Погледнете се в огледалото и ще разберете дали имате проблеми с черния дроб

проблеми с черния дроб
Добра форма

Погледнете се в огледалото и ще разберете дали имате проблеми с черния дроб

Черният дроб е орган, чиито патологии са доста трудни за ранно разпознаване. Това се дължи на факта, че не предизвикват болка и затова могат да бъдат доста коварни. Но все пак има начини човек да разбере дали черният му дроб функционира правилно. Работата е там, че чернодробните заболявания имат ясни признаци, които могат да се познаят по лицето.

Ето кои са те:

Пожълтяване на кожата и очите

Жълтеницата е ясен симптом на увреждане на черния дроб. Кожата и лигавиците придобиват жълт оттенък. Той може да е различен: ярък, сивкав и така нататък. Това се случва, защото ако черният дроб е увреден, той спира да елиминира протеина билирубин от тялото. Поради това съдържанието на протеини в кръвта се повишава и кожата става жълта. Жълтеницата може да се появи както като следствие от цироза, така и от хепатит или анемия.

Синини по тялото

Забелязвали ли сте някога странни синини по тялото си? А изобщо не си спомняте да сте се удряли. Синините могат да се образуват спонтанно при чернодробни заболявания, а понякога дори и хематоми по лигавиците. В този случай обикновено става дума за повишено кървене на кожните капиляри. Всичко това се случва, защото черният дроб просто не може да се справи със синтеза на определени вещества, в резултат на което съсирването на кръвта е нарушено. Така по тялото на пациента се появяват хематоми.

Сърбеж и лющене на кожата

Жлъчката, произведена от чернодробните клетки, участва пряко в храносмилането. Ако се появят най-малки аномалии в чернодробната функция, тя или ще се натрупва, или ще спре да тече изцяло. Всичко това провокира сърбеж и лющене на кожата.

Затова винаги наблюдавайте тялото си и следете дори за най-малките нередности. Забележите ли нещо съмнително, не се колебайте да потърсите компетентна помощ. По-добре да досаждате по-често на лекаря си, отколкото да рискувате болестта да напредне и да я откриете чак когато вече е станало твърде късно.

на горе