Работите от вкъщи или живеете на работа – как да направите разликата

Работите от вкъщи или живеете на работа - как да направите разликата
Психология

Работите от вкъщи или живеете на работа – как да направите разликата

Пандемията промени значително ежедневието ни, като работното място също не прави изключение. Превърнахме масите в трапезарията в бюра или обособихме цял кът за работа вкъщи. Сега, когато много от нас са се приспособили към този начин на живот, честно границите между дома и работното място се размиват. Те обаче са от съществено значение за постигането на здравословен баланс вкъщи. Ето някои въпроси, на които да отговорите, за да разберете дали просто работите от вкъщи или сте превърнали дома си в работно място:

Колко време наистина отделяте за работа?

За да определите точното време, сумирайте не само часовете пред компютъра, но и онзи, които прекарвате в мислене или размишление за работа, проверка на имейла си, среща с колеги или познати от работа. Макар това да ви изглежда незначително, тази сметка може да ви покаже, че далеч надхвърляте броя на часовете, за които всъщност ви плащат на работа.

Имате ли място за работа вкъщи?

Работната зона е от съществено значение, за да помогне за дефинирането на буквални, физически граници на работа. Така че от това следва, че зоната без работа е също толкова ключова за запазването на личното пространство. Вашето легло и ако е възможно, цялата ви спалня трябва да е без работни предмети. Разбира се, не всеки има пространствените способности, за да може да обособи кът за работа. В този случай има други неща, които може да направите, като да настроите алармата си в края на работния ден, за да знаете, че когато тя звънне, е време да приключите работа.

Когато ви се случи нещо вълнуващо, кои са първите хора, на които казвате?

Ако първите хора, които изникват в съзнанието ви, са вашите колеги, може би позволявате на работата да навлезе твърде много в личния ви живот. Разбира се, вашите колеги могат да бъдат изключително ценни приятели, но също така е разумно да отделяте повече време и на вашите близки.

Преследвате ли някакви значими цели извън работата?

Наличието на страстен проект или хоби може да ви помогне да преместите вниманието от задълженията в офиса в неработно време, особено когато работите дистанционно. За да сте сигурни, че се придържате към тези проекти, помислете за поставянето на ясни цели за себе си. Например, ако тенисът е вашето хоби, може да имате цел да започнете да тренирате активно след работа. Това ще ви помогне да приключвате работа навреме, а не да работите извънредни часове, които вероятно след това никой няма да оцени.

Какво ви кара да разпускате и правите ли го редовно?

Наред с отделянето на време за себе си, вие също ще искате да сте сигурни, че запълвате това време за вас с нещо, което ви кара да се отпуснете и да се освободите от стреса. И отново, важно е да очертаете части от дома си, в които това за вас може да се проведе – и където работата никога не се намесва. Ако винаги сте в „работен режим“ психически или никога не се изключвате, в някакъв момент ще прегреете, казано на жаргон.

Разбира се, невинаги е лошо да срещнете работата и личния живот, особено ако се занимавате с нещо, което обичате и влагате страст в това, което правите. Когато обаче работата започне да заема постоянно място в съзнанието ви, дори и когато трябва да сте почивка, това е сигнал, че сте започнали да живеете на работа – за разлика от работата от вкъщи. Трябва да уважавате границите си, ако искате и другите да го правят. В противен случай рискувате да създадете една токсична среда.

Някои фирми практикуват хибриден модел на работа, като позволяват на служителите си само в някои дни да работят от вкъщи, а в други – от офиса. Тук също е трудно да се направи разграничението, но въпреки това е важно да намерите баланса.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе