за повишеното настроение е не само захарта, която по правило съдържа (дори и в тъмния шоколад с висок процент какао има наличие на подсладители). „Виновни“ за това действие са антиоксидантите в какаото. Те активират кръвообращението в мозъка, зареждат с енергия и подобряват не само настроението, но и концентрацията. За по-голям ефект специалистите препоръчват шоколад с минимум 70% съдържание на какао.

→Черен или бял?

Уви, полезен е само горчивият шоколад. Черният с висок процент какао в състава участва дори в някои хранителни режими с цел отслабване. Освен антиоксидантните свойства, той има действие на естествен антидепреант, помага срещу кариеси и не на последно място- счита се за един от силните афродизиаци. Същото не може да се каже за млечния. Да, той е по-вкусен – особено за децата, не дразни с горчивината си, но пък е твърде сладък (с много захар) и има най-различни подобрители (палмово масло, мляко на прах и т.н.), които са всичко друго, но не и полезни. Белият пък изобщо не бива да се брои за шоколад, тъй като при него какаото е в символични количества или изобщо липсва. Така че, ако искате да има полза от шоколада, избирайте черен.

→С повишено внимание към съдържанието

Полезният шоколад при всички случаи трябва да е с над 70% какато, както вече споменахме, за да има ефект. Има варианти, при които процентът достига дори 99%. Колкото по-голяма е стойността, толкова по-полезен за здравето е шоколадът, твърдят учените. Но над 90% не е за всеки вкус. Друго, за което трябва да внимавате и да четете върху етикетите, е какво още освен какао включва шоколадовото блокче. За да има здравословен ефект, шоколадът трябва да е съставен само от какаова маса, каково масло и захар в малък процент (най-добре тръстикова). Позволени добавки са също ядките (лешници, бадеми) и корите от цитрусови плодове (но само ако плодовете не са били обработвани със серен диоксид, който е много токсичен).

→По-умни и по-работоспособни

Шоколадът спомага за повишаване на концентрацията по време на работа, свързана с мисловна дейност, както и при учене. Това се дължи на способността му да активира ума, да повишава концентрацията, да стимулира притока на кръв, което пък повишава енергията, и като цяло да ни помогне да се справим с предизвикателствата на деня. От друга страна, какаото съдържа теобромин, който има сходно с това на кофеина действие. Тоест бързо енергизира и изостря възприятието. Теоброминът освен това увеличава концентрацията на капсацин в организма, което пък… намалява кашлицата. Но! Тази съставка е токсична и може да бъде много опасна за здравето. Освен това е отговорна за пристрастяването. Ако обаче шоколадът се хапва в разумни количества, няма вреден ефект. Под разумни количества следва да разбираме около 40 грама дневно, не повече. Особено в периоди на стрес, изпити или натовареност в работата, шоколадът е неоценим съюзник.

→Незаменим антидепресант

Няма по-голямо удоволствие от бавно разтапящо се късче шоколад в устата. Така погледнато, сладкото изкушение има силата на допинг. Особено когато става дума за оправяне на настроението. Любопитното е, че по-податливи на неговото въздействие са цените, показват изследванията. Неслучайно в световен мащаб най-големите консуматори на шоколад са не децата, а дамите. Ефектът от какаовия продукт се дължи на съдържащия се в него магнезий. Той е жизненонеобходим на женския организъм, много ефективен е при тревожни състояния, контролира спазмите в тялото, намалява предменструалните неразположения и болките по време на цикъл и, не на последно място, повишава настроението. Шоколадът е истински натурален антидепресант. Благодарение на фенилетиламин, наричан още „любовния наркотик“, какото стимулира естественото производство на серотонин, което води до нарастване на ендорфините и състояние, подобно на еуфорията.

→Забавя стареенето

Това действие се дължи на антиоксидантите, които съдържа. Няма по-вкусен начин да забавите малко времето. Шоколадът намалява производството на свободни радикали, отговорни за стареенето на клетките и освен това е мощен антиоксидант. Катехините (флавоноиди) противодействат на производството на свободни радикали вследствие на стес или с напредване на възрастта, и по този начин защитават клетките на тялото ни. Освен това повишават естествената защита срещу дегенераивни заболявания и образуването на атеросклеротични плаки.

→Помага при диети

Звучи невероятно, но е факт. Шоколадът всъщност помага за изгаряне на мазнините и от това идва неговият положителен ефект при отслабване. При това неговото действие е най-видимо в областта на корема. Но за да има полза, трябва да се консумира шоколад, който съдържа какао, равно или по-голямо от 75%. Този продукт стимулира по естествен начин метаболизма и термогенезата в мастната тъкан (най-вече в областта на корема) и засилва обмяната на веществата. Неслучайно много козметични компании включват какаото в състава на антицелулитните си кремове заради липоредуциращото и тонизиращо кожата действие.

→Естествен афродизиак

Шоколадът е един от най-класическите дарове на любовта и това съвсем не е случайно. В действителност, какаото може да подобри нивото на възбуда и либидото, тъй като съдържа вещества, „виновни“ за отключване на желанието. Какаото съдържа серотонин – невро-трансмитер, който повишава психическото и физическото благосъстояние, също така фенилетиламин, който възбужда и може да освободи допамин.

→Антибактериално средство срещу кариеси

Друга неочаквана полза от шоколада. Учените доказаха – той предпазва зъбите от кариес. Това се дължи на действието му с цел предотвратяване на развитието на бактерии и естествените антибактериални свойства на какаото. За съжаление, не всички шоколади имат такива качества. Срещу кариеса действат само тези с какао над 80%. Млечният или белият не само че не помагат, а дори насърчават появата на кариеси, заради високото съдържание на захар.

Leave A Reply