Кърмене – естествен лек срещу следродилна депресия и още ползи за майката

кърмене ползи за майката
Добра форма Идеи за дома Интересно

Кърмене – естествен лек срещу следродилна депресия и още ползи за майката

Кърмене – естествен „антидепресант“ срещу следродилна депресия и още множество ползи, както за майката, така и за новороденото. Кърменето оказва много силно положително влияние върху естественият процес на възстановяване на майката след раждането. Кърменето на бебето води до повишаване на хормона окситоцин, който дава сигнали на мозъка, а той на матката да се свива и бързо да възстанови обичайния си размера преди бременността. Ето защо, много майки усещат придърпване в долната част на корема по време на кърмене в първите дни след раждането.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Фолиева киселина (витамин В9) – защо е толкова важна?

Зеолит – минералът чудо за пълен детокс и пречистване на вода

Тази статия е продължение на: Защо майчината кърма е много повече от храна за бебето?

Кърмене – естествен лек срещу следродилна депресия и още безброй ползи за майката

Кърмещата майка изразходва около 500-700 допълнителни калории дневно за производството на майчино мляко. Забележете! По този начин, дори и с леко увеличаване на количеството храна, вие продължавате постепенно да губите от натрупаните килограми по време на бременността!

Връзката: кърмене и остеопороза.

Жените, които изобщо не са кърмили, (изключение правят майките, които поради някаква причина не са имали възможност да кърмят бебета си) на по-късен етап от животът си, имат четири пъти по-голям риск да развият остеопороза, според проведено проучване. Кърмещите жени са по-слабо застрашени от фрактури на бедрената кост след настъпване на менопаузата.

Като превенция срещу сърдечно-съдови заболявания.

Превенция срещу сърдечно-съдови заболявания в напреднала възраст. Резултатите от проведено изследване на близо 300 000 жени потвърди, че кърменето над 6 месеца значително намалява риска от сърдечни заболявания при жените с 3-4 %.

При жените, които никога не са кърмили, съществува риск от развитие на хипертония 1,5 пъти по-висок от жените, които са кърмили поне 12 месеца в живота си. Колкото по-дълъг е периодът на кърмене, толкова по-голям е протективният ефект (анализ на 7 проучвания, включващи почти 445 хиляди жени в световен мащаб).

Кърменето понижава риска от развитие на рак!!!

След поредица от проучвания, проведени през 2013 г. австралийски учени публикуваха данни, че жени, които са родили три деца и са кърмили общо най-малко 31 месеца, това намалява в голям процент риска от развитие на рак на яйчниците.

Едно от обясненията, защо кърменето е толкова ефективна профилактика срещу рака, беше открито през 2013 г. от руски учени. Те установили, че в кърмата се съдържа протеин, който причинява смъртта на туморни клетки, включително и злокачествени такива.

Лактаптинът е нетоксичен протеин. Изненадващо, но този протеин, съдържащ се в майчиното мляко, най-вероятно, е отговорен за общото здраве на майката.

Ползи от кърменето при гестационен диабет.

При гестационен диабет изследователите заключават, че колкото по-дълго жена с гестационен диабет кърми, толкова по-малък е рискът от развитие на допълнителна инсулинова резистентност и развитие на хроничен диабет!

Естествена контрацепция. Същите хормони, които са „отговорни“ за производството на мляко, потискат началото на овулационен процес при правилно организирано кърмене.

ВАЖНО! Според СЗО надеждността на този метод е до 98% в първите месеци по време на изключително кърмене, но все пак вероятността от бременност си остава! Една жена може да забременее няколко седмици преди първата менструация след раждането.

Кърмене – ползи не само за тялото на майката, но и за психиката.

Същият хормон, който стимулира производството на кърма (пролактин), помага на майката да се чувства по-спокойна. Известно е, че пролактинът е един от хормоните, борещи се със стреса и изследванията показват, че кърмещите майки са значително по-малко изложени на риск от развитие на следродилна депресия.

Кърменето е уникална връзка между майката и детето, невероятно взаимно разбиране и хармония в отношенията. Чрез кърменето майката дава на детето, физическо здраве, усещане за сигурност, стабилност, доверие в заобикалящият го свят.

В заключение.

Кърменето осигурява нормалното развитие на детето. Това не означава, че детето ще бъде гений, че няма никога да боледува и ще расте невероятно красиво. Но това означава, че детето има много добри шансове да увеличи потенциала, заложен в него от природата.

Да, има моменти, в които поради някаква причина кърменето е невъзможно. Тогава изкуственото хранене е необходима мярка за оцеляването на бебето, по една или друга причина.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , ,
на горе