Признаци за емоционално изтощение
Психология

Признаци за емоционално изтощение

Забързаното ежедневие, стресът и постоянното напрежение, на което сме подложени в живота си, често водят до емоционално изтощение и нужда от почивка. Тежките работни дни, проблемите и грижите, които имаме, са една от причините за тази умора. Претоварването ни може да има изключително негативни реакции върху нашия организъм и да доведе до редица болести, ако не бъдат взети мерки. Съществува сериозна разлика между ежедневната умора, която идва след тежък работен ден или физически труд и това изтощение, което вече не ни позволява да намерим радостта в живота и да не изпитваме удоволствие от тези неща, които преди са ни носили голяма радост. Няколко са признаците на емоционално изтощение, които могат да доведат до сериозни проблеми.

Бързо и често се уморявате

Напълно нормално е да се почувствате изморени след физически труд. След кратка почивка тялото ви вече се е възстановило и отново можете да се върнете към по-сериозните натоварвания. Проблем е обаче, ако в даден момент все по-лесно се уморявате, бавно възстановявате силите си и почти постоянно се чувствате изтощени.

Губите интерес към ежедневни дейности

Хроничната умора въздейства на настроението ви, всичко около вас ви се струва досадно и се чувствате разочарован от най-малкото нещо. Това са признаци на емоционално изтощение. Не проявявате желание към това да научавате нови неща, да се ангажирате с някакъв ангажимент или нямате интерес да контактувате с хора.

Ставате по-нетърпеливи във връзките си

Нежеланието ви да комуникирате с много хора, раздразнението и загубата на интерес към света около вас могат да повлияят и на вашите връзки на всяко едно ниво. Чувствате се подтисната и искате колкото се може по-бързо да приключите с ангажимента си и да останете отново сама. Това може да доведе и до проблеми в личния ви живот.

Чувствате се несигурни и неспособни

Започвате да изпитвате необходимост от изолация, защото се чувствате несигурни. В съзнанието ви възникват внушения, че сте неспособни да се справите с възложените задачи и сте в опасност. Самочувствието ви е на много ниско ниво и се опитвате да докажете на себе си, че има някакъв проблем. В повечето случаи това не е така, а просто трябва да направите реална самооценка за това какъв човек сте. Коктейлът от тези чувства и настроения създава толкова объркване, негодувание и тъга, че води до пълно емоционално изтощение.

Не се поддавайте на лоши мисли за самите вас. Ако почувствате подобно изтощение, дайте си почивка. Прекарайте известно време на тихо място с приятна компания, която да ви зареди за нови начинания.

Tagged ,
на горе