Защо пременструалният синдром не е нормален?

Защо пременструалният синдром не е нормален
Добра форма

Защо пременструалният синдром не е нормален?

Защо пременструалният синдром (ПМС) не е нормален? Много жени изпитват менструални болки и стават раздразнителни малко преди началото на менструацията. Някои са толкова свикнали с това явление, че го смятат за норма. Тези симптоми обаче, може да са признаци на сериозно заболяване – предменструален синдром и да изискват лечение и консултация с лекар.

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Здравето е богатство!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Вижте защо ПМС /пременструалният синдромне/ е нормален.

Периодично се срамуваме от факта, че сме раздразнени или крещим на нашите деца, роднини, съпруг. Да, доста е трудно да запазиш самообладание, когато имаш висока температура и главата ти се разцепва, а „децата стоят на ушите си“. Добре е, ако съпругът ви се грижи за вас и в този случай се опитва да насочи вниманието на децата към себе си или да ги занимава с нещо.

Защо възниква ПМС?

Периодично, веднъж месечно, много жени изпитват дискомфорт и се чувстват зле поради пременструален синдром. Това отдавна е обект на постоянни шеги, много мъже смятат, че това са изобретения и „женски капризи“. ПМС обаче, не е фантазия и капризи, а заболяване, което изисква терапия. Ето защо, за жените е трудно да се контролират в такъв период, тъй като те не се чувстват добре.

Разстройство на ендокринната система, което засяга благосъстоянието и психологическото настроение на жените в репродуктивна възраст, е пременструалният синдром. Той се усеща в първата фаза на цикъла, която лекарите наричат ​​лутеална фаза. При тежки нарушения се появява пременструален дисфоричен синдром, в който случай са характерни промени в настроението и дори агресивно поведение.

Как можете да разберете дали страдате от ПМС / пременструалният синдром / ?

За да определите по-точно наличието или отсъствието на ПМС, трябва да знаете неговите симптоми. Има няколко форми на ПМС:/ пременструалният синдром / дисфоричен или невропсихиатричен – характеризиращ се с промени в настроението, от депресия до агресивно поведение.

Едематозна форма – при този вариант ходът на заболяването се характеризира с повишено подуване на крайниците, лицето и силно подуване и повишена чувствителност на гърдите.

Цефалгична форма – симптомите на този вид заболяване са мигрена, гадене, депресия.

Кризисна форма – характеризира се с повишена тревожност, изпотяване, сърцебиене, болка в гърдите.

Обикновено на възраст 15-20 и 25-34 г. момичетата и жените страдат от невропсихичната форма на ПМС, на 20-24 години – от ПМС с повишено подуване. Лекарите все още нямат отговор защо точно тези възрастови категории се характеризират с проявата на ПМС в една или друга форма, но са склонни да заключат, че кризата и цефалгичните форми са свързани с повишен стрес. Препоръчваме ви да се консултирате с гинеколог, ако състоянието ви преди менструация се влоши и пречи на нормалния ритъм на живот.

Нека разгледаме по-отблизо невропсихичната форма на ПМС / пременструалният синдром /, тъй като това е най-тежката.

Ето основните симптоми на тази форма:

  1. Ако сте имали пет или повече признака през последните 12 месеца и първите четири са в последните 7 дни от лутеалната фаза и изчезват няколко дни след началото на менструацията:
  • прекомерна самокритичност, тъга;
  • повишена безпричинна тревожност;
  • склонност към агресия и кавги;
  • повишена сънливост или безсъние;
  • повишен апетит или липса, в сравнение с обичайното състояние;
  • болки в мускулите и ставите, подуване на млечните жлези, мигрена.
  1. Горните симптоми ви провокират да страдате от невъзможност за концентрация; липса на интерес към обичайните дейности и желание за общуване.
  2. Горните признаци не са причина за други заболявания: продължителна и дълбока депресия или други психични разстройства.

Диагнозата може да бъде поставена само от лекар с подходяща квалификация и в случаите, когато симптомите се появяват многократно, т.е. здравето на пациентката се проследява най-малко два менструални цикъла.

Какво да направя?

На първо място, е необходимо да се спазва здравословен начин на живот, да се редуват умствена дейност с физическа активност, да се храните добре и да се почива. Няма нужда да се самолекувате и да търсите начини за лечение в интернет или да питате приятели. За да се постави диагноза и да се предпише адекватно лечение, е необходимо да се консултирате с гинеколог, да преминете предписаните от него изследвания и тестове.

 Митове

Противно на общоприетото схващане, развитието на болестта не се влияе от: присъствие/отсъствие на децата; нередовен сексуален живот; продължителност на менструалния цикъл; възраст на началото на менструацията; използване на орална контрацепция.

Но причините за пременструалния синдром могат да бъдат: стресова ситуация; наднормено тегло; астма; диабет; полово- предавани инфекции.

Желаем здраве на цялата красива половина от човечеството, бъдете внимателни към вашето благосъстояние и настроение, и ако откриете описаните симптоми, не отлагайте посещението при лекар и не се самолекувайте.

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе