рецепта за пукани люти чушлета
Идеи за дома

Рецепта за пукани люти чушлета

Приятели, днес споделяме с вас рецепта за пукани люти чушлета – най-често приготвяната зимнина. Рецепта от старите тефтери на баба – пикантни и ароматни пукани чушлета за студените зимни дни. За всички, които обичат да си похапват мариновано и лютичко…

рецепта за пукани люти чушлета

Рецепта за пукани люти чушлета

Като предварителна подготовка, е необходимо да измиете и почистите добре всички съставки. Отрежете наполовина дръжките на измитите люти чушлета.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Туршия 100-те чушки – най-добрата туршия за студените зимни дни

ЦАРСКА ТУРШИЯ от тефтера на баба

 

Рецептата е подходяща за любимият ви сорт люти чушлета.

Бяла Шипка, Черна Шипка, Джулюнска Шипка (в много краища на България бабите ги наричат „везани чушки“), люти камбички, люти рибки, чорбаджийски… Които са ви любими, в зависимост от степента ви на поносимост към лютото.

Необходими продукти:

– 1,5 кг. – люти чушки;

– 1-2 бр. – едри моркови;

– 2 малки глави чесън;

– 1 връзка магданоз;

Съставки за марината за лютите чушлета:

– 2 ч.ч. – изворна вода;

– 1 ч.ч. – винен оцет;

– 5-6 с.л. – олио;

– 3 с.л. – захар;

– 4 с.л. – сол.

Начин на приготвяне:

Изпечете (опукайте) лютите чушлета в незалепващ тиган, върху плочата на котлона или най-добрият вариант – върху ламаринка на естествен огън.

Почистете морковите, след което ги настъргайте на едрото ренде.

Почистете и наситнете чесъна и магданоза.

 

В подходящ съд смесете пуканите люти чушлета с морковите, чесъна и магданоза.

рецепта за пукани люти чушлета

Следващата стъпка е да приготвите маринатата. В подходящ съд смесете всички съставки и оставете на котлона да заври.

Наредете лютите чушлета в топли буркани (с големина по ваш избор) и залейте с горещата марината.

рецепта за пукани люти чушлета

Затворете бурканите и ги обърнете с капачката надолу, за да се запечатат добре. Завийте ги в плътна кърпа и оставете така, докато изстинат.

рецепта за пукани люти чушлета

В следващите 2-3 дни разклащайте бурканите, за да може съставките да се смесят възможно най-добре.

Съхранявайте на тъмно и хладно място.

Забележка: Количествата в рецептата са ориентировъчни, защото вкусовите предпочитания на всеки са строго индивидуални. Пригответе така, както ви е най-вкусно!

ДОБЪР АПЕТИТ!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , ,
на горе