Гаргара с масло: 3000-годишна практика за здраве!

Гаргара с масло 3000-годишна практика за здраве!
Добра форма

Гаргара с масло: 3000-годишна практика за здраве!

Гаргара с масло: 3000-годишна практика за здраве, напомнят експерти. Във времена, когато все още не е съществувала съвременната медицина, индийските старейшини изобретили Аюрведа, система за поддържане на здравето на ума и тялото.

Основният принцип на Аюрведа е, че в балансирано състояние човешкото тяло има невероятната способност да се самолекува. За поддържане на здравето, практикуващите препоръчват здравословно хранене, достатъчно сън, избягване на стреса, поддържане на добро храносмилане и начин на живот, който е в хармония с естествената човешка конституция. Една от аюрведичните практики е практиката на гаргара с масло. Това масло за изплакване се използва като традиционно индийско народно лекарство за предотвратяване на кариес, лош дъх, кървене на венците и за укрепване здравето на зъбите и венците.

Гаргара с масло: 3000-годишна практика за здраве!

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Безопасната скорост на отслабване: здравето е в ред и теглото се запазва

9 съвета за поддържане на чревните бактерии здрави и пълноценни

Гаргара с масло: 3000-годишна практика за здраве!

 

Ползи за оралното здраве

Някои хора вярват, че маслените изплаквания имат огромни ползи за здравето. Знае се със сигурност, че гаргарата с масло има благоприятен ефект върху оралното здраве.

Маслените изплаквания са ефективен механичен метод за почистване на зъбите и малките кухини в близост до кътниците, които не могат да бъдат почистени с обикновена четка за зъби. Вероятно вашият зъболекар е препоръчал използването на специални уплътнители за зъби като превантивна мярка срещу кариес в тези малки области.

Популярните масла за такива изплаквания бяха сусамовото и слънчогледовото масло. Те са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които вероятно получавате достатъчно всеки ден. Но добър избор е студено пресовано, непреработено кокосово масло по няколко причини.

Бактериите са основната причина за лош дъх и кариес в зъбите. Такива бактерии имат липидоразтворими мембрани, които се разрушават поради механичното действие в процеса на смучене или изплакване с масло.

Докато сусамовото и слънчогледовото масло допринасят за функционалното унищожаване на бактериите, кокосовото масло има и друго предимство. Кокосовото масло е средноверижна мастна киселина, която инхибира Streptococcus mutans, бактериите, които са основната причина за кариес в зъбите.

Кокосовото масло предпазва и от гъбични инфекции в устата, обикновено наричани млечница. Тя често засяга хора с отслабена имунна система, както и новородени деца и кърмещи майки.

Изплакване с масло

За маслено изплакване просто вземете една супена лъжица кокосово масло. Може да ви се струва, че е твърде много или недостатъчно. Това обаче е количеството, препоръчително за начинаещи. При температури под 24,4 градуса кокосовото масло има твърда текстура, която бързо се разрежда, веднага щом го поставите в устата си и започнете да правите гаргара.

С помощта на мускулите на езика и бузите започнете да движите маслото в устата, докато го прекарвате през зъбите. За да предотвратите умората, опитайте се да отпуснете мускулите на челюстта. Такива движения са много естествени и обикновено не причиняват дискомфорт.

Въпреки, че ще искате да използвате маслото като вода за уста, то не трябва да се поглъща след гаргарата. Въпреки това, ако желанието за преглъщане е много силно, важно е първо да изплюете маслото. След това процедурата може да започне отначало.

Маслото, което разнасяте в устата си, убива бактериите. По време на този процес слюнката и бактериите стават част от маслото, поради което то не трябва да се поглъща. След около 20 минути маслото започва да става вискозно и придобива млечнобял цвят. С течение на времето тази практика на гаргара с масло може да стане толкова обичайна, колкото миенето на зъбите.

Ако повишите pH в устата си след изплакването с масло, ще намалите допълнително растежа на бактериите. За да направите това, смесете 1 чаена лъжичка сода за хляб в 6 лъжици вода. Използвайте този разтвор за изплакване, той ще алкализира нивото на pH в устата ви. Тъй като бактериите се нуждаят от кисела среда, повишеното pH ще попречи на растежа им.

Защо не се препоръчва паста за зъби с флуор

Флуоридът беше добавен към водоснабдяването и пастата за зъби. Дълги години зъболекарите го предлагаха за лечение и профилактика на кариес. През последните години обаче, флуорът е подложен на щателно изследване. И не напразно.

Резултатите от едно новаторско проучване показаха, че слоят флуорапатит върху зъбите след нанасяне на флуоридна паста за зъби е с дебелина само 6 нанометра.

За сравнение: за да се получи ширина, съответстваща на ширината на един косъм, са необходими 10 000 такива слоя.

Сега изследователите се чудят дали такъв ултра-тънък слой наистина може да защити зъбния емайл, предвид факта, че дъвченето бързо премахва слоя флуорапатит от зъбите.

Други съставки на пастата за зъби са по-ефективни при възстановяването и реминерализиране на дентина (тъканта под емайла, която образува основната част на зъба) от пастата за зъби с флуор.

Флуорната паста за зъби също може да бъде източникът, от който децата получават най-много флуорид, който е основен рисков фактор за зъбна флуороза. Според изследванията, не е необичайно малките деца да поглъщат повече от препоръчителното количество флуоридна паста за зъби, което може да се получи през целия ден от всички източници.

Науката ясно е доказала, че поглъщането на флуор е вредно за вашето здраве и това на бебето ви. Флуорът е токсичен химичен агент, който се натрупва с течение на времето в тъканите на тялото, като влияе отрицателно на ензимите, сериозно уврежда неврологичните и ендокринните функции.

Децата са особено чувствителни към негативните ефекти от прекомерния прием на флуор. Ето защо, ако имате малки деца, се препоръчва да не използвате паста за зъби, съдържаща флуорид, или да ги учите как да мият зъбите си с кокосово масло. Флуоридът се натрупва във вашето тяло и това на детето ви, така че е добра идея да използвате и паста за зъби без флуорид.

 

Влияние на здравето на зъбите върху общото физическо състояние

Оралното здраве има значително системно въздействие върху вашето физическо здраве. Тъй като можете лесно да оцените здравето на венците и меките си тъкани, устата ви може да ви каже много за състоянието на цялостното ви здраве. През 2000 г. в окончателния доклад на Surgeon General се отбелязва следното: „През последния половин век видяхме как се е променило отношението към здравето на устната кухина, което вече не се ограничава до здравето на зъбите и венците; беше признато, че жизнените тъкани и функциите са съсредоточени в устата, които са от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на цялото тяло през целия живот.

Устата е огледало на здраве или болест, индикатор или система за ранно предупреждение, достъпен модел за изследване на други тъкани и органи, и потенциален източник на патологии, засягащи различни системи и органи…“

Патогените и токсините влизат в тялото през устата. Последните проучвания показват, че оралните инфекции са свързани с диабет, сърдечносъдови заболявания и лоши резултати от бременността.

Лошото здраве на зъбите също така може да увеличи риска от деменция, предизвикана от пародонтоза или заболяване на венците. След оценка на данните от повече от 4000 възрастни над 65-годишна възраст, се установи, че тези с най-малко зъби, които не са използвали протези, имат много по-висок риск от развитие на деменция, отколкото онези с 20 или повече зъба.

 

Пародонтозата е хронично възпалително заболяване, което засяга не само устната кухина. Проучванията са открили връзка между необходимостта от лечение на диабет и пародонталните заболявания сред диабетиците. Лечението на пародонтозата намалява нуждата от инсулин на участниците в това проучване.

В друго проучване изследователите открили връзка между пародонтозата и повишения риск от хронично бъбречно заболяване. Хората със заболяване на венците са четири пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с хронично бъбречно заболяване, отколкото тези без такова.

Цялостен план за орално здраве

Грижата за вашите зъби и венци е важна за поддържане на здравето и благосъстоянието. Също така трябва да обърнете внимание на вашата диета, грижа за устната кухина и продуктите, използвани за това.

Ето някои общи препоръки за по-добро орално здраве:

  • Намалете нетния прием на въглехидрати според нивата на инсулина. Предлага се да намалите общия прием на въглехидрати, т.е. общо грамове въглехидрати, минус грамове консумирани фибри, ако нивото на инсулин на гладно е над 5.
  • Избягвайте въглехидрати, като боб, бобови растения и зърнени храни, като ориз, киноа и овес, както и високотехнологични зърнени храни, като хляб, тестени изделия, зърнени храни, чипс, гевреци и картофи. Те започват да се усвояват още в устата, като по този начин засягат здравето на зъбите. Намалете приема на фруктоза до 25 грама или по-малко. Дори фруктозата в пресните плодове трябва да бъде ограничена.
  • Използвайте паста за зъби, която съдържа естествени съставки, като кокосово масло, сода за хляб и етерични масла. Когато има други леснодостъпни, високоефективни и икономични природни алтернативи, няма основателна причина да се излагате на опасни химикали като флуорид.
  • Диетата ви трябва да е богата на пресни цели храни, месо от свободни кокошки и ферментирали зеленчуци. Чрез такава диета тялото ви ще получи много полезни минерали, необходими за здрави кости и зъби.
  • Конец и четка за зъби всеки ден. Мийте зъбите си без прекомерна сила, в противен случай могат да се образуват джобове по линията на венците, които стават основна зона за развитие на бактерии.
  • За да намалите растежа на бактериите, да заздравите зъбите, да намалите лошия дъх и риска от заболяване на венците, правете гаргара с кокосово масло веднъж на ден в продължение на поне 20 минути.

infomax-logo-50-15-HWНАСА публикува тази снимка – раждането на звезда

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе