Скрити признаци, че сте в риск от диабет
Здраве и красота

Скрити признаци, че сте в риск от диабет

Диабет е състояние, при което тялото или не произвежда инсулин ( тип 1 ), или не използва правилно инсулина ( тип 2 ). И двата вида водят до твърде много глюкоза или захар в кръвта.

Инсулинът е хормон, произведен в панкреаса. Той регулира количеството глюкоза в кръвта и позволява на тялото ви да използва захар от въглехидрати за енергия.

Без инсулин захарта не може да влезе в клетките ви и се натрупва в кръвта.

Около 1,5 милиона американци са диагностицирани с това заболяване всяка година, но много може да останат недиагностицирани. Това заболяване е едно от най-опасните заболявания, застрашаващи живота и качеството му. За съжаление, диабетът има редица скрити признаци, които издават наличието му, но понякога твърде късно. А има и сигнали, които подсказват, че сте в риск от диабет, който обаче все още не се е отключил.

Ако успеете да им обърнете внимание навреме, ще имате добър шанс да понижите този риск и да предотвратите появата на диабет.

Диабетът е хронично прогресиращо заболяване. Така че разбирането как да разпознаваме симптомите е от ключово значение за поддържане на здравословно ниво на кръвната захар.

Но ранните симптоми на диабета не са еднакви за всички. Някои хора развиват характерни признаци на заболяването, докато други изпитват редки симптоми.

Диабетът възниква, когато кръвната Ви захар (кръвна глюкоза), която е основният енергиен източник на тялото Ви, е твърде висока. Има два вида диабет:

Диабет тип 1 означава, че тялото ви не произвежда достатъчно инсулин. Лекарите обикновено диагностицират състоянието при деца и млади възрастни, но можете да го получите на всяка възраст. Ще ви трябва ежедневен инсулин.

Диабет тип 2 е най-често срещаният тип и това означава, че тялото ви не използва инсулина по правилния начин. Вашите шансове да получите заболяването се увеличават, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване или ако други хора във вашето семейство имат диабет.

Ето 12 необичайни симптома, които могат да показват диабет:

1. По-тъмна кожа на шията

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Един възможен предупредителен знак за диабет е появата на тъмни петна по кожата, особено около врата.

Тъмните петна може да са широко разпространени или забележими само в гънките на кожата. Кожата около шията ви също може да се почувства кадифена или по-плътна.

Това състояние е известно като acanthosis nigricans (AN) . Понякога присъства и в слабините и подмишниците.

Това състояние е често срещано при тип 2 и при хора с по-тъмен тен. Това се случва, когато високите нива на инсулин в кръвния поток карат кожните клетки да се възпроизвеждат по-бързо от нормалното.

2. Повтарящи се инфекции

Диабет също може да отслаби имунната ви система, което ви прави по-податливи на заболявания. В резултат на това може да имате повтарящи се инфекции.

Те могат да включват:

вагинални инфекции

гъбични инфекции

инфекции на пикочния мехур

кожни инфекции

Когато има твърде много захар в кръвта ви, белите кръвни клетки трудно преминават през кръвта. Това намалява способността на тялото ви да се бори с инфекциите.

3. Промени в зрението

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Ако забележите промени в зрението си, първата ви мисъл може да е да си уговорите среща с очен лекар. Въпреки това, промените в зрението също могат да бъдат предупредителен знак за диабет.

Високата кръвна захар може да засегне всяка част от тялото ви, включително очите. Може да промени нивата на течности в очите ви, което води до подуване, замъглено зрение или затруднено фокусиране върху обекти.

4. Замаяност

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Някои хора приписват замаяността на умора или глад — което може да е вярно — но това може да се случи и при диабет, а не само при ниска кръвна захар .

Високата кръвна захар също може да причини замайване . Високите нива на глюкоза могат да предизвикат често уриниране, което води до дехидратация . А ниското ниво на вода в тялото ви влияе върху това колко добре функционира мозъкът ви. Дехидратацията също може да повлияе на концентрацията и паметта.

5. Сексуална дисфункция

Еректилната дисфункция е друг възможен симптом на диабет. Това обикновено засяга мъже с тип 2, което затруднява постигането на ерекция.

Интимните проблеми възникват, когато високата кръвна захар уврежда нервите и кръвоносните съдове, които пренасят кръв към интимните части.

Интимнато дисфункция може да възникне и при жени, което води до ниска възбуда и лошо смазване. Въпреки това, изследванията върху Интимните проблеми, свързани с това заболяване при жените, са по-малко убедителни от мъжете.

6. Раздразнителност

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Честото чувство на раздразнение или промени в настроението ви е друг признак на недиагностициран диабет. Това е така, защото неконтролираният може да предизвика бързи промени в кръвната захар.

Нивата на кръвната ви захар могат да допринесат за бързи промени в настроението, така че нивата под или над нормалния диапазон могат да повлияят на това как се чувствате.

Добрата новина е, че раздразнителността и други промени в настроението са временни и емоциите се нормализират, когато нивата на кръвната захар станат по-стабилни.

7. Загуба на тегло

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Когато тялото не произвежда или не може да използва инсулин правилно, вашите клетки не получават достатъчно глюкоза, която да използват за енергия. В резултат на това тялото започва да изгаря мазнини и мускулна маса за енергия. Това може да причини внезапен спад на общото телесно тегло. Това е един от признаците за диабет.

8. Сърбеж

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Недиагностицираният диабет и повишаването на кръвната захар също могат да увредят нервните влакна в цялото ви тяло. Това увреждане може да се случи навсякъде, но обикновено засяга нервите в ръцете и краката.

Това увреждане може да причини сърбеж. В допълнение, увреждането на кръвоносните съдове, причинено от повишена кръвна захар, може да намали кръвообращението в крайниците ви. Това може да изсуши кожата ви, което води до сърбеж и лющене.

9. Дъх с мирис на плодове

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Миришещият на плодове дъх е друг по-малко известен симптом на диабет или по-конкретно на диабетна кетоацидоза .

Отново, когато тялото ви не е в състояние да използва инсулин за енергия, то разгражда мастните ви клетки за енергия. Този процес произвежда киселина, известна като кетони .

Излишните кетони в кръвта обикновено напускат тялото чрез урината. Въпреки това, когато тялото започне да разгражда мазнините за енергия, ефектът е дъх с миризма на плодове или дъх, който мирише на ацетон или лак за нокти.

Диабетната кетоацидоза е тежко усложнение на това заболяване и ако смятате, че го имате, трябва да потърсите медицинска помощ.

10. Болки в крайниците

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Когато високите нива на захар причиняват увреждане на нервите – диабетна невропатия – може да развиете усложнения като болка или спазми.

Тази болка може да се появи в краката или ходилата, или може да имате изтръпване или усещане за парене или изтръпване на крайниците. Това е симптом за диабет.

11. Сухота в устата

Всеки може да има сухота в устата , но това засяга хората с диабет, тъй като високата кръвна захар намалява потока на слюнката.

Твърде малкото слюнка в устата е предшественик на кариес и заболяване на венците . Колкото и да е странно, сухотата в устата може да продължи дори след диагностициране на заболяването. Сухотата в устата е страничен ефект от някои лекарства, използвани за лечението му.

12. Гадене

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Гаденето и повръщането са други симптоми, които също могат да показват диабет. И двете могат да възникнат в резултат на невропатия.

Увреждането на нервите може да попречи на тялото ви да премести правилно храната от стомаха към червата. Прекъсването на този процес може да доведе до натрупване на храна в стомаха, което води до гадене и понякога повръщане.

Кои са по-честите симптоми?
Наред с разпознаването на необичайни, редки симптоми на това заболяване, важно е да имате предвид по-често срещаните симптоми , свързани с неспособност за правилно използване на инсулин.

Честите симптоми включват:

повишена жажда

често уриниране

силен глад

бавно зарастващи рани

Кога да посетите лекар?

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: pinterest

Въпреки че няма лек за тази диагноза, тя може да се управлява с план за лечение. Но ако не се лекува, може да доведе до усложнения като:

необратимо увреждане на нервите

слепота

кожни усложнения

заболяване на бъбреците

ампутация

удар

смърт

Ако напоследък не се чувствате добре или имате някакви симптоми на заболяването, посетете Вашия лекар.

Произволен тест за кръвна захар, тест за кръвна захар на гладно и тест за A1C , който измерва кръвната Ви захар във времето, може да помогне на Вашия лекар да диагностицира диабета.

Веднъж диагностициран, лечението може да включва инсулин, перорални лекарства, упражнения, както и диетични промени.

Ранните симптоми на тази диагноза могат да бъдат трудни за разпознаване. Ако имате необичайни симптоми, които не се подобряват или се влошават, уговорете среща с Вашия лекар.

диабет
Скрити признаци, че сте в риск от диабет снимка: vnews

Тестването може да потвърди или отхвърли това заболяване. Ако сте диагностицирани с това заболяване, Вашият лекар може да препоръча най-добрия курс на лечение.

Диабетът често започва с леки симптоми като чувство на силен глад и умора, необходимост от обилно пикаене, силна жажда, сухота в устата, сърбеж по кожата и замъглено зрение. Симптомите му тип 1 се появяват бързо и са по-тежки, докато симптомите на тип 2 се развиват бавно. Важно е да посетите лекар, ако имате симптоми или има по-голям шанс да получите това заболяване, за да избегнете сериозни здравословни проблеми.

Tagged , , ,
на горе