Как се променя атмосферата в дома след раждането на бебето

след раждането на бебето
Идеи за дома Интересно

Как се променя атмосферата в дома след раждането на бебето

Много двойки искат да си имат бебе, за да укрепят семейните отношения. Те вярват, че бебето ще ги сближи и това в известна степен е наистина така. Раждането на дете обаче често пъти е и едно доста стресиращо преживяване дори за най-хармоничните семейни отношения.

Младите майки често се чувстват уморени от големите промени в живота си. Преди това те са били заобиколени от приятели и им е било позволено да правят кариера, но сега техните нужди биват изтласкани на заден план в сравнение с нуждите на новороденото.

Първата година от живота на детето е уморителен период, през който търпението на майката е поставено на сериозно изпитание.

Освен това много майки в този период не се чувстват привлекателни и си мислят, че вече не са желани, което прави техните разочарования и негативни чувства още по-силни.

Следродилната депресия влошава нещата

От друга страна, бащите често се чувстват изолирани и изоставени. Бащите често правят нещата по различен начин от майките и критиката ги кара да се чувстват некомпетентни, въпреки че това може да не е така.

Ето най-често срещаните проблеми, с които двойките се сблъскват след идването на бебето:

Майките смятат, че партньорите им не помагат достатъчно

Майките смятат, че партньорите им не помагат достатъчно, което може да доведе до напрегната атмосфера, в която лесно възникват конфликти, обвинения, упреци, критики. Когато една майка е изнервена от безсънни нощи, постоянни грижи за децата, промени в графика, посещения на лекар, това я напряга до крайност. Ако усети, че партньорът й не й помага достатъчно, чувството на разочарование може да прерасне в сериозни конфликти, които да засегнат семейната среда като цяло, включително новороденото бебе.

Времето, прекарано заедно като двойка, намалява

Двойките, които имат деца, са много ангажирани. Храненето, преобличането и бавенето на бебето изглеждат като безкрайни задачи. Когато се справят с тези проблеми, родителите са твърде уморени, за да искат нещо повече от сън. Това може да доведе до отчуждение и в крайна сметка да се стигне и до най-лошото – раздяла.

Интимността страда

Интимните връзки, разбира се, са напълно различни след раждането на бебето. Умората, стресът, липсата на време могат да намалят желанието, но не трябва да се пренебрегват и други физически пречки като вагинално кървене или болка след кърменето. Тези промени могат да накарат майката да възприема интимните отношения с партньора по различен начин. През този период партньорите трябва открито и искрено да говорят за своите желания, както и за трудностите при възобновяване на интимните отношения, ако такива са налице. Партньорът може да се чувства предаден и отхвърлен както физически, така и емоционално. Ето защо е важно една двойка да разговаря, да споделя чувствата си, за да предотврати бъдещите трудности.

Финансови затруднения

Когато бебето се роди разходите се увеличават. Особено ако работи само единият родител, доходът за разширеното семейство е недостатъчен. Това може да причини стрес и конфликт при двойките, както и раздразнение и депресия при някои бащи. Родителите трябва да мислят заедно, за да намерят най-добрите начини да спестят пари.

Депресията след раждането

Депресията при майка след раждането може да създаде кошмарна атмосфера в семейството. Обръщането на ролите, социалната изолация и трудностите допълнително я изострят, което от своя страна затруднява двойката да разреши проблемите си. Така се създава порочен кръг, който трябва да бъде преодолян, за да се осигури хармонията на семейния живот. Ето защо майките, преживяващи тежки депресивни епизоди, трябва да потърсят специализирана помощ, да се възползват от психотерапията и да говорят открито с партньора си за състоянията, през които преминават, за да получат нужната подкрепа.

А сега вижте и решенията на всички тези проблеми – След раждането на бебето: Как да подобрим атмосферата в дома

Tagged ,
на горе