Четирите типа хора, страдащи от любовна зависимост
Любов и партньорство

4 типа хора, страдащи от любовна зависимост

Чували ли сте термина любовна зависимост? Вероятно не, както и много хора. Любовта е силно свързана със същите области на мозъка като пристрастяването към наркотици с тази разлика, че от нея има полза за хората.

Тези, които я изпитват, изпитват същите интензивни приятни чувства, а тези, които са лишени от нея, изпитват същите разрушителни емоционални спадове и глад. Следователно е справедливо да се каже, че любовта е пристрастяване. Дали обаче тя е положителна или отрицателна, зависи от това дали любовта е взаимна, подходяща и нетоксична.

И все пак, тъй като всеки човек е различен, съществуват различни видове негативна любовна зависимост. Хората могат да бъдат свободно категоризирани в четири основни типа, въз основа на цялостните им модели на мислене и поведение.

infomax-logo-50-15-HW Саня Борисова вае тяло и разпуска с въздушна йога

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

4 типа хора, страдащи от любовна зависимост

Всеки от четирите типа е склонен да преживява негативната любовна зависимост по различен начин, а ето и какви са те:

Пристрастени към романтиката

Романтичните зависими попадат в категорията на изследователите, управлявани до голяма степен от допаминовата система на мозъка. Тези хора са пристрастени към тръпката, приключенията и най-вече към новостите в една връзка.

В романтиката това се изразява в непрекъснато търсене на допаминов прилив, свързан с нови взаимоотношения. Когато фазата на влюбване отстъпи място на неизбежния крах и изгаряне, страдащите от този тип любовна зависимост вероятно ще се насочат към търсене на ново влюбване. Именно по тази причина те често скачат от връзка във връзка.

любовна зависимост

Пристрастени към привързаността

Следващият тип хора, страдащи от любовна зависимост, са пристрастени към привързаността в една връзка. Тези личности обикновено са предпазливи, конвенционални, стриктно спазващи правилата. Те обичат да се придържат към планове и графици и приемат отговорността много сериозно.

Следователно те са склонни да почитат привързаността над всички останали елементи на сериозната връзка. Тяхната любовна зависимост ги кара да се държат във връзката, дори и дълго време, след като тя е приключила.

Пристрастени към насилието

Този тип любовна зависимост е една от най-опасните. Хората, които попадат в тази категория, до голяма степен са управлявани от тестостерона. Въпреки че много от тях никога не стигат до физическо насилие, те са склонни да бъдат по-малко съпричастни към проявата му Следователно те са склонни да бъдат ориентирани към действие и да използват физиката си, за да изразяват емоциите си.

Когато бъдат отхвърлени, страдащите от тази любовна зависимост могат да преминат към преследване на бившата си половинка в опит да си я върнат. Понякога те действат импулсивно и после съжаляват за действията си.

любовна зависимост 2

Податливи на отчаянието

Хората с този тип любовна зависимост са склонни да бъдат приятни, доверчиви, грижовни и интроспективни във връзките си. Пристрастеността им се насочва към саможертва, като дават повече, отколкото трябва на своите партньори. Понякога обаче това така и не е достатъчно.

Когато бъдат отхвърлени, тези хора изпадат в размисли и понякога депресия. Те са склонни да говорят безкрайно за травмата, да се обвиняват и да се опитват да разберат какво са направили погрешно. А истината е, че обикновено вината изобщо не е в самите тях и те не трябва да се обвиняват за грешките на другите. Колкото по-бързо преодолеят тази любовна зависимост, толкова по-скоро ще бъдат щастливи и в хармония със себе си.

любовна зависимост

Пристрастяването към любовта е сложно и много лично и всяка ситуация е различна. Повечето хора, независимо от типа, успяват успешно да се справят с болката, свързана с раздялата. Все пак е разумно да сте наясно със собствения си тип и тези на най-близките си приятели и да внимавате за всеки детайл.

Ако се разпознавате в някое от описанията, може и вие да страдате от любовна зависимост, но не се плашете. Важното е да потърсите помощ навреме, за да преодолеете това състояние. Същото важи и ако партньорът ви попада в някоя от тези категории. Ако това е така, незабавно вземете мерки.

Вижте още:

13 креативни идеи за втора среща

4 признака на платоничното приятелство

4 зодии, които пишат на бившия си пияни и съжаляват после

4 зодии, които ценят задълбочените разговори във връзката

4 зодии, които искат да излизат с приключенски настроен партньор

9 особености на истинската любов, които я отличават от другите

4 зодии, които обичат да правят услуги на своята половинка

4 зодии, които преживяват раздялата, като излизат с друг

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Оценете тази статия
Tagged ,
на горе