Мечтаеш за бебе: Само възрастта ли е от значение при безплодие

Репродуктивен център на Болница ВИТА
Здраве и красота Партньорски статии

Мечтаеш за бебе: Само възрастта ли е от значение при безплодие

Всяка шеста двойка в България има проблеми да създаде дете по естествен път, сочи статистиката – това са 15% от двойките в репродуктивна възраст. Данните са сериозен сигнал за задълбочаване на проблемите с безплодието. Многократно са коментирани причините: стрес, нездравословен начин на живот, полово предавани болести, както и късно планиране на бременност.

Жените в детеродна възраст трябва да си направят изследвания за оценка на яйчниковия резерв, за да са наясно колко време могат да отлагат забременяването. Ниските стойности на Антимюлеровия хормон сочат за намален, изчерпан или преждевременно изчерпан яйчников резерв и обикновено имат връзка с възрастта на жената. Но има случаи на млади пациентки с изчерпан или силно намален яйчников резерв.

В репродуктивния център на Болница ВИТА всекидневно се консултират двойки, които по различни причини не са успели да имат дете по естествен път. Специалистите напомнят, че след навършване на 35 години при жените шансовете за естествена бременност намаляват, а след 40 – драстично спадат. По тази причина не трябва да се отлага консултацията с лекар след 6 месеца опити за бременност, ако жената е над 35 години. При по-млади дами е необходима консултация след 1 година неуспешни опити за естествено зачеване.

Практиката показва, че жени, които вече са имали успешна бременност, особено в ранна възраст, по-лесно решават последващи репродуктивни проблеми.

Инвитро процедури при безплодие репродуктивния център на Болница ВИТА

При репродуктивни проблеми инвитро оплождането не е единственият метод. Възможно е двойката да няма нужда да се включи в такава процедура, ако има добри резултати от изследванията. Проследява се овулацията на жената и се обсъждат най-подходящите дни за зачеване по естествен път. Често този метод е успешен и понякога още в първия месец двойката може да очаква бебе, споделят лекарите от ВИТА Инвитро център.

Вътрематочната инсеминация се препоръчва при млади двойки с неизяснен стерилитет и като възможност преди инвитро процедура. Успеваемостта на този метод зависи в голяма степен от възрастта на жената и данните от спермограмата на мъжа, но като цяло е едва между 5 и 8%. Причината е, че при ултразвуковото изследване не се получава информация дали фоликулът съдържа яйцеклетка, която да бъде оплодена.

При инвитро метода успеваемостта може да достигне до 50%, тъй като оплождането на яйцеклетката се извършва изцяло в лабораторни условия. Успеваемостта на този метод изцяло зависи от качеството на генетичния материал. При определени случаи в инвитро процедурите се използват донорски яйцеклетки, при които успешната бременност е с висок процент – между 70 и 90%.

Вита Ин Витро Център

 

Tagged , , ,
на горе