Само 15 минути на ден и домът винаги ще блести от чистота – как се прави

Само 15 минути на ден и домът винаги ще блести от чистота
Идеи за дома

Само 15 минути на ден и домът винаги ще блести от чистота – как се прави

Почистването на жилището за всяка домакиня е една ужасно досадна, но необходима дейност, от която няма отърване. Но, ако искате да я оптимизирате, за да ви остане повече време да почетете любимия си роман, да послушате музика или да медитирате, сега ще разберете как може да го постигнете.

Само 15 минути на ден ще ви бъдат достатъчни, за да заблести домът ви като чисто нов. Нека опитаме заедно!

Най-главното нещо за спорно почистване на къщата е добрата организация.  

Разделете жилището на зони

Първо, трябва да разделите апартамента на зони. Това може да са изцяло абстрактни граници, а могат и да са съвсем реални, например, отделните стаи като спалня, хол, кухня, тоалетна, баня и други.

Сега ще ни трябва бележник, защото ще изготвим работен план за целия месец, където всяка седмица ще бъде посветена на почистване само на една основна зона.

И накрая, остава единствено да запишете и ежедневния план за почистване. Ако, примерно, сте решили да чистите кухнята тази седмица, планът ще изглежда по следния начин:

  • Понеделник – 15 минути почистване на печката
  • Вторник – 15 минути почистване на плочките
  • Сряда – 15 минути почистване на мивката
  • Четвъртък – 15 минути почистване на праха,
  • Петък – 15 минути почистване на прозорците
  • Събота – 15 минути почистване пода

Но определено трябва да имате предвид за бързо ежедневно почистване и още няколко спешни места, като печката и мивката, например. Без това не може. И въпреки всичко, ако спазвате горния план, след известно време в къщата ви ще има много повече изрядно чисти зони и главната заслуга ще е на вас и рационалният план за действие, на който сте заложили.

Отървете се от боклука

Това е последният и много важен принцип за поддържане на изрядна чистота. Наистина, ненужните неща, дори и да са малки, ако са повече, ще заемат много пространство. Затова, без колебание, вземете торбата за боклук и съберете точно 20 неща, за да я изхвърлите. Това могат да са празни кутии и опаковки, които в началото са изглеждали добре и сте решили да запазите, но с времето са се съсипали, изгорял сешоар или прахосмукачка, която явно няма да занесете на ремонт и други подобни неща, които само задръстват пространството и пречат на чистата енергия да протича през него.

И така, това е всичко по-важно, което трябва да знаете. Сега става само да запретнем ръкави и да започнем – може би още от днес?

Ако следвате стриктно тази „мързелива“ система за почистване, скоро ще забележите как започва да ви остава все повече свободно време, през които може да вършите любимите си неща.

Tagged , ,
на горе