Романсите в офиса - какво сочи статистиката
Любов и партньорство

Романсите в офиса – какво сочи статистиката

Романсите на работното място все още не са отживелица, както много хора може и да смятат, а точно обратното. Понякога това са напълно естествени и сериозни взаимоотношения между двама души, които не им пречат по никакъв начин да изпълняват задълженията си в офиса. Друг път обаче това може да се отрази доста негативно на работния процес, да се разпалят интриги между персонала и това дори да навреди на имиджа на компанията. Ето някои любопитни данни за романсите на работното място, направени след проучване на американски специализиран сайт за работа:

Повече от половината служители в голяма фирма са имали романс в офиса. Романтиката на работното място не е проблем, който засяга само шепа заблудени. Според проучването, 58% от служителите са имали романтична връзка с колега. Изненадващото е, че 72% хората над 50 години са били романтично свързани с колега. Защо обаче привличането на работа се случва толкова често? Социалните психолози са установили, че честият контакт с някого може да увеличи привличането ни към него. За да илюстрират как става това, на студенти, участващи в проучване, са показани снимки на лицата на хора. Участниците са виждали снимките на някои лица до 25 пъти, докато други лица са били показвани само веднъж или два пъти. Колкото повече участниците са виждали снимка на определено лице, толкова повече те разкриват, че им харесва. С други думи, самото показване на снимката увеличава привличането към нея. В друго подобно проучване участниците са имали кратък контакт лице в лице един с друг. За пореден път се е установили, че между тези, които са се виждали за повече време, е имало повече привличане. Тогава не бива да е странно, че след като всеки ден в работата си човек среща едни и същи хора, толкова повече ще се подхранва естественото привличане по време на работа. От друга страна колегата е човек, когото малко много познаваме и му имаме доверие, затова мнозина биха го предпочели пред случаен непознат, срещнат в бара.

Почти половината (41%) от служителите не познават политиката на своята компания по отношение на служебните романи. Това е просто още едно доказателство, че организациите изпускат топката, когато става въпрос за романтика в офиса. Онези фирми, които имат политики, очевидно не ги споделят ефективно със служителите си, а най-вероятно много други изобщо нямат такива.

Почти всеки пети служител, който е бил във връзка, е имал афера с колега. Очевидно изневеряването с колега е относително често. Въпреки че 19% от служителите са признали, че са напуснали партньора си заради колега от работата, изненадващите 44% от тях споделят, че са познавали колеги, които са имали афери по време на работа или на командировки.

Повечето двойки пазят връзките си в тайна. Тези взаимоотношения са особено проблематични за организациите, тъй като тези служители естествено ще искат да пазят връзката в тайна. Ако ръководството не знае за нея, това затруднява наблюдението, за да се гарантира, че няма фаворизиране и че професионализмът се поддържа в офиса. Не само тези, които изневеряват, крият за аферата си. Повечето служители (64%), които са участвали в служебен романс, го пазят в тайна и само 16% са достатъчно смели, за да разкажат на всички, включително и на началниците си, за връзката си. Това не само затруднява организациите да държат под око двойките, но и кара служителите да станат подозрителни относно това дали има нещо между колегите им. Слуховете могат да започнат, дори за платонични приятелства, а когато те не са верни, последиците могат да бъдат опустошителни.

18% от служителите съобщават, че са имали случаен контакт с колега.  Между някои служители в офиса се случва да има само привличане и те да имат краткотрайна забежка, без след това да искат да продължават отношенията си и да имат връзка. Много е важно обаче организациите да внимават за подобни ситуации, защото понякога нещата могат да излязат извън контрол, ако едната страна се чувства принудена да стори нещо против волята си. Още по-притеснителна е ситуацията, когато става въпрос за ръководител и подчинен, защото тогава служителят често не споделя за проблема, защото се страхува да не загуби работата си.

Почти трима от четирима служители (72%) признават, че биха участвали отново в офис романс, ако им се отдаде тази възможност. Тази статистика трябва да бъде най-тревожната за организациите, защото разкрива, че любовните отношения на работното място няма да изчезнат скоро. То все още е високо в списъка на местата за намиране на романтични партньори.

Tagged , , , , , , ,
на горе