Съвети как да приготвите перфектните палачинки

Съвети как да приготвите перфектните палачинки
Идеи за дома

Съвети как да приготвите перфектните палачинки

Всичко, което трябва да знаете, за да приготвите перфектните палачинки, за да им се наслаждавате, със семейството, през почивните дни.

Палачинките изглеждат елементарни за приготвяне, но всъщност спадат към категорията на „капризните“ ястия. Ще бъдат, ту на бучки, ту ще се късат, ту ще лепнат, ту дебели, като катми, ту на дупчици…

Няколко, но много полезни съвета, които ще ви помогнат да приготвите перфектните палачинки? Също, както професионален кулинар.

1.Най-добре е да използвате чугунен тиган, с дебело дъно. Въпреки че, бавно се нагрява, но когато достигне необходимата температура, не можете да го спрете.

2. Слушайте тигана:

– при рязко или силно „съскане“ – тиганът е много горещ;

– ако „съскането“ е едва доловимо от слуха – това е, топлината от която перфектните палачинки се нуждаят.

3. Задължително пресейте брашното. Освен отстраняването на бучките, го насищате с въздух. Така сместа става лека и пухкава.

4. Млякото и яйцата да са със стайна температура.

5. Идеалната консистенция за палачинки трябва да наподобява течна заквасена сметана. Ако сместа е твърде гъста, може да се разреди с вода или бира, така ще бъдат по-еластични.

– мляко + вода в сместа = хрупкави палачинки;

– мляко + бира = пухкави палачинки.

6. Яйцата се разбиват отделно с вилица с щипка захар и сол. Така сместа става шуплеста.

7. По-добре е да смесите брашното с млякото и едва след това да добавите разбитите яйца към гъстата течност.

8. Преди да ги сложите в тигана, оставете сместа да „почива“ за половин час.

9. След което, не е необходимо да бъркате преди приготвяне.

10. Добавете супена лъжица растително масло към сместа. Така палачинките няма да залепват за тигана. В случай, че в тестото има масло, тогава трябва да намажете дъното на тигана само преди първата палачинка.

11. Тиганът трябва да е добре загрят, за да не залепнат палачинките. Как да проверите, тиганът е достатъчно нагрят? Вземете една ч.л. растителна мазнина, излейте. Трябва моментално да се затопли, да се разлее лесно, но да не дими.

12. Ако първата палачинка е на бучки – най-вероятно поради недостатъчно загрят тиган. Ако палачинките са разкъсани и не са изпечени добре, значи няма достатъчно брашно в сместа.

13. Една идея повече захар в тестото и краищата на палачинките ще бъдат по-румени. Но тук е важна мярката, защото много сладко тесто и ще прегарят.

14. Наредете готовите палачинки на купчина и с помощта на четка, намажете краищата с разтопено масло.

Добър апетит!

Tagged , , , , , , , , , , ,
на горе