„Пътеводител“ при пазаруване за идеална фигура

Пътеводител при пазаруване за идеална фигура
Добра форма

„Пътеводител“ при пазаруване за идеална фигура

Искате идеална фигура? Какво да сложите в кошницата и какво да подминете в магазина за хранителни продукти е от основно значение за здравословното ви меню, но не е лесно за изпълнение. Стоките са в изобилие, а информацията по етикетите не винаги е ясна, затова ви предлагаме ориентировъчен „пътеводител“.

Здравето е богатство!

Чията е еликсир на младостта и здравето

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Вижте нашия „Пътеводител“ при пазаруване за идеална фигура

Нискомаслени храни за идеална фигура

Този често срещан надпис означава, че продуктът трябва да съдържа по-малко от 3 г. мазнини на всеки 100 г., с други думи – до 3% масленост. Ако видите тази цифра върху избраната от вас храна, пазарувайте смело – нискомаслените продукти са подходящи за хора,които искат да намалят теглото си и са на диета за отслабване. Тези храни предпазват и от натрупване на нежелани мазнини в организма, както и от сърдечно-съдови проблеми.

Храни с по-ниско съдържание на мазнини за идеална фигура

Определението „по-ниско съдържание на мазнини“ означава, че продуктът е с 30% по-малко мазнини от стандартните му еквиваленти. Ако например срещнете този надпис върху сирене или сметана, които по принцип са богати на мазнини, потърсете допълнителна информация върху етикета, преди да го сложите в кошницата. Причината – дори така обявен, продуктът все още може да е източник на много триглицериди, които не са за препоръчване при диетично хранене. Проверете дали на етикета пише колко са наличните мазнини в 100 г. (препоръчителни са не повече от 3 г.) и така ще се ориентирате колко ще приемете с една порция.

Обезмаслени храни за идеална фигура

 Продукт с този етикет трябва да съдържа не повече от 0,5 г. мазнини в 100 г. Специалистите предупреждават, че често обезмаслените храни съдържат много захар (източник на калории) и затова трябва да внимавате с консумацията им. Преди да сложите в кошницата продукт с 0,5 г. мазнини, информирайте се от етикета и за количеството калории на 100 г., за да не прекалите и нарушите диетата си.

90% обезмаслени храни  за идеална фигура

Това определение е вече незаконно и не би трябвало да се използва според Европейската директива за надписите на етикетите за хранителни стоки. Просто не купувайте такава стока, ако случайно се натъкнете на нея – твърдението „…% обезмаслен“ е нелогично, щом няма мазнини трябва да пише „обезмаслен“.

Light (от англ. Лек) продукт за идеална фигура

 Това определение също вече не бива да се използва, тъй като дава грешна информация. Ако срещнете стока с подобен етикет, просто проверете колко грама мазнини съдържа в 100 г. и си направете сметката.

Други форми за информиране

През последните години производителите на хранителни стоки въведоха разични схеми, по които купувачът да се ориентира за предлагания продукт. Едни от тях използват цветовете на светофара, за да ни предупредят колко здравословна е храната (среща се при някои вносни стоки по големите вериги магазини). Други показват каква част от дневния прием на енергия и хранителни вещвства при обикновена диета се осигуряват от дадения продукт, като използват критерий, наречен ориентировъчен дневен прием. Например в 180 г. пица се съдържа 458 ккал и 18,6 г. мазнини. Това означава, че порцията не е подходяща за вашата диета, тъй като надвишава допустимите стойности за хранителни вещества и енергия за едно хранене. Вие обаче може да изядете половин парче (90 г.) и така ще поемете само 229 ккал. и 9,3 г. мазнини, напълно допустими стойности за диетичен режим.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе