Ползите да готвите заедно с децата
Психология

Ползите да готвите заедно с децата

На много работещи родители им е трудно да съвместяват домашните си задължения с прекарването на достатъчно време с децата им. Защо не го съчетаете? Включете малчуганите в готвенето, като им давайте задачи, съобразени с възрастта им. Така ще може да ангажирате вниманието им, докато приготвяте вечерята например, а освен това ще се забавлявате заедно. Ето някои ползи да готвите с децата си:

Готвенето е важно умение в живота

Когато децата са малки, вие се грижите изхранването им. Рано или късно обаче, ще дойде момент, в който те ще трябва да се изнесат от дома ви, вероятно, за да отидат някъде да учат. Тогава няма да има кой да им готви, затова е хубаво да ги подготвяте постепенно за този етап, за да се справят по-лесно с него, когато той настъпи.

Развива съобразителността

Дори и да обичате да правите експерименти в кухнята, има някои правила и закономерности, които трябва да следвате, за да ви се получи ястието. За целта трябва да измерите правилно количествата от всеки продукт, да смесите добре съставките, да разточвате определено време тестото и т.н. Всичко това развива координацията и съобразителността, което след време би било от полза на децата и в други области.

Помага в училище

Един от най-големите кошмари на децата в училище е математиката. Може да използвате готвенето, за го съчетаете с някой урок. Ако например в рецептата за ястието, което приготвяте, продуктите са достатъчни само за две порции, накарайте детето си да пресметне какво количество е необходимо за всички у дома ви, например за четирима човека. Така хем то ще се забавлява, хем ще се упражнява по математика, без дори да го осъзнава.

Създава здравословни навици

Вече по всяко време може да си купите нещо готово от магазина, но няма нищо по-вкусно от домашната храна. Научавайки децата на умения в кухнята от ранна възраст, ще изградите и здравословни навици у тях, защото купените храни обикновено не са толкова полезни, колкото тези, които сами сте приготвили.

Стимулира креативността

Давайки възможност на децата си да участват в приготвянето на храната, ги насърчавате да използват своето въображение за продуктите, които ще използват. Насърчавайте ги, когато се справят добре, защото това ще повиши самочувствието им и ще се почувстват уверени в собствените си възможности.

Tagged , , ,
на горе