Саможертва или компромис във връзката – как да направите разликата

Саможертва или компромис във връзката - как да направите разликата
Любов и партньорство

Саможертва или компромис във връзката – как да направите разликата

Често сте чували, че една връзка се крепи на компромисите между двама души и ако те липсват, отношенията бързо могат да приключат. Това се е превърнало в класическо клише с времето и малко хора разбират истинското значение на това послание и го пренебрегват. Другата грешка е, че повечето двойки не правят разлика между саможертва и компромис. Това също е проблем, който с времето може да се увеличава, докато не направи връзката прекалено трудна. Затова е много важно да видите истинската разлика между тези две неща.

Саможертвите са от полза за единия, а компромисът е за двама ви. Обикновено един човек жертва своя комфорт, план или нещо, което смята за ценно, само за да задържи другия. Например, човек може да пожертва мечтата си да работи в чужбина, само за да осигури спокойствие на партньора си. От друга страна, компромисът изисква да се говори за решение, което да е от полза за двамата. Пример за това би бил даването на възможност на другия човек да работи в чужбина, но само за определен период от време, или вземането на решение да се ожени първо преди да отиде.

Саможертвата изисква отказване от нещо важно за вас. Това може да бъде вашата работа, мечта, хоби, начин на живот или взаимоотношения. Въпреки че е трудно, вие решавате да направите това в полза на партньора си и дали се нуждаете от него, за да запазите връзката си. Междувременно компромисът обикновено не изисква да се откажете напълно от нещо. Просто правите корекции. Например, вместо да се откажете изцяло от излизането с приятелите си, вие само бихте ограничили времето си с тях. Компромисът обикновено е необходим, ако едно нещо отнема голяма част от вашето внимание и време, което влияе на връзката ви.

Саможертвата може да бъде неудобна за един, а компромисът да е вариант и за двама ви. Признайте си, че жертването на нещо, което обичате, е наистина неудобно – дори болезнено. Правите го, само защото може да загубите нещо по-важно – човека, когото обичате. Ако това, което трябва да пожертвате, е стар навик, ще отнеме време, преди да може напълно да изчезне от вас. Представете си съзнателните усилия, които би трябвало да полагате за известно време. Независимо от това, целта на компромиса е да се премахне всяко напрежение във връзката ви. Възможно е непрекъснато да се карате за нещо. За да разрешите конфликта, и двамата трябва правите някои корекции, за да постигнете споразумение.

Tagged , , ,
на горе